София чества 136 години свобода

София чества 136 години свобода | StandartNews.com

София. На 4 януари се навършват 136 години от навлизането на руските войски под предводителството на генерал Йосиф Владимирович Гурко в София. Първите части от Западния отряд на руската армия навлизат в града в ранния следобед на този ден през1878 г.

Двадесет хиляди души от силите на Западния отряд, предвождани от ген. Гурко и генерал-майор Отон Раух се насочват към Софийското поле, за да атакуват. Петнадесет хилядната турска армия предвождана от Осман Нури паша заела подстъпите към бъдещата ни столица и укрепленията около нея.

Боевете за София започват на 31 декември при Горни Богров. След като опожаряват селата Долни Богоров и Ботунец. На следващия ден силите на генерал-майор Раух преминават река Искър при моста до село Враждебна. На 3 януари руснаците превземат селата Кубратово, Биримирци и Орландовци. Пътят на турците за отстъпление към Пловдив е пресечен. Създава се реална възможност османските войски да бъдат обкръжени. За да избегне тази опасност предводителят на армията Осман Нури Паша заповядва незабавно отстъпление към Перник, като изоставя близо 6 000 болни и ранени войници.

Столичната община ще отбележи деня с редица от прояви, организирани в партньорство със Софийската света митрополия, Сдружение на приятелите на Русия "Александър Невски" и фондация "Героите на България".

В 10:00 часа ще бъде отслужен благодарствен молебен в църквата "Света Неделя". В 10:30 часа, ще тръгне литийно шествие от храм "Света Неделя" до паметниците на ген. Гурко, Цар Освободител и на Българския опълченец и празнично биене на камбаните на централните софийски храмове.

В 11:30 часа ще се проведе празнична програма пред Паметника на Българския опълченец с участието на актрисата Василка Сугарева, вокална формация "Юлангело" в съпровод на медно-духови инструменти и ученици от 135 СОУ "Ян Амос Коменски" с есе, посветено на историческото събитие.

Заради честванията ще има ограничения в движението в центъра на столицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай