"Туида" посреща гости от близо и далеч

"Туида" посреща гости от близо и далеч | StandartNews.com

Уникалната крепост има нужда от реставрация на 50-метров тунел

Мая Иванова, ръководител крепост "Туида"

Уникалната късноантична и средновековна крепост "Туида" е притегателна точка за гости от близо и далеч. Тя се намира на хълма "Хисарлъка" в североизточната част на Сливен, непосредствено до квартал Ново село. В миналото местността е била населявана от тракийски племена, антични римляни, средновековни българи. От мястото на крепостта се открива уникална гледка към величествените "Сини камъни" и към самия Сливен. Широкомащабното проучване на хълма започва през 1982 г. и продължава до 90-те години на ХХ в. Крепостта се разпростира на 42 декара и е във формата на сравнително правилен четириъгълник, ориентиран по посоките на света. Тракийското селище Туида (Суида) през ІІ – ІІІ в. е било много добре благоустроено и развито икономически, а хълмът в местността Хисарлъка се е оформил като сакрален комплекс.
В средата на ІV в. е издигната крепостта, като по план и по строителна техника се нарежда сред паметниците, изградени в традициите на античното военно строителство.
Откритите материали при разкопките показват, че мястото е било обитавано за един много дълъг период от време: от VI хил. пр. Хр. до нач. на XIII в. от новата ера.
През 2012г. стартира проект по оперативна програма за реставрация, консервация и социализация на Туида. Той се нарича "Пътуване през времето, във времето и с времето - интегриран проект за развитие на природни, културни и исторически атракции и туристическа инфраструктура в Сливен". Над 5 млн лева идват по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 – 2013 г.
Проектът включва цялостна консервация на крепостните стени на Туида и надграждането им до нивата, които са били разкрити при разкопките на крепостта, през 80-те години на 20 век. Пространствената намеса на територията на крепостта е максимално щадяща – създадена е лека алейна мрежа с опесъчена настилка, следваща естествения терен. Облагородена е съществуващата дървесна и тревна растителност.
Изградени бяха две нови постройки, в южната част на обекта – Информационен център и Къща на аниматорите, както и летен театър в центъра на имота. В рамките на проекта бе закупена експозиция на бойна техника и снаряжение, озвучителна и прожекционна техника. Монтирани бяха три броя сцени на открито, необходими за провеждане на тържества и събития. Със средства на проекта бяха

обучени 4 екскурзоводи и 4 аниматори

които посрещат гостите на Туида. А те могат да си осигурят един много приятен престой тук, тъй като за тях са осигурени беседи от екскурзоводи, стрелба с лък и средновековни костюми. И всичко това на съвсем достъпни цени. Освен тези развлечения, които ежедневно се предлагат в обекта, екипът работещ на крепостта, организира и провежда различни културни прояви, занимателни работилници, демонстрации и възстановки. Вече две години подред екипът се включва в европейската инициатива Нощ на музеите. Гостите могат да послушат и погледат концерти на Ансамбъл за Народни песни и танци Сливен, празничен концерт на Теодосий Спасов. Организира се и Събор под звездите – съвместен проект с Драматичен театър Стефан Киров, Ансамбъл за Народни песни и танци Сливен и Национално дружество Традиция. Сред инициативите са и концерт на Красимир Аврамов и Янка Рупкина, на Джо Лин Търнър и група Кикимора, ежегоден Средновековен събор „Помни славата" по повод празника на град Сливен - Димитровден, отбелязване на Тодоровден с мероприятието "Конете на българите". Редица сливенски училища отбелязват патронните си празници зад стените на Туида. Пак там има и детска работилница за участниците от Международния детски фолклорен фестивал „Приятелство без граници".Много интересен бе и фестивалът „Лятна случка" 2016, както и Европейските дни на наследството 2016. На крепостта се организират също така семинари и обучения, исторически работилници, както и фолклорно надиграване "Приятели чрез танца".

Екипът на "Туида" е канен и взима участие

в много исторически събития из цялата страна като средновековния фестивал „Червен", Международния събор – фестивал „ Дни на предците – Плиска", битката при Маркели, битката при Върбишки проход, Средновековния панаир Асеновград и десетки други.
Екипът работи напълно безплатно с много групи от лица със специални потребности.
През 2016 г. започнаха да се предлагат и нови услуги, свързани с организирането на различни частни събития – рождени дни, фирмени събития и други. Тиймбилдинг с включени в програмата занаятчийски работилници, средновековни игри, демонстрации на военно дело, фолклор, огнено и светлинно шоу, нестинари, средновековна кухня е един уникален продукт предпочитан от все повече фирми и организации.
Десетки хиляди български и чужди туристи годишно посещават обекта независимо от сезона. Статистиката показва, че през първата година от отварянето на обекта най-голям е интересът на посетители от Сливен и региона. А през втората година вече има увеличен брой чуждестранни туристи и български от по-далечни дестинации, за сметка на намалелия брой местни посетители. Най-голям е интересът към музейната анимация, която се предлага в обекта – стрелба с лък, демонстрации на традиционни военни изкуства, бит и култура от периода на Първо Българско царство и соколарство. Най-много са руските туристи. Много е важно "Туида" да бъде рекламирана както сред българите, така и сред чуждите гости.
Към момента крепостта е проучена в много малка степен. Обектът се нуждае от стартиране на нови археологически проучвания, консервация на части, които са останали извън проекта. Такава част, която се нуждае от спешна реставрация и консервация, е тайният тунел, открит на крепостта. Тунелът свързва крепостта с река Новоселска. За това съоръжение се знае още от края на 60-те години, според специалистите

е изграден около VI век

Запазени са стъпала и части от греди, които са предпазвали от срутване. Имало е отдушници на всеки 2 метра, а стените са иззидани от камък. Разкопани към момента са няколко метра от входа към вътрешността, открит е изходът, от където също е проучена отсечка от тунела към вътрешността. Дълъг е повече от 50 метра, категорични са археолозите, но по средата е прекъснат от срутване. Изложен на суровите метеорологични условия тунелът се руши и входът се заличава, което налага предприемане на спешни мерки. Със стартиране на нови проучвания ще се доведе и до повишаване информираността за обекта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай