Търсят се 500 000 лв. за Аладжа манастир

Търсят се 500 000 лв. за Аладжа манастир | StandartNews.com

От 1997 г. не е отпуснат и лев, община Варна го иска под крилото си

"Благодаря на в. "Стандарт", че включи Аладжа манастир в "Чудесата на България". Тази кампания е нещо много хубаво и прекрасна реклама за уникалното културно наследство на страната ни и трябва да стане държавна политика. Използвам страниците на вестника, за да апелирам за спешна помощ, защото една от уникалните ни забележителности, какъвто е Аладжа манастир и катакомбите, се рушат", сподели пред "Стандарт" Валери Кинов, който е главен уредник на светинята. Обителта е една от малкото обекти у нас, които са вписани в естествени пещерни образувания, разказва специалистът. "Някога мястото, където е днес Аладжа манастир, е било дъно на море и

скалистият масив е на 15 милиона години

Той е образуван от отлаганията по морското дъно и затова има твърди скали, но и по-меки варовици, които под влияние на атмосферата изветреят и това води до срутвания", сподели още Кинов. Надежда за специалистите, които съхраняват обекта и показват неговата уникалност на хилядите туристи, е решение на един дългогодишен казус - за собствеността на скалната обител и катакомбите. "В четвъртък мина комисия на Министерството на културата и бе подписан протокол, с който Аладжа манастир заедно с други още няколко обекта се предава за стопанисване на община Варна и сега тя подготвя договор, с който ще го предостави на Регионалния исторически музей за срок от 10 г. Това ще ни даде възможност да кандидатстваме за финансиране с проект", казва Кинов. Специалистът разказа, че всъщност не веднъж и два пъти той и колегите му са правили опит да подадат такъв. Но именно собствеността на обекта - държавна публична, е била пречката. Последно кандидатствали по т.нар. Норвежка програма, но безуспешно. "Имаме спешна нужда от половин милион лева", алармира специалистът и добавя, че от 1997 г. досега не е отпускан нито лев за опазване на този паметник на културата.

Има опасност след 50-100 г. да го загубим напълно

Днес от катакомбите е достъпно само второто ниво, но неговият под изтънява и не се знае още колко може да издържи. Първите данни за срутване са от 17.-18. в. Когато братя Шкорпил дошли тук да правят проучване, дори го описали. Но ерозията е процес, който тече всеки ден. "Само миналата година имахме три срутвания и, за щастие - без да пострадат туристи", призна Кинов. Първото е било в началото на сезона - огромен камък е паднал в параклиса и музейните работници са викали пожарникари, които са обезопасили мястото. Второто срутване е било в разгара на летния сезон, но за щастие между 17-18 ч, когато няма много посетители и семейство като по чудо не е пострадало, а третото срутване е през есента - октомври.

Обектът е мащабен - представя ранното християнство по нашите земи чрез откритите катакомби и разцвета на религията през Второто българско царство. "Съхранен и до днес стенопис буди любопитството на туристите, защото има изобразен ангел. Уникалната рисунка впечатли дори директора на Лувъра при посещението му у нас, защото върху лицето на ангела се вижда прочутата загадъчна усмивка на Джокондата. А

нашият стенопис е с 2 века по-стар от Мона Лиза

Той просто беше шокиран", разказа Валери Кинов.
Ежегодно обектът се посещава от 50-60 000 туристи. За миналата година 60 000 са разгледали скалната обител и катакомбите и са гледали аудио-визуалния спектакъл "Легенди за Аладжа манастир". "Надявам се, че ще се намерят възможности и средства за консервация на обекта. Ние с колегите имаме идеи как да го развием и да го превърнем в още по-привлекателна културна дестинация. Смятам, че книгата "Чудесата на България", която в. "Стандарт" ще издаде, трябва да бъде преведена не само на английски, а и на немски, френски и руски език и трябва да присъства на всички големи туристически борси. Това е прекрасна инициатива на вестника, която популяризира богатата култура на страната ни. Родоначалникът на българската археология Карел Шкорпил е казал, че България има толкова много забележителности, че би могла да има невероятно икономическо развитие, като превърне това в индустрия и показва голямото си богатство на света", допълва Кинов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай