Темида разплита казус за 1 млрд.

До месец решават паметник на културата ли е летището в Божурище

Темида разплита казус за 1 млрд. | StandartNews.com

Божурище. Ще се превърне ли в модерен логистичен център за 1 млрд. лв. летището в Божурище? Темида ще отсъди до месец. Дотогава петчленният състав на Върховния административен съд (ВАС), чието последно заседание бе вчера, трябва да реши дали най-старият аеропорт в Европа е паметник на културата. През април 2013-а тричленен състав на ВАС обяви за незаконосъобразна заповедта на министър Вежди Рашидов, с която теренът е обявен "за групова урбанистична и историческа културна ценност - комплекс с национално значение и стойност за страната и европейското наследство".

Вече 3 г. италианският собственик на терена от 1046 дка "Индустриален парк" атакува в съда заповедта на Вежди Рашидов. През 2003 г. компанията придобива терена, върху който иска да вдигне логистичен център срещу 106 апартамента. Тогавашният военен министър Николай Свинаров оправдава сделката с необходимостта от жилища за военнослужещи. Стойността на сделката е за над 13 млн. лв., а според разчетите на италианците цялостната инвестиция възлиза на над Е500 млн. От 5 юли 2010 г. обаче летището в Божурище се превръща в паметник на културата с временен режим на опазване (без посочен срок). От "Индустриален парк-София" разбират случайно за заповедта на министър Рашидов, след като искат разрешение от общината да вдигне ограда около имота си. Кметът на Божурище ги уведомява, че от Министерството на културата (МК) е дошло писмо, с което се забраняват всякакви последващи строителни работи, тъй като бившето летище е обявено за паметник. В същото време държавата предприема действия за изграждане на друг индустриален парк в София. И в Божурище смятат, че това не е съвпадение.

Инвеститорите от Италия атакуват акта на Рашидов в съда и сагата започва. На 13 април 2011 г. тричленен състав на ВАС отхвърля жалбата на "Индустриален парк-София". Според магистратите заповедта на Рашидов е издадена съгласно всички изисквания на Закона за културното наследство, а министерството му е изпълнило напълно законовата процедура. Съдиите отхвърлят всички доводи на италианците, че собственикът на земята по никакъв начин не е уведомен за променения статут на имота му и не е участвал в процедурата, предприета от културното ведомство. На 12.12.2011 г. петчленният състав на ВАС обаче отменя решението на колегите си и връща делото за ново разглеждане. Според магистратите отсъждането на тричленния състав е крайно немотивирано и са отхвърлени без мотиви всички доказателствени искания на "Индустриален парк". През април т.г. нов тричленен състав на ВАС решава, че Рашидов е спрял инвестиционен проект за стотици милиони евро с незаконна заповед. А културното ведомство е осъдено да плати на италианците 2175 лв. разноски по делото. Дали и петчленният състав на ВАС ще е на това мнение - развръзката идва до месец.

Аспарух Аспарухов, кмет на община Божурище: Затова няма инвеститори

- Г-н Аспарухов, познавате ли инвеститорите?

- Държавата разменя този терен, получава апартаменти и после пари. След това обаче решава, че трябва да тръгне в друга посока. Всичко това рефлектира върху инвеститора. Той влага немалко средства с желание да създаде търговско-икономическа зона на тези 1000 дка и бизнес парк. Да, при мен са идвали и основните инвеститори. И са се чудили, защо държавата действа така непоследователно.

- Вие виждате ли политика зад взетите решения?

- Аз бих го нарекъл липса на държавност. Така разрушаваме имиджа на България и доверието в нас. И затова няма инвеститори. Държавата им продава и в следващия момент ги спира. Това е популизъм! Няма последователност и, ако търсим кусур на тези преди нас, то и хан Аспарух е можел да се засели в Германия!

- А не е ли по-нормално да запазим това, което имаме като наследство?

- Инвеститорите искаха всичко да възстановят и да направят музей на авиацията. Но никой от нас не желае над главите на децата ни да кацат самолети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай