Яйца от пингвини ядат на Антарктида

Доста интересно меню за полярниците

Яйца от пингвини ядат на Антарктида | StandartNews.com

Паниран мозък от тюлен и омлет от яйца на пингвин са част от интересните рецепти, присъствали в менюто на полярниците ни по време на екпедициите на Антарктида през годините. Това разказа пред „Монитор“ директорът на Националния център за полярни изследвания проф. Христо Пимпирев. Така 70 рецепти от 30 държави, които имат бази на Ледения континент, ще бъдат събрани в книга.

„Книгата ще е обзор на менюто на полярниците още от пионерските години-в началото на 20 в. Експедициите тогава са били по две години. Тогава са нямали друг избор, освен да се възползват от местната фауна. Консумирали са пингвини, корморани, тюлени. И не можем да ги обвиняваме в това, защото е трябвало все пак да се изхранват с нещо“, коментира проф. Пимпирев.

Друго интересно ястие в менюто на полярниците е и пемиканът. То представлява сушено месо със сушени плодове, което давало енергия за дълги преходи.

 За разлика от миналото, вече базите са оборудвани с модерни кухни. Експедициите имат и назначени готвачи, които да изхранват учените и логистичния състав.

Междувременно стана ясно, че в момента екипът ни от новата експедиция се намира все още в Пунта Аренас. Заради лошото време испанският кораб не успял да отпътува.

„На 20 февруари корабът вече трябва да е в Пунта Аренас и на 21-и да отплава към полярната ни база. Така че те изкараха една доста дълга карантина в хотел, а това са здрави хора с отрицателни PCR-и, което си е наказание“, коментира още проф. Пимпирев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай