Събота,

SpaceX отива до Луната с астронавти

От: Мартина суботинова -
269
SpaceX отива до Луната с астронавти
A
A
A

НАСА е избрала SpaceX за превоз на астронавти до Луната, съобщава CNET. Компанията на Илон Мъск ще използва своя кораб Starship, който разработва в момента, предаде Vesti.

Основната задача на SpaceX е да осигури системата за кацане на хора на Луната в рамките на мисията Artemis. А целта на Artemis е да върне хората на Луната за пръв път от мисиите Apollo насам. Сред тях ще е и първата жена, която ще стъпи на естествения спътник на Земята.

Всичко това трябва да се случи още в рамките на това десетилетие. SpaceX планира да използва Starship, а компанията ще получи 2,9 млрд. долара за реализиране на задачата. Тя е предложила по-добра оферта от другите двама участници - Blue Origin на Джеф Безос и Dynetics.

НАСА описва сравнително сложна процедура по връщането на хора на Луната. Астронавтите ще тръгват от Земята с новата ракета Space Launch System и капсулата Orion.

Тя ще отива до нова космическа станция, която се казва Lunar Gateway и ще е в орбита около Луната. Там астронавтите ще се прехвърлят към Starship, с който ще кацат на Луната. С него ще се връщат и обратно до станцията, а от там до Земята - с Orion.

Преди всичко това да е възможно, SpaceX ще трябва да извърши тестово кацане на Луната със Starship без астронавти. Първоначално НАСА е искала да наеме две компании за тази мисия, за да ги мотивира чрез конкуренцията. Бюджетът обаче стига само за един изпълнител.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com