Тъмна Индия с арест на Баретата и Мамата (ОБЗОР)

Тъмна Индия с арест на Баретата и Мамата (ОБЗОР) | StandartNews.com

Разпитвали ги за взрива на Демби, самият Вучев не ги подозира

Пълна мистерия се оказа визитата на Златомир Иванов-Златко Баретата и Антон Савов-Тони Мамата в СДВР. От МВР официално обявиха на сайта си, че са задържани 10 души, сред които З.И. - Баретата и А.С.- Мамата, заподозрени за поставено взривно устройства в двора на къща в столичния кв. Симеоново късно във вторник вечерта. "Работа по установяване на съпричастността им към извършеното престъпление продължава", твърдят още от МВР. Демби, в чийто дом бе заложена адската машина, е свидетел срещу Баретата по едно от делата му в съда. Иванов е свидетел и в процеса срещу Антон Савов-Тони Мамата и Росен Петров-Животното. също подсъдими за ръководство и участие в наркогрупа.

"Не подозирам Златомир Иванов за взрива в дома ми. Процедурата е такава, че трябва да бъде разпитан, но това не означава, че е виновен", коментира пред "Фрог" Димитър Вучев-Демби.

"Клиентът ми е пуснат към 11 ч. Не е бил арестуван, викан е на разпит в качеството му на свидетел заради бомбата в дома на Димитър Вучев", разказа пред "Стандарт" адвокат Мариана Тодорова, която е защитник на Баретата. Според нея няма предпоставки клиентът й да бъде арестуван или задържан за постоянно. Днес сутринта полицаи пристигнали в дома на Иванов и го поканили на събеседване в СДВР. "Иванов няма нищо общо с инцидента, който сполетя Вучев", категорична е адвокат Тодорова. Тя каза, че малко след 14.20 ч от СДВР е излязъл и Антон Савов. Днес там са били привикани на разпит и всички двайсетина подсъдими по делото за организирана престъпна група за трафик на дрога, станала по-известна като "Фирмата". Според адвокат Тодорова до момента няма данни клиентът й или някой от групата, която разпитват в СДВР, да е съпричастен към взрива в дома на Демби.
Вучев е основен свидетел по делото срещу Златко Баретата и оглавяваната от него, според прокуратурата, организирана престъпна група Фирмата. На първа инстанция Иванов бе осъден на 12 г. затвор. На заседанието на Софийския апелативен съд обаче свидетелят от първа инстанция

Тишо Боксьора се отметна от показанията си

досега. Той заяви пред магистратите, че свидетелства по съвест, докато преди време го е правел под давление и срещу пари от Димитър Вучев-Демби. Тогава Демби му обещал разследването срещу него за убийство да бъде спряно, ако с разказите си натопи Фирмата. "Сега давам показания по съвест, защото тези хора са невинни", каза Георгиев пред съдиите в Софийския апелативен съд. Според юристи отпадането на тези показания може да доведе до рязък обрат по делото.

Интересна е и съдебната сага на Тони Мамата. Той неведнъж е казвал, че не се занимава с наркобизнес, а с търговия на автомобили. Дали е така - ще каже Темида. На 5 юни Специализираният апелативен съд отмени присъдата на Антон Савов и Росен Петров-Животното, като върна делото на прокуратурата. Двамата са с обвинения, че са участвали във Фирмата на Баретата. Оказа се, че спецсъдия направил "копи пейст" на мотиви на колеги от градския съд по делото срещу Златко Баретата. На 13 февруари 2012 г. Баретата получи 8 г. затвор. Две години по-късно спецсъдиите се бавят два месеца с мотивите по осъдителната присъда от 5,5 години на дясната му ръка - Антон Савов. Когато адвокатите му получават мотивите, виждат, че спецсъдът е преписал документа на 30-и състав на Софийски градски съд, с който се осъжда Баретата. Имало само лека промяна,

изпъстрена с доста правописни грешки

Най-вероятно след тази грешка делото ще стигне до последна инстанция и ще бъде върнато.
Специализираният съд осъди в края на миналата година Антон Савов-Тони Мамата и Росен Петров-Животното на по 5,5 г. затвор. Съдиите сметнаха тогава, че Мамата е виновен за това, че участвал в наркогрупа. Антон Савов бе оправдан за това, че е ръководител на групата. Съдиите сметнаха, че само е участвал. Мярката му за неотклонение не бе променена и той остана на свобода. Животното също е участвал в групата. Добрин Синигеров получи 4,6 г. затвор, а Генчо Романски 3 г., с 5-годишен условен изпитателен срок.
Тони Мамата се предаде сам в полицията през август 2011 г., след като бе издирван повече от година. По първото дело в Софийския градски съд заседаваше съдия Мирослава Тодорова. Процесът трябваше да започне отначало, но в спецсъда, защото малко преди да чете присъдите, тя бе уволнена. След осъдителните присъди от декември м.г. делото стигна до втора инстанция, но сега отново бе върнато на прокуратурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай