Зелен булевард в София

Зелен булевард в София | StandartNews.com

Запазването на паветата по софийските улици се превърна в мисия за някои граждански организации. Старите гранитни късове наистина създават особена атмосфера на столицата ни. Проблемът е, че поддръжката е много скъпа, защото е скъп ръчният труд. Все по-трудно се намират майстори, които да редят качествено паветата, коментират от Столична община.

Паветата на Руски паметник остават, асфалт само на кръговото, заяви зам.-кметът Любомир Христов

София със зелен булевард. Пътят градина ще започва от Руски паметник и ще стига до площад "Македония". "Проектът ще кандидатства за финансиране по оперативна програма "Региони в растеж", съобщи зам.-кметът по транспорт Любомир Христов пред "Стандарт". Плановете са реконструкцията да започне в края на есента догодина. По зеления булевард ще движи екотрамвай със затревени релси. Освен това е предвидена и паркова част, която ще придаде друг облик на улицата. Цветни площи и кътове с пейки ще допълват градския интериор. Дървета няма да се секат, а напротив, около всяко ще бъде поставена специална настилка с предпазител, категорични са от Столична община. Продължение на велоалеята от "Цар Борис III" ще се спуска покрай Руски паметник към центъра. Нейно разклонение ще минава по "Скобелев" към "Витоша" и НДК, а оттам и към входа на Южния парк. Предишна идея предвиждаше да се изгради подземен паркинг под бул. "Македония", като отгоре също щеше да има зелена ивица. В рамките на обществените обсъждания обаче живеещите в тази зона се обявиха против подобни намерения. Притесненията им бяха, че с това съоръжение ще се увеличи шумът и вредните газове. По тази причина и проектът се промени, като реконструкцията ще е само на повърхността.

Междувременно ремонтът на Руски паметник тече с пълна пара. "За този проект се изнесоха много неистини - че паважът ще се продава, че ще се поставят тесни релси, които няма да отговарят на по-широките по бул. "Цар Борис III" и други подобни неща. Това естествено не е вярно", коментира Христов. Той е категоричен, че паветата остават, а асфалт ще има само по лентите на кръговото движение. "Това ще намали шума, ще има по-малко прах, а конфликтните точки между трамвайното и автомобилното движение ще станат само две, докато сега са четири", допълни зам.-кметът. И в този проект обаче не се мина без "контра". Мотивът на гражданските организации, които протестираха срещу него, беше, че ще се загуби автентичният вид на знаковото за софиянци място и то ще се превърне в обикновено кръстовище със сериозен трафик. "Проектът е съгласуван с института за паметници на културата по всеки негов детайл", уточни обаче Христов. В окончателния му вид се запазва централният кръг с радиус от 24 метра, където е градинката с паметника. Движението ще се организира в три пътни ленти. Асфалтобетон ще има по кръговото, където трафикът е най-активен, а паветата ще се запазят по вътрешния и външния ринг, както и в локалните платна.

"Общината има готови проекти за градската инфраструктура, има и финансиране за тях, но те ще се правят поетапно, за да не се затормозява движението", каза още Любомир Христов. В момента ремонтите текат на четири места в града - по Цариградското шосе, по бул."Черни връх" по строежа на метрото, по бул."Малинов" и около Руски паметник.

Проекти се обжалват с аргументи

Любомир Христов, зам.-кмет по транспорт

- Г-н Христов, защо големите инфраструктурни проекти много често се обжалват?
- Две, три граждански сдружения протестират винаги срещу проектите, обжалват в социалните мрежи и в медиите, обжалват и в съда. Те като че ли са многофункционални, отричат всичко - от инфраструктурни проекти до реконструкция на паркове. Тези хора обжалват кръстовището на Семинарията, на бул. "Гешов". За Лъвов мост писаха в медиите, че проектът не е красив. Атакуват всички проекти.
- Не трябва ли по този начин да се чува гласът на софиянци?
- Нямам нищо против да се обсъжда и да се протестира, със сигурност не сме съвършени, но да се излиза с аргументи. Когато се казва, че нещо не се харесва, насреща трябва да има експертиза, да се оборват тезите с конкретика, а не с общи приказки.

Протест спря трамвай за "Дървеница"

Граждански протест замрази проекта за прокарване на релсов към квартал "Дървеница". Хората се вдигнаха, защото трамваят трябваше да прекоси гората на Борисовата градина. Неправителствените организации не разрешиха да се секат дървета в парка.
"Трамваят не минава през гората, а по съществуващи улици и булеварди. През гората има само 300 метра просека, под която има топлофикационен колектор и по принцип там не трябва да има дървета, защото корените им разрушават тръбите", категоричен е обаче зам.-кметът по транспорт Любомир Христов.

Държавата даде 10 декара за "Възраждане"

10 дка държавна земя прехвърли правителството на Столична община за парк "Възраждане". Идеята за зеления оазис стои на дневен ред от десетина години. Смесената собственост обаче пречеше да се изготви план и да се започне строителството на зелените площи и зоните за отдих. Един от "препъникамъните" бе, че през територията на парка минаваха стари релси, собственост на железниците.

Постепенно пречките обаче се отстраняваха и в края на 2015 г. най-новият парк на София трябва да е факт.
Парк "Възраждане" се намира в "Зона Б-5" и преди да започне строителството, представляваше неугледна поляна. Сега в парка ще има атракции за малки и големи - стена за катерене, амфитеатър, циркова площадка, водни съоръжения. Към инфраструктурата е предвиден паркинг.

Търсят собственик на 1500 дка в Борисовата

Новият план за градината предвижда виенско колело и спортни площадки

Големи територии в Борисовата градина са на практика ничии, защото нямат акт за собственост. Това стана ясно по време на работата по изготвяне на подробен устройствен план на парка. Този е петият подред опит да се изясни картината на "белия дроб" на столицата за последните 20 години. "Планът ще даде визия за цялостната организация на собственост, какви части се ползват, какъв е автомобилният достъп и какви обекти са разположени в парка", коментира главният архитект Петър Диков. Той е решен да доведе начинанието докрай. "Две години и половина работим, събирахме информация, една година обсъждахме заданието. Сложно е, защото има различни актове за собственост, има места, които изобщо не са актувани, има купени, приватизирани като къпалнята "Мария Луиза и Летния театър, както и по-малки обекти", допълни Диков. Гара "Пионер", където трябва да има зона за спорт и отдих, пък е частна държавна собственост на НКЖИ.
Общата площ на централния парк на София е 3500 декара, като половината от тях са без акт за собственост. Между 250 и 300 дка са частните имоти. Те са били придобити от корпорации между 2000 г. и 2005 г. Точно тези имоти могат да се върнат на софиянци с приемането на ПУП.

"Процедурата по Закона за устройство на територията е най-демократична. Има обществено обсъждане, след това може да се обжалва, после да се правят корекции, след което планът влиза за одобрение в Столичния общински съвет" обясни Диков. С това не се приключва, тъй като следва обявление в Държавен вестник и възможност за обжалване в съда. "В Борисовата градина няма да се строи", категоричен е Диков. Седем проекта предлагат различни концепции как да изглежда най-големият парк на София. Идеите са да има Виенско колело, обособени зони за спорт и отдих, два нови входа, от които да се влиза в градината. Победителят в конкурса ще е ясен до края на месеца.

Амфитеатър сменя конната база

Амфитеатър да замени конната база - това е едно от предложенията за промяна и развитие на парк "Борисова градина". Скейтборд или музикален парк също присъстват като алтернативи. Нито един проект не предполага запазването на конната база. Три неправителствени организации - фондация "Вземи ме вкъщи", сдружение "На ти с природата" и сдружение "Приятели за животните", се обявиха в нейна защита, като изтъкват нейната значимост за развитието на конния спорт в България и я сравняват с известни конни бази, намиращи се в столиците по света.

Създадена през 2001 г., базата до ден днешен дава възможност на начинаещи и напреднали да се обучават на конна езда. Условията за конете и посетителите са над средните за конните съоръжения в страната. Липсата на инвестиции води до бърза амортизация на наличната инфраструктура и невъзможността за изграждане на необходими за функционирането през зимния сезон закрити помещения. Всичко това води до отрицателен финансов резултат на конната база. Диспут за собствеността на базата спира всякакви планове за дълготрайни инвестиции, а общинските кандидат-проекти за ново конно съоръжение в "Ловен парк" предизвикват въпроси.

Дават столицата ни за пример

Едва ли има софиянец, който да отрече, че в последните десет години в града се осъществиха десетки проекти. Идеята на всички тях е да направят столицата по-красива и по-удобна за жителите й. Спорове и дискусии са предизвиквали всички големи начинания. Обжалванията са право на гражданите, категорични са от неправителствените организации. Да, но диалогът трябва да се води с аргументи, отговарят от кметството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай