Засякоха ултравиолетова светлина от бяло джудже

Това става за втори път в историята

Засякоха ултравиолетова светлина от бяло джудже | StandartNews.com

Ултравиолетова светлина от избухнало бяло джудже беше засечена от астрономите едва за втори път в историята на астрономията. Тя може да даде на изследователите важни насоки какво предизвиква гибелта на тези древни звезди.

Изследователите откриха тази необичайна свръхнова - наречена SN2019yvq - миналия декември, само ден след експлозията.

„Това са едни от най-често срещаните експлозии във Вселената“, казва астрофизикът Адам Милър от Северозападния университет в САЩ. "Но това, което е специалното, е тази ултравиолетова светлина. Астрономите я търсят години наред и досега никога не са я намирали.

Това всъщност е едва вторият път, когато е наблюдавана ултравиолетова изблик при тип Ia супернова."

SN2019yvq се намира в галактика на приблизително 140 милиона светлинни години от Земята, като рядката светлина е била наблюдавана за няколко дни, преди емисиите да престанат.

Що се отнася до това, което се крие зад странната светлина, екипът казва, че все още не са сигурни, защото белите джуджета - изтощени звездни останки - обикновено не са достатъчно горещи, за да генерират топлината, необходима за този вид светлина.

Потенциално, смятат изследователите, бялото джудже би могло да стане нестабилно след консумация на звезден материал от друга звезда в двоична система, при сблъсък на материал между двете.

Като алтернатива светлината може да е резултат от драстично увеличаване на топлината поради смесване между вътрешното ядро на бялото джудже и външните слоеве или от въглерод, възпламеняващ хелия в звездата.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай