Сирни Заговезни! Какво да има на трапезата

Традицията повелява да присъстват разнообразни ястия, приготвени с яйца и млечни продукти – сирене, мляко, масло, но без месо

Сирни Заговезни! Какво да има на трапезата | StandartNews.com

Традицията повелява да присъстват разнообразни ястия, приготвени с яйца и млечни продукти – сирене, мляко, масло, но без месо. Поднася се баница със сирене, бяла халва с ядки също и варено жито. Още нещо, което е позволено, е рибата.

След празничната вечеря, се извършва и обичаят „хамкане“: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, особено децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста, без да използва ръцете си. Вярва се, че който успее да го улови, ще се радва на здраве цялата година. По-младите обикалят по-стари роднини и близки, искат прошка и целуват ръка на домакините.

Ето няколко подходящи рецепти за празника:

Ципура с билково масло

Необходими продукти: 3 броя - Ципура, сол, черен пиперЗа билковото масло: 50 г масло, няколко стръка копър, 1 скилидка чесънполовин чили чушка – по желание

Начин на приготвяне: Загрейте добре тигана. С помощта на остър нож направете няколко разреза върху рибата. Овкусете я със сол и черен пипер. След това я сложете за няколко секунди в тигана, за да се запечата добре и от двете страни.

Прехвърлете ципурата в тавичка, сложете една бучка масло върху нея и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 10 минути. Сервирайте със свежа салата от зеленчуци или гарнитура по ваш избор.

Забележка: Пригответе маслото като сложите всички съставки в кухненски блендер и ги смелите до получаване на хомогенна смес.

 

Сирене в гювече

Необходими продукти: яйца 2 броя, сирене 100 грама, домати 1 брой, краве масло, 1 чаена лъжица, люта чушка по желание

Начин на приготвяне: На дъното на малко гювече слагате маслото. Обелвате домата, нарязвате го на филийки и ги нареждате върху маслото. Върху доматите натрошавате сиренето, след което слагате капака на гювечето и го поставяте в студена фурна.

След като сложите гювечето във фурната я включвате на 200 градуса и печете 20 минути. След като минат 20-тина минути вадите гювечето от фурната, махате капака и чуквате яйцата. Връщате гювечето отново във фурната и печете докато яйцата станат готови. Ако сте любители на лютото, заедно с яйцата добавете и една люта чушка.

 

Баница с коприва и булгур

Необходими продукти: точени кори 400 грама, коприва 500 грама, булгур 1 чаена чаша, пресен лук 1 връзка, пресен чесън 2 стръка, джоджен 1 чаена лъжица, олио 2/3 чаена чаша

Начин на приготвяне: Измивате булгура и го заливате с топла вода, за да набъбне. Най-добре е да престои във водата минимум 40 минути, но може и повече.За да обработите по-лесно копривата я залейте с вряща вода, след което веднага я отцедете от водата. Почистете копривата и я нарежете на дребно. Почистете лука и чесъна и също ги нарежете на дребно.

В дълбок тиган или тенджера изсипете 2/3 чаена чаша олио и след като се сгорещи добавете нарязаните чесън и лук и разбъркайте. След 2-3 минути добавете и нарязаната на ситно коприва и отново разбъркайте.

Отцедете булгура от водата и го добавете към сместа, добавете сол и предвидения джоджен. Разбърквайте, докато сместа остане на мазнина. След това свалете от огъня и оставете настрана, за да поизстине.

Намазвате всяка кора с малко от останалото олио и поставяте плънка в тесния край на кората и навивате на руло. Поставяте рулото в предварително намазана с олио тава.

Така навивате всички кори и накрая намазвате цялата баница с олио.Печете баницата с коприва и булгур в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути, докато придобие леко златист цвят. След като баницата е изпечена я изваждате от фурната и я напръсквате с вода, след което я покривате с кърпа, докато изстине.

 

Жито с мед и орехи

Необходими продукти: жито за варене - 1 ч.ч.сол - 1 щипка, мед - 3 - 4 с.л., орехи - 1 ч.ч. смлени, кората на 1 лимон

Начин на приготвяне: Измийте житото много добре под течаща вода, като триете зърната между дланите си.

Поставете го в тенджера с дебело дъно и залейте със студена вода и щипка сол, водата трябва да е 10 см над житото.

Варите житото на умерен огън до пълното му омекване.

Покрийте тенджерата с 2 листа кухненска хартия и поставете капака, затворете плътно за 5-6 часа, и ако е останала вода, прецедете.

Към житото добавете меда, смлените орехи и настърганата на ситно ренде лимонова кора, разбъркайте и сервирайте в подходящи купички.

 

Богата празнична питка

За тестото: брашно - 800 г   допълнително за омесване, яйца - 2 бр., жълтъци - 1 бр., прясно мляко - 300 мл., сол - 1 с.л., захар - 1 ч.л., мая за хляб - 1/2 кубче прясна

За плънката: овче сирене - 450 г, масло - 125 г разтопено

За глазурата: жълтъци - 1 бр., прясно мляко - 1 с.л., олио - 1 ч.л., сусам - за поръсване

Начин на приготвяне: Пресявате брашното, към което добавяте солта и разбитите яйца. В купичка смесвате маята, затопленото прясно мляко и захарта. Прибавям към сухите съставки.

Тестото изсипвате върху набрашнена повърхност (добавя се още брашно, ако е необходимо) и се месите докато стане гладко и еластично.

Поставяте го в намаслена купа, покрива се с кърпа и се оставя за 40 минути да втаса. Разделям на 7 топки.

Всяка топка се разточва на кръг с приблизителен диаметър 25 см. Намазват се с разтопено масло и се поръсват с натрошеното сирене. Правите възелче от тестото.

Оставяте малко разстояние между тях, за да могат да бухнат по-добре. Питата се оставя за 15-20 минути на топло място, покрита с кърпа.

През това време фурната се загрява на 180 градуса по целзий. Глазирате с разбития жълтък, олио и прясно мляко и поръсвате със семената.

След като се извади от фурната се покрива с кърпа и се оставя за 10-15 минути да „почине“, преди да се разчупи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай