Весела издъхна, без да дочака възмездие

Весела издъхна, без да дочака възмездие | StandartNews.com

Знакови убийства. Мафиотски войни. Опустошителни природни бедствия. Зловещи семейни драми. Кървави катастрофи. Обири като на кино. Какво е продължението на най-разтърсващите и заплетени истории, които цяла България помни? Не изпускайте развръзката им само с поредицата на "Стандарт" - "Студени досиета".

Джигитът без книжка, който я прикова за 13 г. на легло, избяга като Галеви

Тя е на 18. По-красива от Бриджит Бардо. Най-усмихнатото момиче в училище. Току-що е завършила гимназия. Работи в козметична фирма, колегите й са във възторг от нея. Чака я безоблачно бъдеще. Което на 14 юли 1998 г. буквално е смазано на бул. "Руски" в Пловдив. Тогава пиян арменец без книжка помита в насрещното колата, в която Весела се вози с приятелката си и гаджето й. При сблъсъка с автомобила убиец 18-годишното момиче чупи ръката си. Следва втори, жесток, удар в стълб -два от шийните прешлени на Веси са смазани. В следващите 13 г. пловдивската Мануела Горсова ще води безмилостна битка за живота си. За жалост, неуспешна.

Когато Бърза помощ вади Весела от колата, красавицата е в клинична смърт. Приемат я в КАРИТ в Университетска болница - в шок и кома. По тялото на пловдивската Бриджит Бардо няма здраво място. Момичето е със 7 счупени ребра, увреждания на главата, контузия на гръбначния мозък. Следващите 3 г. Спешното отделение ще е дом за Веси и майка й Невяна Светлова. Тийнейджърката се събужда след 20 дни, но травмата на прешлените я е превърнала в жив труп - не може да мърда ръцете и краката си, нито да говори. Но е в съзнание. Разговаря с майка си с очи и кимане на глава. "Никой не ми даваше обещание, но аз сама си давах надежда", връща лентата назад Невяна. Счетоводителката напуска работата си, за да се грижи за парализираното си дете. По-малката й дъщеря Райна трябва да идва до болницата, за да се види с мама. Кака й е прикована към апарата за изкуствена белодробна вентилация. До 1999 г. - когато започва да диша сама. Тогава лекарите се решават да оперират, за да освободят гръбначния мозък. Дават надежди, че след интервенцията може да се раздвижи. Напразно - Весела отново изпада в кома.

Отслабва драстично, тежи едва 30 кг

2 г. по-късно семейството й започва кампания, за да закупи портативен апарат за изкуствена белодробна вентилация и най-сетне да си иде у дома. Докато са в болницата, медиците обучават майка й да работи с него. Кампанията е успешна. А Весела се прибира вкъщи. Детското й легло се превръща в болнично. Стаята се превръща в миниреанимация. Но мъките не свършват. Започват припадъци заради повишеното ниво на въглероден двуокис в мозъка на Весела. Родителите й купуват специален апарат, с който да го следят. 3 пъти седмично пък идва рехабилитатор, който да помага на Веси. Но майка й е човекът, на чиито плещи падат грижите за неподвижното момиче. Невяна храни детето си в устата като бебе, говори й непрестанно. Но въпреки усилията си, Веси не може да й отвърне. Научава се единствено да цъка с уста, когато иска да извика някого.
Мъките на Веси продължават с години, но възмездието на джигитите, приковали я към леглото, не идва. Двамата шофьори, виновни за състоянието й, са изправени пред съда. Водачът на автомобила, в който се вози Веси, Станислав Фераджиев, 29 г., е осъден на 2 г. решетки. Излиза предсрочно от затвора за добро поведение. Арменецът без книжка Хованес Грачия, на 27 г., е осъден на 3 г. затвор. Подобно на Братя Галеви и Брендо обаче, той изчезва вдън земя. Вуйчото на Веси Детелин Цанов разказва, че

дори арменската мафия е по петите му

но така и не успява да го открие.
Пловдивският съд присъжда двамата шофьори да изплатят на родителите на Веси по 130 000 лева на двамата родители. Семейство Светлови обаче и до днес не са видели и стотинка от кръвнината. Дори частният съдебен изпълнител вдига ръце и казва, че това е мисия невъзможна. А разходите за Веси са космически - само памперсите й са по 300 лв., още поне 700 лв. гълтат консумативите. Невяна не работи, а съпругът й трябва да издържа семейството.
На 16 ноември 2011 г., 13 години и 4 месеца след катастрофата, идва и най-страшният момент. Веси губи битката за живота си. Но и това е подвиг, коментират медици. Определят случая като "медицински феномен" за Европа, защото никой друг пациент не е живял толкова дълго в това състояние.
След смъртта на Весела родителите й завеждат дело срещу Гаранционния фонд, тъй като

и двамата шофьори нямат "Гражданска отговорност"

Искат по 150 000 лв. за всеки от тях обезщетение. Прилагат томовете с медицинска документация за 100-процентовата инвалидност на момичето след катастрофата. По време на делото вуйчото на Веси плаче като дете, описвайки мъките на фамилията. Окръжният съд присъжда Гаранционният фонд да изплати на родителите на момичето по 130 000 лв. обезщетение за претърпените неимуществени вреди. Апелативният обаче приема, че няма причинно-следствена връзка между катастрофата и смъртта на момичето и отхвърля жалбата. Сега съдбата на семейството е в ръцете на последната инстанция - Върховния съд. Магистратите от София трябва да отсъдят заслужават ли мъчениците от Пловдив възмездие.

Даряват апаратите на хора в нужда

Цялата апаратура, която е поддържала живота на Весела в домашната реанимация, семейството й дарява на КАРИТ в Университетската болница в Пловдив. "Съветваха ме да я продам, но аз смятам, че това не са мои пари и искам да помогна на други хора в състоянието, в което ние бяхме", казва днес Невяна. Единственото й условие е да я уведомяват, за да няма злоупотреби. Сега тя всеки път знае кога апаратът, купен за Веси, спасява нечий живот.

Галя Константинова, в. "Марица"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай