Световни последици от потенциално изригване на Йелоустоун

Една от най-ужасяващите природни перспективи наоколо

Световни последици от потенциално изригване на Йелоустоун | StandartNews.com

Изригването на вулкана Йелоустоун остава една от най-ужасяващите природни перспективи наоколо, като изригването вероятно ще засегне целия свят. Макар че няма признаци на изригване, ако това се случи, би било катастрофално.

Самият вулкан се намира в Уайоминг, САЩ и ако има вятър, околните щати Монтана и Айдахо ще бъдат покрити с вулканична магма и пепел. Шансовете за оцеляване на стотици мили от епицентъра ще бъдат малки за всеки, но това е само началото на проблема, според USGS.

Тъй като Йелоустоун е пълен с разтопена скала, изригването ще изхвърли всичко това, оставяйки зоната куха. Това би накарало земята да се срути и да създаде друга калдера - депресия близо до устието на вулкана.

Отломки и пепел щяха да си проправят път в атмосферата, бавно обикаляйки целия свят. Няма да има слънчевата светлина, което би довело до падение на температурите, известно като вулканична зима. Недостиг на храна по целия свят, тъй като културите ще се борят да растат в новия климат, който реално може да продължи десетилетия.

В момента сеизмично опасния район се намира под постоянното наблюдение на геоложката служба на САЩ USGS.

USGS заяви: „Такова гигантско изригване би имало регионални ефекти като падане на пепел и краткосрочни (години до десетилетия) промени в глобалния климат.

„Ще бъдат засегнати околните щати Монтана, Айдахо и Уайоминг, както и други места в САЩ и света.

„Такива изригвания обикновено образуват калдери, широки вулканични депресии, създадени при разрушаване на земната повърхност в резултат на изтегляне на частично разтопена скала (магма) отдолу.“

За щастие шансовете за изригване на Йелоустоун са много малки и практически не съществуват.

USGS изчислява, че има около 0,00014 процента шанс всяка година потенциално катастрофалният вулкан да избухне.

„Няма доказателства, че предстои катастрофално изригване в Йелоустоун и е малко вероятно подобни събития да се случат през следващите няколко века. Учените също не са открили индикации за неизбежно по-малко изригване на лава."

Йелоустоун е изригнал за последно преди повече от 600 000 години и някои изследователи смятат, че мощността на вулкана намалява.

Д-р Томас Нот, вулканолог от Университета в Лестър, каза: "Изглежда, че горещата точка на Йелоустоун е претърпяла трикратно намаление на способността си да произвежда супер-изригвания. Това е много значителен спад."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай