ВМРО се заканиха да пазят българските имоти от мюфтийствата

ВМРО се заканиха да пазят българските имоти от мюфтийствата | StandartNews.com

Стара Загора. "ВМРО-БНД ще брани с всички възаможни средства незаконните посегателства върху българските имоти, които могат да отворят готвените промени в закона за вероизповеданията". Това заяви зам.-председатеялят на партията Ангел Джамбазки в понеделник в Стара Загора.

В момента Главното и районните мюфтийства в страната водели над 90 съдебни дела за възстановяване на бивши вакъфски имоти. От партията възнамеряват във всички от тях да се конституират като граждански ищци. Освен това щели да предизвикат силен обществен натиск върху управляващите, които били готови в угода на ДПС да приемат спорните по поправки в закона за вероизповеданията.

„Още по времето на Стамболов, веднага след Освобождението е подписано двустранно споразумение между България и Турция, в което са описани точно вакъфските имоти, предадени на Главното мюфтийство", припомни Джамбазки. В момента в съдилищата в България обаче се представяли преписи за правоприемност на подобни вакъфски имоти на мюфтийствата, скалъпени от двама-трима кошаревски свидетели в Турция. За подобни случаи войводите смятали да сигнализират и прокуратурата.

От ВМРО–БНД са силно притеснени и от нарастващия брой нелегални бежанци, които влизаил нелегално в България. «Повече от половината, нелегално преминали българската граница само през тази година, не са бежанци от Сирия, а емигранти от Африка, които си хвърят документите в Турция и спокойно преминават границата ни, посочи Ангел Дажамбазки. Според него България е изправена пред демографска, социална и хуманитарна катастрофа. От партията настояват държавата да започне да охранява границата ни с Турция по-надеждно, за да пресече нелегалния бежански поток. Те искат от правителството още отговор на въпроса има ли страната ни споразумения да приема емигранти и какъв е техния брой.

Затварянето за кратко на българо-турската граница край Свиленград през уикенда не било насочено срещу бежанците, а срещу бездействието и мудността на правителството по бежанския проблем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай