Ценен подарък от Макрон получи папата, но защо реагира Полша

Творбата е публикувана през 1796 г.

Ценен подарък от Макрон получи папата, но защо реагира Полша | StandartNews.com

Френският президент Еманюел Макрон подари на папа Франциск рядко копие на „Вечният мир: Философска скица“ на Имануел Кант по време на частната му аудиенция в понеделник. Няколко дни след визитата Полското външно министерство реагира и обяви, че ценното томче вероятно е плячкосано от нацистите по време на Втората световна война. Есеистичната творба на германския философ Имануел Кант е публикувана през 1796 г. в Кьонигсберг (сега руския град Калининград).  

Снимки на вътрешните страници на книгата бяха публикувани в Twitter от Лу Бесмон дьо Сеневил, кореспондент на френски католически вестник La Croix във Ватикана. Полски интернет потребители бързо установиха, че томчето носи печат, който гласи „Академична читалня в Лвов“ – град, който преди  Втората световна война е бил част от Полша, а сега се намира в границите на Украйна.

Според Interactive Lviv - онлайн исторически проект за града, Академичната читалня е полско студентско общество в периода от 1867 до 1939 г.

Всичко това накара властите във Варшава да се усъмнят дали есето на Кант не е част от стотиците хиляди културни артефакти, плячкосани по време на нацистката и съветска окупация през Втората световна война, пише ARTnews. Министерството на външните работи разследва обстоятелствата около този подарък, съобщи говорителят на ведомството Лукаш Ясина пред Полската информационна агенция .

Френският журналист Арно Бедат твърди , че томът е закупен от специалист по редки книги в Париж. Оспорваната творба е във Франция от около 1900 г., според уебсайта на магазина. Освен това томчето носи марка на парижки книжар от края на 19 век.

Искове като този не са необичайни, тъй като нацистите в Полша са плячкосали хиляди културни артефакти по време на войната. По-рано тази година Франция върна 15 заграбени от нацистите произведения на изкуството, сред които картини на Густав Климт и Марк Шагал, припомня ARTnews.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай