Трифон Зарезан на почит в парламента

Трифон Зарезан на почит в парламента | StandartNews.com

Реформаторите търсят само "Мерло", гарнират го със сирене - родно производство

Традиционно в съзнанието на повечето българи 14 февруари е денят на Трифон Зарезан. Все по-традиционно става през последните 10-15 години на този ден да се отбелязва и Денят на влюбените или Свети Валентин. Традиционно или не, малко са тези, които знаят, че на 14 февруари 869-а в Рим умира създателят на българските букви Константин-Кирил Философ. И това е единственото сигурно събитие на този ден. Защото по нов стил Денят на лозаря или Трифон Зарезан се празнува на 1 февруари. А Денят на влюбените е предимно празник на католическия Свети Валентин, тъй като православният Валентин се отбелязва през лятото.

Оказва се, че не са много представителите на българската политическа класа, които знаят подробности за тези факти. Още по-малко това, че на днешния ден е починал един от двамата солунски братя. Но пък депутати от различни партии признаха, че виното е това, с което преди всичко свързват и предпочитат на Трифон Зарезан в Деня на влюбените.

Зам.-председателят на парламента Димитър Главчев обича да пие розе на празника, и не само. "Розето е деликатно вино със специфични особености", казва финансистът. Обича да споделя питието с приятели и в компания, но със сигурност не прекалява. Главчев е привърженик на купуването на вино от български производители. Като ценител знае, че трябва розето да се сервира добре охладено - с температура между 10 и 12 градуса и в стъклена чаша с висок стълб. И според съветите на сомелиери розето трябва да се пие, докато е младо - в рамките на две години след бутилирането му. Затова за компанията винаги той избира виното.

Въздържателите в групата на Реформаторския блок пък не са никак малко. Въпреки това ценители на доброто вино не липсват. А на почит определено е червеното. Пия само червено вино, защото истинското е такова, казва доц. Димитър Шишков. Любимият му сорт е "Мерло". Опитвал е заедно с баща си да произвежда от червения еликсир и у дома. Естествено нашето вино е най-хубаво, но предпочитам купеното, смее се той. Опитите му на винар показали, че добиването на червената течност е трудно, затова обикновено си купува бутилка "Мерло" от магазина. Подбира вида по реколтата и отзивите, които съм чул, но най-много обичам българско и френското вино, казва той. Сред другите народи, които признава за винари, са италианците и испанците. За мезе пък ползва сиренето и плодовете. Най-важна обаче е компанията, предпочитам да е много добра и дамска, казва той. "Мерло" е любимият сорт и на най-хубавия депутат в Реформаторския блок Антони Тренчев. Освен този сорт понякога той прибягва и до "Каберне"-то. Държи обаче виното да е българско и го пие чисто, защото е прекалено хубаво. Склонен е дори да пробва и сам да произведе вино някой ден. Засега не съм го правил, но бих опитал, казва той. "Мерло" пие и д-р Валентин Павлов. Не съм голям познавач, но определено обичам хубавото червено вино, казва той. Също държи да е българско, пробвал е много чужди, но не му харесват. За сметка на това си падам по френските и италианските мезета, казва д-р Павлов. Според него колкото по-зелено или синьо е мезето, толкова е по хубаво и срамежливо признава, че през лятото изневерява на виното с бира. "Мавруд" е питието на Мартин Димитров, макар че рядко консумира алкохол. Харесва ми ароматът и плътният вкус, казва той. За мезе предпочита сирене и хубава атмосфера. Напоследък романтиката малко се изплъзва от ежедневието му, казва той, но за празника на виното и любовта е решил да навакса. Със съпругата ми и детето ни ще отидем на романтична вечеря на място, където има хубав детски клуб, така че да можем да останем за малко насаме, обяснява той. Изключение от клуба на почитателите на червеното вино сред реформаторите прави Гроздан Караджов. Пия рядко и то по една чаша бяло вино, казва той. С добра компания и винаги с повод, добавя депутатът. Много не си пада по алкохола и председателят на земеделската комисия Румен Христов. В събота обаче той ще отиде да зареже по традиция лози в Образцов чифлик, Русенско. Иначе от време на време пийва по една чаша червено вино, издадоха колегите му.

В АБВ

Професор го прави от 17 сорта лозе

17 сорта лозе гледа депутатът от АБВ проф. Иван Станков в селото, където живее, в Старозагорско. Ексминистърът на земеделието и ректор на Тракийския университет се запалил по лозарството малко след като се оженил - покрай тъста си, който бил един от най-големите лозари в Айтос. "Имам около 15-16 асми, имам 96 корена и с много голямо желание, с много голям мерак и любов се занимавам с тях, като спазвам абсолютно всички правила - прочел съм толкова литература, че мога да се опъна и на тесните специалисти", хвали се той.

И естествено от гроздето си прави вино в домашни условия. "Трябва да се спазва много стриктно технологията - първата ферментация трябва да е в по-хладно помещение, за да не протече твърде бързо ферментацията, след това втората трябва да е при още по-ниски температури", разяснява проф. Станков. И да се внимава с дозировката на захар. Той гледа 17 сорта, от които пет строго винени и 12 десертни, като при направата на виното ги смесва. Но повечето са с по-високо съдържание и не добавя допълнително захар. Депутатът казва, че предпочита по-леките вина - обикновено прави бяло или розе. "Трудно понасям тежките вина, въпреки че ги харесвам", признава той.

По думите му бялото вино върви с всякакви мезета - но най-вече с по-леки - например риба или сирена. И разказва: "Бил съм на специализация във Франция, където пият много вино - не толкова големи количества, колкото много разнообразни видове. Те започват с бяло вино със салатата, с предястието сменят с розе, с по-тежките ястия с по-тъмните вина, а най-накрая платото - където има няколко вида сирена - с черно, тежко вино". Освен високата култура на пиене на вино французите имат и висока култура на производство със специфично подрязване на лозето. Която, по негови наблюдения, вече се пренася и у нас.

Бинев избира вино с айфон

Стойнев с опит от Сорбоната, фен е на френските вина

Шефът на подкомисията за усвояването на евросредствата в парламента Слави Бинев избира вино с айфона си. Няколко специални приложения в телефона са винаги под ръка на депутата. Цялата информация за съчетание на виното с ястие, историята, региона, тенденциите е за секунди на екрана. Само трябва да заснемете етикета на виното в магазина или в ресторанта. Самият Бинев пие рядко, но задължително се консултира, ако трябва да направи подарък хубава бутилка вино. "Имам няколко приятели, които са сомелиери, и е истинско удоволствие човек да чуе техен разказ", споделя Бинев.
Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева се доверява на избора на съпруга си Илия. Фамилията е фен на родните вина от Харманли и Ивайловград. А като сорт - сира или каберне.

Икономическият министър от кабинета "Орешарски" Драгомир Стойнев е почитател на виното от Хасковския регион. Признава, че навремето като студент в Сорбоната е станал фен на френските вина. През последните години наши изби не отстъпват по качество на вината спрямо световни марки, казва Стойнев. "Попадал съм на изключителни наши вина, вече не са рядкост и отличията от международни изложения", допълва соцдепутатът.

Сред депутатите от ДПС като ценител на виното се откроява Йордан Цонев. Зам.-председателят на икономическата комисия дискретно отказва да посочи фаворит сред марките вина. И лаконично отбелязва, че "за виното трябва да говорят енолозите".

Лидерът на Земеделски народен съюз Румен Йончев има семейна колекция с вино. Не уточнява точната бройка, но е от няколко хиляди бутилки. Йончев е пътувал и до лозята в Нова Зеландия, до Калифорния, Южна Африка, а на стелажите в мазето има бутилки от 5 континента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай