Тристранката ще обсъжда нови правила за битови отпадъци

Тристранката ще обсъжда нови правила за битови отпадъци | StandartNews.com

София. Социалните партньори от Националния съвет за тристранно сътрудничество ще обсъдят проектите на закони за изменение и допълнение на Закона за професионалното образование и обучение, внесен от група народни представители, и на Закона за местните данъци и такси.

Нормативният документ, предложен от финансовото министерство, за промяната на методиката за определяна на таксата за битови отпадъци срещна съпротивата на Националното сдружение на общините в България, както и негативната реакция на общинските администрации.

В момента по-голямата тежест от таксата за битови отпадъци се поема от бизнеса, като това многократно е критикувано от работодателите през изминалите години. Допусканата досега законова възможност таксата да се определя спрямо данъчната оценка, беше причина тя да се възприема като втори данък върху недвижимите имоти.

С проекта, в чието обсъждане няма да участват общините, се определят основи за таксата за битови отпадъци, които общинският съвет може да приеме. Това са индивидуалното количество отпадъци за имота, определяно чрез торби с дадена вместимост, предоставени от общината, или чрез стикери, залепени на видно място върху торби на лицата; количество битови отпадъци за имота, съобразно броя и вместимостта на необходимите контейнери, кофи, кошчета и други съдове; при честота на сметоизвозване, определена от общинския съвет, или по брой ползватели на услугата в имота, или по използваното количество вода в имота.

Основните мотиви на общините срещу предлагания проект са, че методиката ще повиши в пъти плащаната от домакинствата такса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай