Вдигат със заем три нови язовира

"Пловдивци" ще даде вода на хиляди родопчани

Вдигат със заем три нови язовира | StandartNews.com

Изграждането на три язовира стартира регионалното министерство през 2014 г. За целта са предвидени 23 млн. лв. в бюджета на ведомството. Осъществяването на проектите ще бъде финансирано със 101 млн. евро заем от Световната банка и национално съфинансиране. 12 млн. евро са предвидени за водните мастър планове. Останалата част от сумата ще отиде за изграждане, рехабилитация, проектиране, надзор и супервизия на язовирите. За изграждане са предвидени язовирите "Луда Яна" и "Пловдивци", които трябва да бъдат завършени през 2017 г., а язовир "Студена" ще бъде рехабилитиран. Изграждането на "Луда Яна" и пречиствателната станция за питейни води към него ще струва 52 млн. лв. Изграждането ще продължи 30 месеца. Язовир "Нейковци" пък ще бъде проектиран.

Напук на скандалите язовир "Цанков камък" край Девин се оказа последният започнат и първият завършен хидрообект през последните 25 години след промените. Макар и свързан с огромни средства, скандали и почти източен инвеститор в лицето на НЕК, "Цанков камък" беше завършен през 2009 г. от кабинета "Борисов".
През април 2004 г., година преди края на мандата на кабинета "Сакскобургготски", беше направена първата символична копка от пулта за взрив. Натисна го тогавашният премиер Симеон Сакскобургготски. Още с идването му на власт през 2001 г. беше замразено строителството на няколко големи обекта с мотив, че няма пари. Сред тях се оказа започнатият още през 1998 г. и построен почти на половина язовир "Пловдивци", който трябваше да реши десетилетен проблем с безводието на десетки хиляди родопчани в района на Рудозем и Мадан. Така обектът язовир "Пловдивци", планиран за питейни нужди на населението, се наложи да чака политическа воля 13 години. През това време изграденият частично обект бавно се рушеше, а местните продължиха да си живеят на почти целогодишен воден режим. Всяка партия го използваше като предизборен стимул, но довършването му така и не се случи.

Строителните работи по изграждането на водоема започват през 1998 г. и са преустановени през 2001 г. За този период са построени 17 метра от язовирната стена, което е близо една трета от цялата й височина, отбивните съоръжения, водовземната кула и бетоновата част на шахтовия преливник, инжекционна завеса, галерия. Изместени са пътища и електропроводи.

За завършването на язовира в рамките на Проект за развитие на общинската инфраструктура е сключен договор с фирма "СВЕКОЕНЕРГОПРОЕКТ" ЕАД за проучване и проектиране на яз. "Пловдивци" и пречиствателна станция, включващ надзор по време на строителството и изготвяне на работни чертежи. Въз основа на изготвеното техническо задание проектантът е извършил обследване на строителните площадки и изпълнените съоръжения и е представил идеен и технически проект за завършване на обекта. За яз. "Пловдивци" и пречиствателната станция е сключен договор за супервизия с ДЗЗД "FICHNER-РУТЕКС".

Към момента приоритет на местната власт е следващият етап от водоснабдителния цикъл, а именно как водата от язовира ще стига до всеки дом в региона. "Проектите за вътрешната водопроводна мрежа са готови, така че с отварянето на програмите за следващия програмен период ще кандидатстваме за финансиране", каза Румен Пехливанов, кмет на община Рудозем. Той добави, че няма да се чака държавата да построи язовира и да се окаже, че той няма връзка с крайните потребители. Така водният проблем ще се реши дългосрочно и може би първият "демократичен" язовир ще дочака след 6 петилетки и много правителства все пак да напои хиляди българи.

Язовир "Пловдивци" е на река Искрец, на 14 км от Рудозем, близо до границата с Гърция, на една от най-южните точки на Родопите. Проучването и проектирането за стената и пречиствателната станция за питейни води са извършени през 1980-1985 г. Те са частично актуализирани и допълнени през 1998 г., след което стартира строителството, спряно през 2001 г. Проектът се състои от язовирна стена, отбивен язовир (включен в тялото на стената), водовземна кула с шахтов преливник и основен изпускател, отбивна галерия и пречиствателна станция за питейни води. Язовирната стена ще бъде с височина 47 метра, а общият обем на завирената вода ще бъде 2,45 млн. m3.

Режим през лятото, кал от чешмата през есента

В момента водоснабдяването на селищата в общините Рудозем и Мадан се осъществява от 67 водоизточника - водохващания от повърхностни води и язовири. Те са с непостоянен дебит - по време на лятното маловодие дебитът рязко спада, а през пролетното и есенното пълноводие качеството на водите се влошава. Изграждането на язовир "Пловдивци" ще осигури надеждно водоснабдяване за населението в градовете Рудозем, Мадан, Средногорци и на около 35 селища в района на Смолян с около 40 000 жители. Подаваната вода от язовира ще се пречиства, преди да стигне до домовете на хората. В момента тече процедура за избор на изпълнител на строителството на язовира и пречиствателната станция за питейни води към него. Очаква се строителството да започне през лятото на тази година, а финансирането е с пари от бюджета и заем от Световната банка, който е още от времето на Тройната коалиция, но при управлението на ГЕРБ беше замразен заради кризата и недостига на пари в бюджета.

Ще се осигури работа за 200 души

Румен Пехливанов, кмет на община Рудозем

Язовирът е дългогодишна мечта на местното население и се надявам, че строителството може да започне в началото на лятото. След като се извърши обследване и експертен оглед на вече построеното преди години, стана ясно, че няма нужда да се руши и да се почва отначало. Компрометиран е около 1 метър от язовирната стена, но подлежи на поправяне. Очаква се с язовира не само да се реши проблемът с дългогодишното безводие, а и да се осигури работа на около 200 души по време на строителните дейности. Веднага след като бъде избран изпълнителят, ще се срещна с фирмата и ще настоявам да се използва местна работна ръка. От една страна, ние имаме много добри строители, изпълняващи обекти из цяла България, а от друга, на самата фирма ще бъде икономически много по-изгодно да наеме местни хора. Обектът е изцяло за питейни нужди и около него ще има задължителната санитарно-хигиенна зона, в която не може да се извършват никакви други дейности. На опашката на язовира обаче може в бъдеще да се развие риболовен и друг туризъм.

30 хиляди жители чакат "Нейковци" от 30 години

30 хил. души чакат повече от 30 години строежа на язовир "Нейковци" да започне, за да имат чиста вода. Докато на 18 март тази година министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева подписа договор с д-р Патрис Дроз - технически директор на Stucky Ltd. за обследване на строителната площадка, изработване на технически проект и тръжна документация за избор на изпълнител, който да завърши язовир "Нейковци". Срокът, в който това трябва да бъде направено, е 15 месеца. Стойността на договора е 1,25 млн. евро с ДДС.

Проектирането ще завърши през юни 2015 г. Тогава ще стане ясна индикативната стойност на проекта. Строителството най-вероятно ще може да започне през 2016 г. Реално строителството на "Нейковци" е започнало още през 1978 г., но е прекъсвано няколко пъти, като окончателно е спряно през 2001 г., казаха от община Трявна. Освен изграждането на язовирна стена проектът включва и пречиствателна станция за питейни води. Първоначално от "Нейковци" ще се водоснабдяват градовете Трявна и Плачковци с общо 15 000 жители. "Нейковци" е хидротехнически обект, който дава възможност за прехвърляне на вода и към други общини в региона в бъдеще. Така ще може да се използва пълният капацитет на язовира - да осигури вода за 30 000 души. В момента водоснабдяването в някои селища в региона се осигурява от повърхностни водоизточници и извори с непостоянен дебит. Затова при продължително засушаване проблемът с водоснабдяването става особено сериозен. Изграждането на "Нейковци" ще гарантира водоснабдяването в региона и ще го направи по-привлекателен за туристите.

Стената на "Студена" удържа земетресение

Стената на язовир "Студена" удържа земетресение, казват жителите на селото, дало името на водоема. Хората си живеят спокойно край язовира, защото в паметта им е закодирано, че преди 60 години строителите са били отговорни, а проектантите са избрали най-надеждната технология.

В нощта на земетресението от 22 май 2012 г. с епицентър Перник първият слух, който тръгна сред паниката, предизвикана от труса, беше, че стената се е спукала. И като всеки слух мълвата се разпространи мълниеносно и народът, натоварен на личните коли, се евакуира по високите места около Перник. Твърдението беше опровергано още в нощта на земетресението. Местната власт и медии отидоха до язовира и разсеяха слуха, но страхът остана. Година след земетресението отново се наложи да се обяснява, че стената не е спукана и подготвяната рехабилитация на водоема не е по тази причина. За ремонта се говори поне от 12 години. Вече почти 60 години язовир "Студена" е основният източник за водоснабдяване на Перник и съоръженията му само са поддържани, но не са рехабилитирани. През лятото на 2010 г. експерти правиха обследване на язовира и в доклада им беше записано, че той се поддържа в добро състояние и е надежден.

Схемата на язовир "Студена" включва: бетонна стена с челен преливник и енергогасител, водовземна кула, напорен тръбопровод, водно-електрическа централа, деривационен канал след ВЕЦ. Обемът му е 25,2 млн. m3. След тръжни процедури по правилата на Световната банка през юли 2012 г. Министерството на регионалното развитие подписа договор за обследване, проектиране и изготвяне на тръжна документация с фирма "Свеко Енергопроект". По договор фирмата беше задължена да изработи детайлна оценка и анализ на текущото състояние на стената и съоръженията, проект за рехабилитация, както и да изготви тръжни документи, количествено-стойностни сметки и работни чертежи за избор на изпълнител на строително-ремонтните дейности.

През септември 2012 г. водолази с камери заснеха "Студена". Екипът слезе на дълбочина 38 метра под водата и направи оглед на водната кула и водовземния тунел на язовира. Експертите са стигнали до извода, че основният проблем е стареенето на бетона, вложен в стената и съоръженията, които са от 1954 г. Смята се, че в продължение на 60-годишния период на експлоатация не е инвестирано достатъчно за овладяване на процесите на стареене на бетона. Затова много от елементите на язовирната стена и съоръженията към нея трябва да бъдат ремонтирани. В началото се очакваше, че за язовирната стена ще са необходими мерки за осигуряване на устойчивостта й, но след направените обследвания положението се оказва по-добро. През есента на 2013 г. на експертно заседание в Министерството на околната среда бяха обсъждани три варианта за рехабилитацията на язовира. Въпреки оскъпяването е одобрен комбиниран способ - сух и под вода, който гарантира безрежимното водоснабдяване на Перник и околните селища. Прогнозната стойност на ремонта е близо 16 млн. евро.

В момента Перник е пред воден режим, но не паради предстоящия ремонт, а заради недостиг на вода. Обемът на водоема е 25 млн. кубика, а наличната вода е около 9,1 млн. куб.м. По данни от местното ВиК дружество притокът е 461 л/сек, разходът е 613 л/сек, а месечно се източват по 1,6 млн. куб.м вода. Засега се предвижда нощен воден режим от 1 май, но при положение, че не паднат достатъчно дъждове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай