Възход и падение на Мелник

Бурени, боклук и безпаричие задушават Града на 100-те църкви

Възход и падение на Мелник | StandartNews.com

Властта ни обърна гръб, 200 души по избори не тежат, казва винарят Шестака

"Разделяй и владей". Този принцип на римските императори търпи интересна метаморфоза в някогашната столица на деспот Алексий Слав. Разделени и губещи. Така изглеждат хората в Мелник днес. В Града на 100-те църкви сякаш е загубена вярата, че обединението прави силата. В Пиринска Македония всеки е войвода и опитва да се спасява сам. Прочутият с пирамидите и виното си най-малък наш град вече дълги години лежи на старите си лаври. Има проблеми с инфраструктурата, с чистотата, с поддръжката на историческите и културните забележителности. И логичният въпрос пред жителите на града е: "А сега накъде?".
------------------------------
"Ако сами не си помогнем, как да искаме другите да го направят?! Но всеки дърпа чергата към себе си. Богатите идват и вдигат хотели, решават, че всичко трябва да е за тях. Търсят само полза, а не да дадат нещо на града ни. Недопустимо е да се делим, но го има и между нас, мелничаните", признава Митко Манолев-Шестака, който стопанисва винарска изба в Мелник. Разделение има дори по оста законен-незаконен бизнес. Според него държавата контролира само легалните винарни и "товари" изрядните платци с какви ли не такси и данъци. Останалите правят, каквото си искат, и никой не им търси сметка.

Деспот Слав ще се обърне в гроба, ако ни види какви ги вършим. Обединим ли се, ще можем да натискаме община Сандански да помага повече. Канализацията я направиха наполовина, а има много нови хотели, нужен е и нов колектор. Но сега не сме им интересни. По-малко от 200 избиратели сме, не можем ние да решим избори. Стигнахме дотам, че нямаме кмет, а наместник, който се назначава от общинския кмет", споделя Шестака.

Собственици на хотели обвиняват кметския наместник Христо Ташев в незаинтересованост и липса на мотивация да търси финансова помощ от община Сандански. "Не съм го виждал от няколко години, какъв кмет е това?! Да не говорим, че има и присъда зад гърба си, а продължава да управлява. Ние инвестираме милиони, а не срещаме никаква подкрепа от местната власт", негодуват хотелиери. "Понесъл съм си наказанието по закон. Не се оправдавам, макар да ми направиха постановка. Не съм навредил с нищо на Мелник. Но не приемам измислени критики от хора, които са дошли тук, за да вдигнат хотели и нямат нищо общо с града ни. За мен най-важни са местните, които получават нищожни пенсии и заплати. Няма да позволя на който и да било да се подиграва с тях и с мен, както и да си приписва заслуги на гърба на общината", контрира Христо Ташев. Той бе осъден за документни престъпления от Районен съд-Сандански. Фалшифицирал документи на нищо неподозиращи хора за втора пенсия в периода от 10 ноември до 21 декември 2010 г. В хода на делото се стигна до споразумение между прокуратурата и кмета.

Ташев бе признат за виновен и осъден на пробация за 1,5 г. Лишиха го за 1 г. от правото да упражнява длъжността "кмет". "Щом след изтичане на наказанието пак ме назначиха, значи се справям. През 2007 г. имаше вот и го спечелих. Не ме е страх от избори. Но някои се опитват да регистрират тук 300 роми от другаде, за да има вот догодина, с надежда да го спечелят и да си разиграват коня", твърди Ташев.

Кметът не разполага със собствен бюджет, разчита на финансова помощ от община Сандански. Преди 2 г. например от там им дали павета, с които застлали част от главната. Сега чакат две улици в общинския център да се ремонтират. "Тук асфалт не можем да сложим, защото градът ни е архитектурно-исторически резерват, разрешават само паваж и калдъръм. Необходимо е да се укрепи дерето, за да не придойде и да отнесе улицата. Изчистихме го преди 2 г. и дори многото дъждове тази година не ни създадоха проблеми. Участваме с проекти по европрограми за подобряване на инфраструктурата. Без пари няма как да стане", признава и 46-годишният градски управник.

Хигиената в най-малкия град също търпи укори. Миналата година кметството се преборило поне от май до август контейнерите да се изхвърлят два пъти в седмицата. През останалото време се извозват само по веднъж. Кофите за боклук също не стигат. В същото време много от местните хора не пазят чистота. Кръчмарите изхвърлят чувалите с помия на улицата. Бездомните кучета ги разнасят из целия град. Кметството пък има само един работник. А гордостта на Мелник - църквите, тънат в бурени.

"Виното е в изобилие, завистта също. Оставени сме без аптека, а те спорят и се делят за глупости. Всеки ден идват туристи. Стане ли някакъв по-лек инцидент, поне фелдшер има. При тежки случаи и ние, и гостите трябва да пътуваме до Сандански или Петрич, които са на повече от 20 км", жалват се местни пенсионери. Край града има и няколко селища, в които няма дори фелдшер. А някога Мелник е бил здравен център на региона - тук живеели медици от София. Но стига с носталгията. "Дошло е време Мелник пак да надигне снагата си на модерен и важен град. Това може да се случи с изготвянето и реализирането на глобален проект, който да реши почти всички проблеми. Неслучайно Мелник се споменава във всички енциклопедии от ХVI век насам. Длъжни сме да го вдигнем там, където е бил - на европейско и световно равнище", призовава археологът проф. Виолета Нешева, която проучва Мелник и региона от повече от 40 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай