Убиват ли вируса вода за уста и паста за зъби?

Пастите за зъби, съдържащи цинк и водата за уста с цетилпиридиниев хлорид

Убиват ли вируса вода за уста и паста за зъби? | StandartNews.com

Измийте ръцете си, носете маска и не забравяйте да правите гаргара с вода за уста.

Лабораторни проучвания показват, че пастите за зъби, съдържащи цинк и водата за уста с цетилпиридиниев хлорид (CPC), неутрализират вируса, причиняващ COVID-19, с 99,9%.

В лабораторните проучвания пастата за зъби неутрализира 99,9% от вируса след две минути контакт. Водата за уста е с подобна ефективност след 30 секунди.

Изследванията, завършени през октомври, бяха проведени в партньорство с изследователския институт за обществено здраве на Медицинското училище в Ню Джърси (NJMS) и Регионалните лаборатории по биобезопасност.

Вирусът се разпространява чрез дихателни капчици или малки частици, произведени, когато заразен човек кашля, киха, пее, говори или диша, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

"Резултатите показват, че някои пасти за зъби и води за уста могат да помогнат за намаляване на разпространението на SARS-CoV-2 <...> чрез временно намаляване на количеството на вируса в устата", се казва в публикацията.

Резултатите са доказани в клинични проучвания, включващи 260 пациенти с COVID-19, използващи паста за зъби и вода за уста.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай