US дипломат в бърбън дилема

US дипломат в бърбън дилема | StandartNews.com

Питие с люта чушка или с поръсена с черен пипер ягода станаха хит на американско изложение в София

Кой е най-добрият американски бърбън? Този въпрос има поне 13 верни отговора, колкото бяха видовете и марките от това питие на специална презентация, организирана от Земеделската служба в Посолството на САЩ в София. Но истината е, че да отговорят биха се затруднили и най-големите познавачи в областта. А точно в тази ситуация се оказа заместник-посланика на САЩ в България, Мартина Стронг, която трябваше да ги опита всичките. Но тя като опитен дипломат оцени по достойнство всяка напитка и за всяка имаше добра дума.

Стронг посети щандовете на шестте компании, които демонстрираха във вторник американската продукция, която внасят, в столичен клуб. А воденето на уникалното шоу бе поверено на известния журналист Ники Кънчев, който придружаваше дипломата и задаваше въпроси на представителите на фирмите за всяко от питиетата, сред които имаше истински уникати за вкуса.

Безспорно в началото изглеждаше, че голямото признание този път ще отстъпи Мейкърс Марк, представен в България по същия начин преди няколко години от тогавашния посланик у нас Джеймс Уорлик. За българската публика бе новост, че този бърбън се пие като преди това се опита ягода, поръсена с черен пипер. Защото тази година в хит се превърна сравнително новия в България бърбън „Бълет" (Bulleit). Звучи като „куршум" на английски, но се изписва по различен начин и идва от фамилията на откривателя му. А да се пие е доста пиперливо изпитание, не само защото такъв е оригиналния му вкус. А защото в чашката се потапя за определено време....люта чушка. За предпочитане червена, въпреки че може и да е зелена, която придава по-свеж вкус, обясниха пред „Стандарт" специалистите от този щанд. Времето се отмера с пясъчен часовник като препоръчителното е три минути с лютия зеленчук в питието. За който може, разбира се. Всеки осмелил се получи специален сертификат, че е дръзнал да опита най-лютия шот и затова получава титлата „експериментатор".

Мартина Стронг, която каза, че асоциира бърбъна с със свободата, с Дивия Запад и с уестърните, с които е израстнала и не може да си представи Джон Уейн или Клинт Истууд да влязат в бар и да си поръчат нещо друго, предпочете обаче уискито от същата марка, от което се правят чудесни коктейли, пропити с меките нотки на ванилия, мед и подправки на питието, което се прави от 95% ръж.

Последва дегустация на най-новия бърбън в България, направен от ръж в щата Ню Йорк (уискито му неслучайно се казва Манхатън). Силно питие, около 50 градуса, а и цената му не е за пренебрегване – бутилка от 350 грама, като всяка бутилка е ръчно надписана, струва около 60 лева.

Стронг опита и класиката „Уайлд Търки". Дипломатът сподели, че това е любимото питие на съпруга й, който е от Уисконсин и ходи на лов за диви пуйки. Както всъщност възниква името на бърбъна - по време на лов за пуйки. За Мейкърс Марк вече споменахме, но си струва да се посочи, че този бърбън е известен с това, че всяка бутилка е с уникален червен восъчен печат, тъй като се прави ръчно. А заместник-посланикът не пропусна да си направи по този начин и собствена чаша. Най-продаваното уиски, а също и бърбан, в България също бе опитано от гостите на уникалното парти. Както направиха и с класиката „Джак Даниълс". А финалът на тази обиколка бе пред щанда на „Фоур Роузес", чийто вкус май най-много допадна на дипломата, въпреки че не го показа.

След дегустационната обиколка Ники Кънчев организира дискусия между мениджърите на шестте компании, които трябваше да обяснят защо именно техният продукт е най-добрият.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай