Укрепват блока с падналия панел

С най-малко 2-3000 лева ще олекне семейство заради некачествено строителство преди 25 години

Укрепват блока с падналия панел | StandartNews.com

Стара Загора

Да се укрепи вертикалната фасадата на жилищния блок, от който на 25 април рухна панел от апартамент на 6-ия етаж. Това е препоръчала експертната комисия под ръководството на доц. Димитър Паничков от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Тя е приключила огледа на всички 8 апартамента под и над падналия панел завчера. Експертите са открили и на други жилища опасно разместени преградни стени, като най-тревожно било положението на 8-ия етаж.

Няма срок, но колкото по-бързо бъде изготвен проектът за този спешен ремонт, толкова по-добре, каза зам.-кметът на общината Димитър Динев. Според него най-лекият начин бил да се демонтират опасните панели и след това стените да се иззидат наново. Ремонтът трябвало да бъде изцяло за сметка на обитателите на кооперацията. Преди да е готов проектът не е ясно колко трябва да се бръкант съкооператорите, но според експертите това щяло да бъде поне 2-3 хил. лв. на жилище. Живеещите, по-голямата част пенсионери, са в паника и настояват общината или държавата да им помогнат. „Нали дават 50 години гаранция на блока, какво сме виновни, че организацията, която го е строила не съществува”, аргументират се съкварталците.

Жилищната кооперация е строена преди около 25 години от трудоваци от тогавашния КЕЧ /Квартиро-експлоатационни части/ на редовната Българска армия, които наистина отдавна са разформировани.
Разбираме хората, но по закон общината няма право да помогне, каза зам.-кметът Динев. Според него при задължителната паспортизация, която трябва да се извърши на панелните блокове в цялата страна, с подобен проблем щели да се сблъскат много собственици.

Матей Бонев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай