Учителите под лупа

Учениците ще ги оценяват с анонимни анкети

Учителите под лупа | StandartNews.com

Учителите вече ще бъдат гледани под лупа. Инспектори, директори, родители и ученици ще пишат оценки на работата им, а освен това ще им се наложи да се оценяват и сами. Това ще стане с въвеждането на специално учителско портфолио, което ще събира пълна информация за всеки преподавател. То ще влезе в сила с новия образователен закон, който въвежда атестиране на всички учители.

Даскалите ще попълват досиетата сами, като в тях ще има няколко части. В едната ще се събират всички формални данни за постиженията им - дипломи, сертификати за участие в обучения, грамоти. Ще трябва да посочват дори къде и при кого са били стажанти. Ако имат участия в наши и чужди педагогически проекти или дори в тв предавания, това ще е бонус за тях. Плюс е и участието им в различни обучения. В отделна рубрика е включена оценката на учениците, които ще попълват анонимно специални анкетни карти с въпроси. След това даскалите трябва да направят пред класа публичен анализ на това какви са оценките им и качеството на преподаването. Децата трябва да отговорят на въпроси от типа смятат ли, че ще използват някога в живота това, което са учили днес. Има и въпрос дали ако са знаели по-рано това, което преподавателят днес им е разказал, това е щяло да им помогне да решат личностните си или познавателни проблеми. Те трябва да оценят също дали даскалът преподава достъпно.

Любопитна е рубриката, в която учителят трябва да посочи философията на преподаването, на която е заложил. Експертите, които са изготвили модела, препоръчват той да отговори на въпроси от типа "Какво мислите за учителската си кариера? Възприемате ли я като мисия или призвание?" Освен това трябва да посочи как убеждава учениците си и какво иска да постигне сред тях. Длъжен е да изброи педагогическите похвати, които използва, както и да включи доказателства за това достига ли до всички ученици в класа или само до най-талантливите. Трябва да посочи и примери за материали, които е разработвал, както и помощната литература, която ползва. Има и въпрос за това как даскалите интегрират новите технологии в преподаването. В това отношение обаче бг преподавателите са по-малко натоварени от европейските си колеги, от които се иска и да посочат какъв софтуер владеят и имат ли блогове. Има и въпрос дали учителят е чувствителен към различните потребности на учениците. Иска се също да приложи тестове и ученически разработки, за да илюстрира методите си на работа. Има и специален раздел, в който те се оценяват сами и дават преценка на това как биха могли да се развиват в бъдеще. Там учителят трябва да посочи кои са най-силните и слабите му страни.

При нас децата попълват анкети

Надежда Николчева, директор на 31 СУЧЕМ

В този замисъл са заложени две различни идеи - от една страна портфолиото, а от друга - оценяването на учителя от ученика. Относно първото, като идея за отразяване на професионалното развитие на учителя е добро, но не бих могла да коментирам, преди да зная конкретни подробности. Като цяло мисля, че ще дисциплинира системата. А по отношение на оценяването - в нашето училище това се практикува отдавна. До 6 клас родителите попълват анкетни карти за учителите, а след това ги попълват самите ученици. По този начин получаваме и доста сигнали.

Има смисъл само, ако качва парите

Диян Стаматов, директор на 119 СОУ

От създаването на портфолио на учителя би имало смисъл само, ако то е пряко обвързано със заплащането на учителя. В противен случай ще бъде самоцелно. Възрастните колеги, които са на 50-55 години, и без това имат проблем с новите технологии, и ако това не влияе на дохода им, просто няма да го правят. От друга страна - за младите колеги това е допълнителен стимул. Портфолиото е добра идея за дейните и ентусиазирани учители, но с нищо няма да помогне на онези, които преподават рутинно. А относно оценяването на учителя от ученика - мисля, че е прекалено рано и прекалено демократично. Би разместило пластовете в образователната система.

Не всички ще дават реални оценки

Каталина Димитрова, ученичка, Национална търговско-банкова гимназия

Като цяло идеята ние да оценяваме учителите е добра, но мисля, че ще има ученици, които ще се възползват от това и няма да дават реалистични оценки. Самата аз имам учители, които бих оценила много високо, но има и такива, на които не бих написала висока оценка. За мен най-важното е учителят да има солидни знания и да може да ги поднесе достъпно.

Бонуси за школата, ако вдигнат успеха

Училищата ще могат да получават допълнителни пари, ако учениците им отбележат напредък в успеха си на матури и външни оценявания. Системата ще заработи с влизането в сила на новия просветен закон, когато национален инспекторат ще започне да оценява школата, разказа просветният зам.-министър Милена Дамянова.

Дори ако като цяло успехът на учениците не е висок, но са отбелязали скок в сравнение с предишна година, те имат възможност да получат допълнителни пари. При това ще могат сами да решават за какво да ги изразходват - дали за бонуси на учителите или за подобряване на материалната база. По този начин ще се поощряват например школа с по-нисък успех, които по някакъв начин са успели да мотивират децата да залегнат над учебниците. Ще се гледат обаче и други фактори - резултатите от цялостното инспектиране на училището, взети ли са мерки за намаляване на отсъствията, и едва тогава ще се присъжда бонусът. Школата пък, в които оценките падат, ще получават пари целево за отстраняване на недостатъците. С тях те ще могат да въведат допълнителни часове, летни занимални и всякакви други методи за повишаване на успеха.

Всичко това ще бъде част от нова система за атестация, при която школата ще получават звезди подобно на хотелите. Все още не е сигурно по каква скала училищата ще получават оценките си, но засега сме се обединили около това да бъде петстепенна, каза Милена Дамянова. Системата за оценяване първо ще бъде апробирана, за да се прецени как действа, и едва тогава ще се фиксира точната скала за оценяване. Очаква се законът да влезе в сила от учебната 2013 - 14 година, след което ще бъде създаден националният инспекторат по чуждестранен модел. В момента проектът е пред второ четене в пленарна зала.

Новите заплати - най-рано през март

Учителите ще вземат увеличените си заплати най-рано през март, съобщи шефката на Синдиката на българските учители Янка Такева. Въпреки че доходите им се увеличават от първи януари, те ще трябва да получат парите си със задна дата. Причината е, че все още конкретните увеличения не са разписани от финансовото министерство, нито са готови общинските бюджети. "Поискали сме среща с просветното министерство на 7 януари, за да подготвим документите и те да бъдат внесени във финансовото ведомство. Общините обаче няма да са готови с бюджетите си по-рано от 28 март", каза Такева.

Праговите доходи на учители и директори се увеличават с 10-12 на сто, каза тя. Така един начинаещ учител, току-що излязъл от университета, ще взема 500 лева. Заплатите на старшите учители ще започват от 525, на главните - от 570, на помощник-директорите - от 610. Директорите ще се разписват най-малко срещу 680 лева. Всички останали учители, които не вземат минималната сума за дадена длъжност, ще получат 8 на сто увеличение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай