SpaceX отива до Луната с астронавти

Основната задача на SpaceX е да осигури системата за кацане на хора на Луната в рамките на мисията Artemis

SpaceX отива до Луната с астронавти | StandartNews.com

НАСА е избрала SpaceX за превоз на астронавти до Луната, съобщава CNET. Компанията на Илон Мъск ще използва своя кораб Starship, който разработва в момента, предаде Vesti.

Основната задача на SpaceX е да осигури системата за кацане на хора на Луната в рамките на мисията Artemis. А целта на Artemis е да върне хората на Луната за пръв път от мисиите Apollo насам. Сред тях ще е и първата жена, която ще стъпи на естествения спътник на Земята.

Всичко това трябва да се случи още в рамките на това десетилетие. SpaceX планира да използва Starship, а компанията ще получи 2,9 млрд. долара за реализиране на задачата. Тя е предложила по-добра оферта от другите двама участници - Blue Origin на Джеф Безос и Dynetics.

НАСА описва сравнително сложна процедура по връщането на хора на Луната. Астронавтите ще тръгват от Земята с новата ракета Space Launch System и капсулата Orion.

Тя ще отива до нова космическа станция, която се казва Lunar Gateway и ще е в орбита около Луната. Там астронавтите ще се прехвърлят към Starship, с който ще кацат на Луната. С него ще се връщат и обратно до станцията, а от там до Земята - с Orion.

Преди всичко това да е възможно, SpaceX ще трябва да извърши тестово кацане на Луната със Starship без астронавти. Първоначално НАСА е искала да наеме две компании за тази мисия, за да ги мотивира чрез конкуренцията. Бюджетът обаче стига само за един изпълнител.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай