Търсят 70 хил. лв. за школото в Чипровци

Търсят 70 хил. лв. за школото в Чипровци | StandartNews.com

Епископ прави първата светска програма с граматика и философия в училището

Чипровци. Общината в Чипровци търси 70 000 лв. за обновлението на училището в града, съобщи кметът Анатолий Първанов. То е единственото в общината, която има световна слава с килимите си и се нуждае от сериозен ремонт.

Общината е спечелила европейски пари за ремонта чрез програмата за развитие на селските райони. Със 460 000 лв. ще бъде санирана сградата и сменена дограмата, поправен покривът. Но строителните работи не могат да започнат, тъй като общината трябва да осигури съфинансиране в размер на 15% от стойността на проекта. Тя обаче няма тези 70 000 лв.

Училището в Чипровци е първото светско училище в България. То е създадено през 1624 година от епископ Илия Маринов, наследник на благородническо семейство, завършил право в Римския университет. Веднага след назначаването си за епископ той се заема с откриването на училище в родния си град Чипровци. В програмата му са включени светските дисциплини граматика, математика, логика и философия. Посещаването на училището било задължително за децата на Чипровци. Значителна част от тях, завършили училището, били изпращани в колежи и университети на Рим, Перуджа, Болония, Флоренция, Лорето, Анкона, Виена, Краков да продължат образованието си.

Ръководството на училището е поискало тези 70 000 лв. от министерството на образованието, за да може сградата му да бъде обновена и модернизирана. То се надява министерството да открие отново паралелката за обучение по килимарство, след като ЮНЕСКО вписа прочутите чипровски килими в списъка на световното духовно наследство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай