Празнична трапеза: Крехко агнешко за истински Великден

Сукалчета пасат балканска трева, преди да яхнат чевермето в ресторант "Едно време"

Празнична трапеза: Крехко агнешко за истински Великден | StandartNews.com

София. Майсторът Миро от ресторант "Едно време" в Борисовата градина се готви цяла седмица за гостите за Великден.

Започваме поръчките още месец преди празника, защото трябва да знаем откъде са агнетата, какви са и с какво са хранени, обяснява Миро.

Той поръчва месото от родопския регион, където сукалчетата са захранвани със зелена прясна балканска тревица, без примеси и химикали. След това агънцата пристигат в столицата, където ги чака цял отбор готвачи в заведението.

Едните ги мият, другите ги осоляват и подправят с черен пипер. След тази процедура агнето се оставя да престои едно дененощие в хладилника.

На следващия ден е готово да яхне чевермето. Слага се на дълъг прът, като се заковава през гръбнака с три пирона.

За да не изпадне към края на печенето, когато месото е крехко, а костите меки, може пироните да се забият през капачки от безалкохолно. Месото се върти много бавно, като задължително постоянно се маже с масло, за да е крехко и да има хрупкава коричка, разкрива част от тънкостите на приготовленията майсторът.

Голямата тайна е в подправките, подшушва Миро. Той използва комбинация от 7 български подправки и две билки, които негов приятел му носи, специално брани от Стара планина.

И след целия този усърден труд идва и наградата - майсторът сваля от чевермето агнето, което е зачервено и доста изкусително.

Агнетата, които можете да опитате в "Едно време", тежат между 12 до 16 кг. След като бъде приготвено, месото трябва да се пече на бавен огън поне седем часа.

Месото, което се приготвя в тава с плънка, трябва да се пече поне пет часа, като се сложи на покривка от пресни картофки и се напълни обилно с вече готовата плънка. Тя също се приготвя по специална рецепта, която майсторът ще запази в тайна.

Заведението ще предлага от неделя до Гергьовден и Великденско меню. В него гостите могат да опитат специалните пикантни наденички, както и цяла феерия от агнешки специалитети като шишчета, ребърца кюфтета и кебапчета. Гаранцията, че козунаците са пресни и приготвени на място, също е на майстора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай