Социалните партньори искат агенция за евросредствата

Още има шанс за оперативна програма за образование, твърди Зинаида Златанова

Социалните партньори искат агенция за евросредствата | StandartNews.com

София. Икономическият и социален съвет предлага създаването на специална агенция за управление на евросредствата, съобщи лидерът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му тя трябва да е на подчинение на ресорния вицепремиер. От работодателската Асоциация на индустриалния капитал в България пък настояват за създаването на гаранционен фонд, тъй като често има разминаване при крайната сума, която бенефициентите получават.

Предложенията бяха направени по време на форум, на който вицепремиерът за еврофондовете Зинаида Златанова представи приоритетите за следващия програмен период и споразумението с Европейската комисия. То беше прието от правителството през август и изпратено в Брюксел. Тогава Златанова съобщи, че има намаление по средствата по почти всички оперативни програми.

„Бреме за бенефициентите е неопределеността от налагането на финансови корекции от последващи одити. Когато един бенефициент изпълнява един проект, никога не знае накрая каква точно сума ще получи. Предлагаме да се създаде един гаранционен фонд, който да управлява тези процеса. Липсва бърз и ефективен съдебен ред. Административният съд отказва да гледа жалби за финансови корекции", каза Милена Ангелова от АИКБ.

От своя страна вицепремиерът Зинаида Златанова съобщи, че още има шанс България да договори оперативна програма за образование. Миналия месец тя беше отхвърлена от Брюксел поради липса на аргументи.

„Има всички шансове България да се пребори за съществуването на оперативна програма за образование. С предизборна цел в началото на годината единственото министерство, което качи на сайта си конкретна цифра за бъдеща оперативна програма, която дори не беше сигурно, че ще съществува, беше Министерството на образованието и науката. Никой друг от бившите министри не си позволи това и подходиха много по-професионално. Това беше предизборна цел, напълно нереалистична и без никакво съгласуване. Призовавам да спрем да говорим за намаляване на средства, а да започнем да говорим за това, че има всички шансове България да се пребори за съществуването на тази оперативна програма и за това образованието, науката и изследванията да имат свой собствен източник на финансиране, без да разчитат на други институции", заяви Златанова.

По думите й има техническо решение, което е съгласувано с Европейския съюз, за интегриран модел за финансиране на Северозападен регион. Предвижда се пилотно да се въведе териториален подход и за Смолян - планински регион, където има висока безработица, обясни вицепремиерът. По думите й има шанс ако тези проекти са успешни, те да бъдат приложени и за други планинси региони.

Според директора на Дирекция „Програмиране на средства от ЕС" към Министерски съвет Добринка Кръстева приоритетите на споразумението са четири: Образование и квалификация; Иновации; Свързаност и зелена икономика; както и Добро управление.

Лидерът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев обаче разкритикува липсата на ангажимент на държавата в сектора с иновациите.

„Много пари ще се дават за обучение, прекрасно. Но дали просто няма да обучим още по-добре потенциалните емигранти? Не че не трябва да се дават пари, но помислете - ще обучим тези хора, поне да направят нещо за България. На Запад интелектуалната собственост е около 70% от активите на малкия и средния бизнес. В България е около 1%", заяви Тренчев.

Георги Райчевски от БАН заяви, че само в академията има над 100 „изобретения в чекмеджета". Той предложи да се създаде Фонд за подкрепа на създаването и реализирането на интелектуалната собственост. Да се подкрепят разработки, които са перспективни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай