Ядките - балсам за сърцето

Те понижават лошия холестерол, предотвратяват скокове на кръвната захар

Ядките - балсам  за сърцето | StandartNews.com
  • Включват ги в диети за отслабване
  • Те понижават лошия холестерол, предотвратяват скокове на кръвната захар

 

Ядките са чудесен източник на хранителни вещества. Те могат да бъдат много полезни. Хапването на повече ядки ще ви помогне за загуба на тегло, намаляване на нивата на холестерол и кръвната захар при диабет.

В следващите редове ще ви запознаем с неоспоримите ползи за здравето, които носят ядките.

  • Шамфъстък

Тази ядка съдържа голям брой хранителни вещества и е с невероятен вкус. Шамфъстъкът е източникът, който ще ви даде сили. 

Ядката има много богат химичен състав, сред полезните вещества са калий, калций, магнезий, мед, манган, желязо, фосфор. Над 20% на 100 гр. ядка е съдържанието на белтъци - източник на незаменими аминокиселини.

Маслените киселини в шамФъстъка са линоленова, олеинова, стеаринова, палмитинова. Когато те се комбинират, липидният обмен в организма се нормализира. Малката черупка на шамфъстъка събира витамини А и от група B - B1, B6, B9, С, Е. Проучванията показват, че ежедневната консумация на тази ядка може да намали риска от диабет тип 2. 

Шамфъстъкът е с високо съдържание на фибри, здравословни мазнини и протеини, които помагат за подобряване на функцията на различни органи. Доказано е, че редовната му консумация понижава нивата на кръвната захар при хора с диабет, според изданието The Health Site.  

  • Бадеми

Това са ядките, които съдържат много хранителни вещества. 18 % от състава им са протеини, фибри и голям брой витамини и минерали. Със своите здравословни диетични фибри и редица органични витамини и минерали те сa чудесни за отслабване, a могат да бъдат полезни и при диабет. Консумацията им може да намали скоковете на кръвната захар след хранене. Проучванията показват, че яденето на шепа бадеми дневно може да подобри инсулиновата чувствителност при диабетици.

  •  Орехи

Тази ядка, която добре познаваме и обичаме, всъщност е ядков плод. Орехите са с много приятен вкус, като могат да бъдат консумирани сурови, препечени и поръсени върху много ястия и десерти. Тези ядки са типични за българската кухня.  Включването им в диетата може да помогне за подобряване на нивата на холестерола, да намали риска от сърдечни заболявания и да контролира нивата на кръвната захар. Орехите съдържат фибри. Благодарение на тях те се усвояват бавно в тялото, което води до по-плавно и по-ниско покачване на нивата на кръвната захар. Благодарение на вкусовите си качества и съдържанието на огромно разнообразие от полезни съставки, те могат да бъдат част от ежедневното ни меню. Орехите са номинирани за едни от най-здравословните храни в света. Кашу Кашуто е култивирано в североизточна Бразилия. Доставено е от португалски мореплаватели през XVI век до Мозамбик по крайбрежията на Индия. След ткова е разпространено до югоизточна Азия и Африка. Култивираното кашу всъщност има свое собствено наименование - Anacardium occidentale.

В днешни дни то се отглежда в плантации и тропически райони. Вирее добре в Индия, Бразилия, Нигерия, Виетнам, Кот дТИвоар, Танзания и Индонезия.

Кашуто е обичано от почти всички и е с по-малко мазнини от другите ядки. Те са богати на полезни за сърцето мазнини и могат да помогнат за понижаване на нивата на кръвната захар. Наименованието "кашу" произлиза от португалската дума "caju", която в превод означава орех, който се възпроизвежда сам.

  • Фъстъци 

Фъстъците съдържат голямо количество мононенаситени мастни киселини, като например олеинова киселина, която може да предотврати коронарна болест на сърцето. Известно е, че стесняването на кръвоносните съдове, причинено от мастни натрупвания, намалява притока на кръв към сърцето. Процесът на свиване на кръвоносните съдове може да доведе до сърдечен инфаркт.  Фъстъците намаляват нивото на лошия LDL холестерол и повишават добрия HDL холестерол. Те са богати на протеини, здравословни мазнини, фибри и други основни хранителни вещества, което ги прави здравословен вариант за включване в диетата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай