Връхлитат ни студ и опасен вятър, къде ще духа най-силно

Затопляне ни очаква за Коледа

Връхлитат ни студ и опасен вятър, къде ще духа най-силно | StandartNews.com

Новата седмица ще започне с чувствително понижение на температурите и с валежи от сняг в Дунавската равнина и Североизточна България. Причината отново е преминаващ през нашата страна студен атмосферен фронт, съобщи Meteo Balkans.

Жълт код за опасен вятър е обявен в 16 области на страната в понеделник.

Предупреждението е в сила за София, Видин, Монтана, Враца, Пазарджик, Ловеч, Плевен, Ловеч, Пловдив, Кърджали, Велико Търново, Сливен, Търговище, Русе, Разград и Силистра. За областите Велико Търново, Търговище и Разград пък е обявен жълт код за интензивен снеговалеж.

През деня температурите в Западна и Централна България ще се понижат и преобладаващите максимални в страната ще се изравнят с минималните, като през деня ще достигнат до едва 2°-4°С. Малко по-топло ще е  в Югоизточна България и Черноморието – до  6-9°С.

Отново са възможни виелици в планините и проходите в Западна и Централна България. Издаден е предупредителен код за очаквани валежи от сняг, съпроводени от силен вятър. Предупреждението е отбелязано на картата със светлосин цвят. Остава висок рискът от лавини.

До обяд във вторник отново в Североизточна България, Предбалкана и планинските райони ще завали слаб сняг. Временни разкъсвания на облачността очакваме след обяд в Западна и Северозападна България. Сутрешните температури ще са сравнително ниски в Дунавската равнина и затворените котловини - до минус 7-8°. По-топло ще се задържи по морския бряг – около 3-4°С. През деня вятърът в страната ще се задържи от северозапад и с него ще навлиза по-студен въздух. След обяд силни  пориви на вятъра очакваме в Дунавската равнина и Горнотракийската низина.

Спиране на валежите се очаква от сряда. Тогава от запад облачността постепенно ще се разкъса и ще преобладава слънчево време. Ще бъде сравнително студено, с минимални температури в отделни райони от  минус 7° до минус 10°. Преобладаващите максимални температури ще са едва между -2 и -1°С. 

В четвъртък в сутрешните часове ще е все още сравнително студено, очакваме и мъгли в ниските части и около речните басейни. Над Дунавската равнина ще се формират и температурни инверсии. 

През деня ще преобладава слънчево време. Вятърът след обяд ще смени посоката си и ще е от югозапад и се очаква затопляне.

Късно вечерта и през нощта срещу петък облачността от запад ще се увеличава и очакваме валежи от дъжд и през деня. Температурите в страната ще се повишават и очакваните максимални ще са в широки граници - от 5-6 °С в Западна България до 7-12 ° в Южна и Източна България. 

Времето по Коледа ще е с променлива облачност и със слаби валежи от дъжд, по високите планински върхове от Западна България - и от сняг. Температурите в равнините ще се повишат значително и ще са с 2-3 градуса над нормата за декември. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай