Три открития мерят сили за Чудо на България

Три открития мерят сили за Чудо на България | StandartNews.com

Големият финал на тазгодишната национална кампания на в. "Стандарт" "Чудесата на България" е в своя разгар. Гласувайте за победител в категория "Открития" чрез имейл на сайта www.bgchudesa.com или чрез SMS* на кратък номер 17 150.

Пръстенът-убиец защитава откривателят му - доц. Бони Петрунова, която сега е зам.-министър на културата, и кметът на Каварна Цонко Цонев.

 "За мен пръстенът е символ за изключителната интелигентност на българите, защото те не гласуват за злато, а за история", каза доц. Петрунова.

По думите й пръстенът е символ за борбата между добро и зло през всички времена.

Пръстенът "се състезава" с учените доц. Людмил Вагалински и Диана Димитрова, които ще защитават Маската на Терес.

Маската е вече емблема на България, защото е позната по цял свят, каза доц. Вагалински и допълни, че тя е намерена в гроб и "знаем всичко за този гроб, няма нужда да се правят някакви хипотези".

Проф. Николай Овчаров и кметът на София Йорданка Фандъкова влязоха в защита, за да разкажат тайните на Урвич-Манастира на Паисий.

Крепостта Урвич е една от перлите на огърлицата, която опасва София- манастирите, които са част от софийската Мала света гора, обясни Фандъкова.

Столичният кмет иска да покаже, че София не само столица, но и е един много древен град с много богато културно-историческо наследство.

Можете да гледате церемонията на живо тук.

Своя глас можете да дадете като добавите следния текст за всяко избрано от Вас чудо:

Пръстенът-убиец - PRASTEN

Маската на Терес - TERES

Урвич - Манастира на Паисий - MANASTIR

*Цена на SMS 0,25 ст. без ДДС

Пръстенът-убиец е със специална кухина за скрита отрова от края на 14 век. Ръководеният от доц. д-р Бони Петрунова археологически екип провежда проучвания на нос Калиакра. Доц. Петрунова е категорична, че откритието е уникално по рода си, защото е първият пръстен за убийства, откриван не само в крепостта на Калиакра, а изобщо в България.

Маската от могилата Светица се различава от известните, открити досега маски по това, че е доста по дебела от тях и изработена от много по-голямо количество злато. Затова доц. Димитрова смята, че функцията ѝ не е била погребална, а дълго време е била използвана в различни свещени ритуали.

Крепостта „Урвич" е съградена към IX-X век, но най-често се споменава в хрониките от ХIV век - при отбраната на Втората българска държава. Това е една от най-силните твърдини на царете Иван Шишман и Иван Асен V, известен в района като цар Ясен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай