Върнали грифона с друг ляв крак

Не се надявай на други части, казал посредникът в мрака, който се срещнал с Василев два пъти

Върнали грифона с друг ляв крак | StandartNews.com

София. Тайнственият бизнесмен, който откупи откраднатия грифон от паметника на Левски от бандити, се разкри. Той е Васил Василев - бивш разузнавач, журналист, икономист, собственик на фирма "Братя Василеви". 64-годишният мъж излезе от анонимност в предаването "На светло с Люба Кулезич" по Нова телевизия вчера. Бизнесменът обясни, че първоначално криел самоличността си, защото смятал, че е недостойно човек да трупа лаври с името на Васил Левски. След това обаче решил, че не е важно колко пари е дал, за да откупи грифона, а иска повече хора да разберат какво е Левски за България.

"За мен това беше не 17 кг бронз, а опит за подигравка с националната ни памет. Затова наградата, която обявих, беше да накара онези, които не понасят нас, българите, не обичат "чистата и свята република", чрез парите да се смачкат и да ни върнат нашата памет", каза бизнесменът пред "Стандарт".

Когато разгледал грифона, той видял, че е отчупен задният му ляв крак, а даденият му от бандита крайник е от друг грифон. "Казах на посредника: Има ли още части от паметника?". "Не се надявай", бил отговорът.

Василев описа подробно срещата си с посредника на обирджиите. По думите му тя била като в евтин криминален роман. Непознатият се обадил от скрит телефон и описал грифона. "Това ме накара да вярвам, че той действително е у него. Говореше правилен български и освен това съвсем не беше глупав. Беше взел всички мерки за безопасност, така че да не се разбере нищо около него. Районът беше охраняван от негови хора, които виждах да се крият зад храстите", разкри Василев. Той знаел, че крадците се страхуват и че ако отиде с други хора, всичко ще пропадне. Василев видял само очите на мъжа, който дошъл на срещата в най-тъмната част на столичния Южен парк с яке с вдигната яка, нахлупена шапка, скрил устата си зад яка. "Попитах го дали не го е страх, а той ми отговори "Взел съм мерки", спомня си бизнесменът.

Грифонът бил сложен в обикновена торбичка на известен магазин за хранителни стоки, скрит зад кофа за боклук. "Срещнахме се на два пъти. Първо - аз да се убедя, че онова, което той носи, е истинският грифон. И той да се убеди, че аз не съм преоблечен полицай. Когато и двамата се убедихме, че нещата са такива, каквито си ги казахме преди това, направихме втора среща. Аз му предадох парите, той ми предаде грифона", обясни бизнесменът. Василев обаче не пожела да уточни сумата, която е дал. "Тя е без значение на фона на това, че откупуваме националната си памет", коментира бизнесменът. Но призна, че изпроводил посредника с думите: "Ти ставаш за шпионин".

Грифонът заедно с още 37 елемента бяха откраднати през октомври от паметника на Васил Левски. С реставрацията на паметника в първоначалния му вид ще се заеме опитният скулптор Марин Марков, който възстанови Паметника на Цар Освободител. Вече му е възложено с договор да извърши всички дейности по реставрацията на четирите канделабри, в това число и на елементите по тях. "Все още не съм започнал работа, но реставрацията не представлява за мен проблем. Ще я направим възможно най-бързо", заяви за "Стандарт" Марков. Според плана на Столична община грифоните ще бъдат отново върху паметника до 19 февруари догодина, когато се навършват 141 години от обесването на Апостола.

Познава арабския елит и нашите премиери

Васил Василев е наследник на фирмата "Братя Василеви", прави първата частна бензиностанция у нас. Името на 64-годишния мъж се свързва и с други бизнес начинания. Основател е на Съюза на работодателите в България, както и на Агенцията за временна заетост. Бил е в Овалния кабинет на Белия дом. Икономист е, но по професия е журналист. Утвърди се като най-добрия анализатор у нас по проблемите на Близкия изток. Бил е кореспондент на БНТ в Ливан по време на гражданската война там и един от малцината журналисти, които останаха в Бейрут, когато падаха бомбите. Интервюирал е Франсоа Митеран, познава елита на богатия арабски свят. Знае се лично и с всички министър-председатели на България. В първите години на демокрацията приятелите му бяха главно от БСП. Но направи дарение от 30 хил. лв. за втората предизборна кампания на президента Петър Стоянов.

След 1989 г. възстановява фирмата "Братя Василеви", основана от неговия прадядо - също Васил Василев. Тя е основният представител на автомобилния гигант "Пежо" в България, приватизирал е хладилния завод "Мраз". Женен е и има двама синове.

Не ме беше страх, бил съм на война в Бейрут

- Г-н Василев, не ви ли беше страх, когато отидохте в парка, за да получите грифона?
- Не. В подобни моменти тръпката към предизвикателството обикновено надделява над здравия разум. Знаете ли, бил съм на истинска война в Бейрут, като журналист. Беше реална война с артилерийски бомбардировки.
- Все пак не се ли опасявахте, че може да ви нападнат, не дай боже, ранят при предаването на грифона?
- Тези хора спазваха определен код на честта, бяха с ясна цел, с добре построена организация и маниер на действие.
- Как ви се стори посредникът, имаше ли вид на обикновен крадец на метали?
- Съвсем не беше за подценяване, не беше посредствен човек. Накрая му казах: "Ти ставаш за шпионин". Той се засмя.

Другите сигурно вече са за скрап

Проф. Божидар Димитров, шеф на НИМ

Мисля, че най-вероятно другите апликации са начупени са скрап. Крадците не са знаели стойността на тези предмети, иначе биха ги продали един по един. Човекът, който е преговарял да върне грифона, мисля, че е някой от бароните, който не е участвал в кражбата, а после е разпознал по свои пътища, разбрал е кой, какво и кога е откраднал. Да си говорим честно, тези грифони са част от една украса на паметника, тяхната стойност като произведения на изкуството не е много висока. Но е много силна емоцията, с която са натоварени - все пак те са част от паметник на най-големия български национален герой.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай