Возят закуски на задната седалка

Наказателна отговорност за инспектори, които се правят, че не виждат нелегални цехове

Возят закуски на задната седалка | StandartNews.com

София. Закуска, чийто срок на годност е изтекъл преди година, беше предложена на ученици в столично училище в началото на месеца. За щастие децата се оказали достатъчно наблюдателни, за да забележат, че кифлите са престарели. Така инцидентът не доведе до проблеми със здравето им. Но показва проблем, на който трябва да се обърне сериозно внимание - че има нарушения при доставката на храни, които съвсем незабелязано може да навредят на здравето ни.

Закуски и хляб се превозват в мръсни багажници на леки коли или направо на задната седалка на автомобилите, алармират производители. Това е абсолютно недопустимо за потребителите, освен това е нелоялна конкуренция за изрядните фирми, коментира шефът на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Мариана Кукушева.

В момента съществува нормативна уредба за автомобилите, превозващи храна - те трябва да отговарят на определени изисквания. Но тези правила масово се пренебрегват, коментира Кукушева. В същото време проверяващите нямат основание да спират автомобилите на случаен принцип, за да проверяват дали не карат храна в нарушение на законите. Единственият шанс да хванат подобен нарушител е, ако шофьорът е забравил да светне фаровете си или кара с превишена скорост. Така катаджиите ще го спрат заради тези нарушения, коментират от бранша. За да се преодолее този проблем, вече се работи за промяна на Закона за храните. В новите текстове се предвижда създаването на електронен регистър, в който да бъдат вписани всички превозни средства, превозващи хранителни продукти. В повечето случаи инспекторите от различните звена, които упражняват контрол, имат информация за съответните нарушения, но не взимат никакви мерки. Това се отнася с особена сила за служителите на ниските нива, коментира Кукушева.

Така проверките се правят само на легалните и регистрирани производители, а тези, които работят на черно, остават необезпокоявани. Затова производителите предлагат и още една промяна в законите. Те настояват да се въведе наказателна отговорност за държавни служители, които укриват информация или проявяват безразличие към извършването на нарушения. Третата много важна промяна, за която настояват производителите, се отнася до наредбата за етикетиране. В момента търговските вериги могат да предлагат собствените си марки, без да посочват кой е производителят. Върху етикетите пише само "произведено за...". Това създава съмнения за злоупотреби, непрозрачност и сивота при производството и дистрибуцията на тези продукти, коментира Кукушева. Проблемът може да се реши, като се въведе изискване върху етикетите да се посочва не само за кого, но и от кого е произведен съответният продукт, смятат браншовиците.

Етикет "Произведено ЗА България"

Етикети "Произведено за България" висят върху стоки, комплектовани зад граница по поръчка на родни фирми, установи проверка на "Стандарт". Това е модификация на по-известното "Произведено за Европейския съюз". Много от българските компании са се захванали с доходоносния бизнес да създават собствена марка, под която продават стоки, произведени най-често в Китай. Всички етикети на продуктите са изписани на български език, а с много ситни букви някъде на възможно най-незабележимо място пише, че всъщност не са наше производство. Така клиентите, които искат да изберат българското, остават излъгани, но често е твърде късно, за да могат да реагират и върнат продукта. Стоките с надпис "Произведено за България" не са и от най-евтините. При смесителите за мивки и душ кабините например те са около два пъти по-скъпи от продуктите, на които пише откровено, че са от Китай. В същото време обаче са и двойно по-евтини от продуктите, които наистина са произведени в България. Такива продукти се срещат и при джиесеми, дрехи и дори храни.

Ментета за 200 млрд. евро

Бизнесът с фалшиви стоки и имитации достига 200 млрд. евро годишно и печалбата от него в Европа почти настига по обем тази от търговията с наркотици. Данните изнесе зам.-председателят на Европейската комисия Антонио Таяни. Според данните на Брюксел най-много са ментетата на луксозни стоки и модни аксесоари. Световноизвестни марки часовници, бижута, обувки, кожени артикули и дрехи са основните мишени на производителите на фалшификати. Близо половината от конфискуваните стоки са именно сред тези артикули, като фалшификатите на световните марки се произвеждат предимно в Китай. Освен че допринася за директни загуби за компаниите, бизнесът с ментета става и причина за загуба на работни места. По-високата безработица пък означава по-високи социални разходи за държавата и в крайна сметка влошена икономика, което влияе косвено дори и на купувачите на ментета. Реално ментетата бъркат в джоба на потребителя, защото ниската цена е за сметка на качеството. Така вместо качествени обувки, които носите няколко сезона, се налага да сменяте закупените ментета неколкократно дори в рамките на един сезон. Това обясниха експертите от Брюксел, които подеха кампания "Не на фалшификатите в ЕС". Европейците са ощетени и като данъкоплатци от огромните мащаби на нелегалната търговия. Тъй като контрабандата не се облага с данъци, то всички останали плащат повече, за да компенсират тези загуби за националните икономики. Чести са и измамите с фалшиви стоки в нета, тъй като сайтове имитират умело оригиналните продукти и в резултат сриват доверието на европейците в пазаруването в нета. В някои страни има много строги закони за интелектуалната собственост и, ако ви хванат при покупка на ментета, рискувате дори затвор и солени глоби.

Гуменото пате може да е опасно

Китайските стоки крият най-много капани

Детските играчки се оказват сред най-опасните стоки. Близо 80 на сто от всички продукти, застрашаващи здравето и живота на хората, които са открити в европейските магазини, са предназначени за малчуганите. Най-голямата част от опасните дрехи и играчки, които влизат в търговската мрежа в Евросъюза, в това число и у нас, са произведени в Китай. Това показва системата за бързо оповестяване при опасни стоки на общността RAPEX. Най-често инспекторите откриват играчки, при изработката на които са вложени дребни части. Рискът е те да бъдат погълнати от хлапетата. Обикновено продавачите на едро съветват търговците да махат дребните детайли, когато е възможно - например свирката на гумено пате, звънящи топчета и др., за да не им направят акт в магазина. Висящи шнурове от дрехите за малчугани са друг проблем, за които често алармират властите в различните европейски държави. При одеждите за най-малките те трябва да са табу, защото може да доведат до задушаване, разказват инспектори от Комисията за защита на потребителите. Химикалки, запалки, гумички във формата на плодове, които биха могли да привлекат вниманието на децата и да бъдат погълнати, също присъстват често в бюлетините за опасни стоки. Багрилата, които се използват за боядисване на дрехи и обувки, са голям проблем. Много от боите съдържат вещества, предизвикващи сериозни обриви, екземи, а някои от тях дори са канцерогенни. Въпреки това често подобни продукти се появяват в магазините у нас и се купуват като топъл хляб, най-вече заради ниската им цена, коментират инспекторите.

Само 3 наши продукта крият риск

Общо 13 317 съобщения за продукти, които може да навредят на човека, са пуснати от европейските държави от началото на годината. От тях 142 сигнала са подадени от нашата страна, но само в три от случаите става дума за продукти, произведени в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай