В Меката на кокаина: Защо кръстиха нов вид змия на Харисън Форд?

Екип от учени преживя едно от най-страшните пътувания

В Меката на кокаина: Защо кръстиха нов вид змия на Харисън Форд? | StandartNews.com

Помните ли онзи момент, когато в „Похитителите на изчезналия кивот“ Индиана Джоунс не трепна докато цяло племе туземци се опитваха да го убият, после се качи в самолета и почти умря от страх, понеже в краката му имаше змия? 

Е, не сте единствените. Екип от учени, преживял едно от най-страшните пътувания, е решил да кръсти новооткрития от тях вид змия „Харисън Форд“. 

„Казахме си: Не би ли било забавно да посветим този вид на Харисън?“. Ще е много смешно, защото Идиана мрази змиите“, разказва пред CNN ръководителят на научния екип д-р Едгар Лер от Илинойс.

Но почакайте, това далеч не е най-интересното в тази история.

Лер, заедно с трима свои колеги, се изучава пресечен терен в национален парк в Перу в продължение на седмици. Формално тази област е природен парк, но реално е място, където можеш да срещнеш наркотрафиканти. Те имат навика първо да стрелят и после да питат кой си и какъв си. 

Учените обаче се справят със задачата. Не само, че остават живи и здрави, но откриват и нов вид змия. И сега 40-сантимеровото жълто-черно влечуго е записано като Tachymenoides harrisonfordi.

Лер, който по време на дългата си кариера e идентифицирал над 100 нови вида, винаги е бил фен на богатото биоразнообразие в Перу. Но дори той не очаква подобно откритие. 

Заедно с тримата си колеги и местен водач той се насочва към местност, известна като център на производството и трафика на кокаин в Перу. Теренът е изключително труден, групата е оставен там от хеликоптер със запаси за три седмици. 

Екипът бързо разбира, че колкото предизвикателства може да им предостави природата, тя изобщо не може да се сравнява с хората. 

„Аз си мислех, че няма да имаме проблем, защото това е много отдалечен регион. И смятах, че не представлява интерес за наркотрафикантите. Но грешах“, казва Лер.

Скоро групата попада на горски лагер, който изглежда изоставен. По-късно обаче долавят мъжки гласове, ползващи радиовръзка на същите вълни, по които самите те комуникират. А накрая съвсем ясно чуват, че „съседите“ посочват на някого точното местоположение на научния екип. Тогава разбират, че е време да бягат. Минават обаче още четири дни преди да се появи спасителният хеликоптер. 

„Успяхме да се измъкнем, но трябваше да съкратим експедицията с една седмица и е малко вероятно да се върнем там“, казва Лер. 

И допълва: „Съжалявам за всички видове, които ще останат неизвестни заради наркотрафикантите“. 

Въпреки трудностите и опасностите учените успяват да свършат някаква работа. Те катрографират неизвестен досега водопад. Документират и нов вид гущер. Змията, кръстена на Харисън Форд, е уловена и отнесена от Лер в лабораторията му, където започва същинската работа. 

Използвайки генетични изследвания, той успява да потвърди, че този вид не е описван досега. Смята се, че Tachymenoides harrisonfordi - или накратко T. harrisonfordi - обитава влажни зони във високи възвишения в южната час на Перу.

Кръщаването по този начин не е само закачка със световноизвестния актьор. Всъщност е и знак на уважение, защото в реалния живот Форд е изявен природозащитник. 

Актьорът реагира с шега. Той написа в изявление, че змията имала „очи, в които можеш да се удавиш“, и най-вероятно биха били приятели, ако се бяха срещнали преди шейсетина години. 

„Ако трябва да сме сериозни, откритието ни напомня колко много не знаем за животинския свят. Съдбите на всички на тази планета са преплетени, а в момента около 1 млн. вида са на ръба на изчезването Задължени сме да поправим нашата разрушена връзка с природата и да запазим местата, в които кипи такъв живот“, написа още той. 

С кръщаването на нов животински вид на световноизвестна звезда учените се стараят и да привлекат внимание към тези проблеми. В случая успяха. 

profit.bg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай