Три мистерии за Курск остават неразкрити. Мълчанието на Кремъл

Все още не е ясно защо атомната подводница потъна

Три мистерии за Курск остават неразкрити. Мълчанието на Кремъл | StandartNews.com

Три мистерии за руската подводница „Курск” остават все още неразкрити, 23 години след трагедията Баренцово море.

ВИЖ ОЩЕ: Писмо от “Курск” е държавна тайна

На 12 август 2000 г. по време на учения на Северния флот на Русия в Баренцово море руската атомна подводница "Курск" аварира и потъва. Загиват 118 души. Повече от седмица продължават опитите да бъде спасен екипажът, но без успех.

Според официалната версия подводницата, която е в експлоатация от 1995 г., потъва в резултат на взрив и пожар в торпедния ѝ отсек. Операцията за изваждане на телата на загиналите моряци започва на 25 октомври 2000 г. и завършва на 7 ноември 2000 г., а тази за изваждане на самата подводница започва на 8 октомври 2001 г. и продължава 15 часа. Подводницата тежи 18 000 тона. Операцията по нейното изваждане се отлага няколко пъти.

През 2019 г. един от членовете на комисията по разследването на аварията на “Курск”, в миналото подводничар-торпедист, вицеадмирал Валерий Рязанцев, който през 2001 г.бе зам.началник на Главния щаб на ВМС на Русия, издаде книга за трагедията. В нея има няколко други възможни причини, поради които би могло да се стигне до катастрофата. Основата теза е, че на “Курск” с пренебрежение са се отнасяли към годишната профилактика на апаратурата. Освен това на 11 август, ден преди взрива, във вахтената документация пише, че по заповед на командира минно-торпедата част е била подложена на тест с въздух под високо налягане - натрупване на въздух във въздушния резервоар на торпедото, който се използва за изтласкване на горивото и окислителя след изстрелването на торпедото. Според Рязанцев е възможно заедно с въздуха в резервоара да са попаднали частици масло или стружки, които при съединение с окислител да доведат до реакция и взрив.

Втората мистерия е от 2021 г. Тогава бившият командир на Северния флот адмирал Вячеслав Попов каза, че подводницата “Курск” е потънала след сблъсък с подводница на НАТО. Той твърди, че в деня на инцидента сигналът SOS не е подаден от руска подводница, а от чужда подводница, която е била наблизо и е била повредена. В интервю за РИА той заяви, че знае името на втората подводница (с 90% вероятност), но не може да го разкрие. Никой друг не коментира тази версия.

Третата мистерия е свързана с екипажа. Възможно ли е той да е допуснал грешка?

Рязанцев пише, че екипажът никога преди това не е стрелял с торпедо от такъв тип и “над три години не е участвал в стрелби с практически торпеда”. Той твърди, че “Актът за проверка и обезмисляване на тръбопроводите за технически въздух” е подписан с фалшиви подписи. Това твърдение не се потвърждава от нито един друг източник. Устинов също пише за съмнителни подписи, но под други документи: “В контролно-приемния лист за подготовката на торпедото за стрелба се е подписал зам.началникът на цеха капитан-лейтенант, който няма никакво отношение към процеса”.

Владимир Гундаров от “Независимо военно наблюдение” пише, че командващият мичман на “Курск” не е можел да работи с торпедо 65-76А, тъй като е бил прехвърлен на “Курск” от друга подводница - “Баракуда”, и се е качил на борда едва два дни преди излизането в море.

Рязанцев пише още, че служебната документация на подводницата е била невярна. “Обгорялата папка с експлоатационни инструкции, която по чудо се е запазила след взрива на борда на “Курск”, съдържа поразителни данни. Тези инструкции нямат нищо общо с вида торпедо и торпеден апарат, който е на “Курск”.

”Подводничарите не са виновни, че началниците им не са ги подготвили за обслужването най-мощното и сложно за управление торпедо във ВМФ. “Курск” просто не е трябвало да участва в подобни учения”, пише Гундаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай