Суингът и градът

Суингът и градът | StandartNews.com

Ретро стилът е новият хит в танците

Манията по суинг танците e като заразно добро. Войнството от почитатели на този стил се рои с всеки изминал ден. Суинг партитата са още по-голяма тръпка, но за да отидеш, трябва да си подготвен и да си научил движенията. Особено приятно впечатление на "София диша" направиха танцьорите от школата "Lindy hop" - едни от пионерите у нас.

Музиката е младежка, готина, атрактивна и взема най-доброто от традициите на 20-те: онези, които сме гледали от партитата на Великия Гетсби. Става все по-популярна, защото е ниша, която досега не беше заета. И не са просто танци, това е отношение, цяла култура. Все едно че влизаш в ретро филм, в друг свят. Издокарваш се с желание в познатата шарена стилистика, дамите са в рокли на точки, с нестандартни прически, мъжете са с шапка и тиранти. И всичко това е стил на танц, но и стил на живот, твърди инструкторът Явор Кунчев от "Lindy hop". Нарекъл така школата си по името на едноименната разновидност на суинг танците. Той смята, че разцветът им предстои. За разлика от салсата например, суингът не набляга на неща като секс и страст. Много по-важен е купонът, радостта от бързите движения, парти духът.

Явор се запалил след свалка

Историята на самия Явор също е интересна. По душа математик, по диплома актьор и икономист, той открива танците в 8-и клас. На коледното тържество едно момиче, по което си падал, му предложило да се запишат на състезателни танци. Той се навил. С девойката не станали двойка нито на паркета, нито в живота, но пък Явор открил истинското си призвание. Веднъж в школата им направил демонстрация по акробатичен рокендрол курсант от Долна Митрополия и Явор като го видял, захвърлил всичко и започнал да се занимава само с това. Станал и републикански шампион. По същото време приятелят му, Люси Иларионов, започнал да го убеждава да се пробват в НАТФИЗ. На Явор му се видяло като някакъв майтап и отишъл. Харесали го и Крикор Азарян, и Боньо Лунгов. Той избрал професора по куклено майсторство и така попаднал в един клас със Станимир Гъмов. "Боньо ми допадна, защото наблягаше на мюзикъла като визия. Аз много не си падах по театъра тогава", разправя Явор. Лунгов държал да измислят изненади, имали си седмичен отговорник по това. Веднъж като влязъл в аудиторията, било тъмница, а те му метнали чувал на главата, завели го в кафенето и изпели някаква кръчмарска песен. След което духнали.

Явор записал да учи като второ висше във Факултета по математика и информатика в СУ. Случило се в един ден да има четири изпита - по анализ в Алма матер и три в театралната академия. Готвел се денонощно за представянето си в Софийския, а изкарал едва тройка. В НАТФИЗ изкарал три шестици. След това се оженил, поживял в Германия като програмист и инструктор по танци, правил хореографии за рок спектакли у нас. А със сестра му, известната режисьорка Веселка Кунчева, се срещнали в спектакъла "Вещиците", който спечелил три Икара. И така, докато в един момент основал "Lindy hop".

С един партньор е скучно

Макар че владеел доста танцови стилове, на Явор му липсвала още методологията, по която да преподава суинг. Записал се с едно момиче на онлайн курс при едни от най-добрите в бранша - Дакс и Сара. Три дни преди да започнат уроците, младата дама научила, че е бременна, и така Явор се оказал без партньорка. С триста зора успял да убеди танцьорка от конкурентен клуб да се включи в програмата - Соня, която днес е част от школата му. Дакс и Сара им пращали видеа със задачи, коментари и оценки. В един момент Явор и Соня прогледнали със стъпките като в триизмерна картинка и нещата взели да им се получават. "Тогава ходехме на по-малки партита и не можеше да се танцува много-много, защото нямаше с кого. А хубавото на суинга е, че танцуваш с различни хора, комуникираш с тях чрез танца", спомня си Явор. Започнали да учат желаещите, които за около три месеца влизали в час.

Няма нужда да сте с партньор, за да се запишете на суинг танци, които биват линди хоп, балбоа, шак, джайв, буги-вуги, чарлстон.

"Даже не е добре да отидеш с някой определен партньор, защото ще танцуваш само с един човек. На социалните танци това им е интересното, че танцуваш с много хора. Нищо не се избира предварително", твърди Явор.

Той допълва, че суингът не е музика за всяко ухо и затова в залата пристъпват предимно интелигенти хора и студенти. Има архитекти, графични дизайнери, филолози, програмисти, политици.

"Това, което липсва, е българска суинг банда. Усещането да танцуваш на жива музика е несравнимо", казва още Явор Кунчев.

Къде ви очакват

12-те инструктори по суинг преподават в "Денс стейшън", в "Дерида център" и няколко зали в Студентски град. Преди ден започнаха курсовете по джайв, така че още имате време, ако това е вашият стил.

Магазинчето

Известна спирка на суинг маниаците, за да се издокарат подобаващо за парти, е магазинчето "Винтидж София". Там има романтични пъстри рокли с коланче, поли с висока талия и шикозни ретро ризки.

Ресторантът

Можете да се почувствате като във филм на Елвис в открития наскоро ресторант Smugglers Diner. Атмосферата е приятно ретро скроена, музиката е стара, но златна, а храната е от типичните бургери с картофки и ягодови шейкове.

Партитата

През зимата те ще са в "Микстейп 5". Там веселието е по-масово, събират се стотици танцьори, а стиловете са много разнообразни. Купонът е и в клуб "Винтидж".
По-заклетите майстори си уреждат рандеву на по-малки партита от по 150 човека, предимно в "Алкохол".

Сайтът

Всички новини за партита, сбирки и културни прояви, както и интересни подробности за света на тази музика са на разположение в rockabilly.bg. В секцията "Обяви" хората предлагат облекла, обувки, даже и коли в ретро стилистика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай