ЮЗДП на война с бракониерите

ЮЗДП на война с бракониерите | StandartNews.com

Югозападното държавно предприятие поде борба с организираните групи, които бракониерстват в българските гори. Най-страшно е положението в Държавните горски стопанства в Разлог, Ихтиман, Тетевен, Самоков и Белово.

„Заради тези набези, които не секват, сформирахме на 1 декември миналата година 38 мобилни контролни звена – по едно във всяко наше подразделение. Основните им задачи са две. Първата е безкомпромисната борба с нарушителите, а втората е да се ограничат вътрешните зависимости и корупционните практики сред служителите ни", разкрива Юлий Сираков, който е старши експерт по опазване на горски територии към ЮЗДП и координатор на мобилните контролни звена.

Той признава, че битката с бракониерите е много трудна. Нарушителите разполагат с всякаква необходима техника, за да са бързи и мобилни при набезите си в гората. Разполагат с високопроходими автомобили, с моторни триони и резачки, добра екипировка, дори с камери за нощно видеонаблюдение. Има данни, че местни дървени босове купуват автомобили на нарушителите, които после стоварват дървесината в цеховете им. Бизнесмените намират „работна ръка" за незаконното добиване на дървен материал сред безработните, социално слабите, криминалния контингент. Краде се почти изцяло за зареждане на гатерите, много малко са незаконните сечи за дърва за огрев.

„По пътя оставят така наречените „отцепки", режат дърва на по 1,20-125 метра и ги пласират в гатери и дърводелски цехове, където ги бичат и превръщат в различни детайли. Атакуват гората и през деня, и през нощта. Дебнат нашите коли, ако са в единия край на участъка, те отиват в другия край. В Разлог мобилизирахме 13 мобилни групи с горски от други населени места – София, Дупница, Благоевград, които не познават и нямат никаква връзка с местните бракониери. Защото не е тайна, че нарушителите все по-често посягат на наши служители, заплашват тях и семействата им", казва Юлий Сираков.

Затова има и текучество сред горските надзиратели. Необходимо са промени в законодателството и увеличение на санкциите на бракониерите. За да не са на свобода рецидивисти с по 18-20 акта за незаконно изсичане на гората.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай