Симеон всеки месец на съд с държавата

Фердинанд купил "Царска Бистрица" с 1 млн. франка заем от майка си, твърдят адвокатите

Симеон всеки месец на съд с държавата | StandartNews.com

Битката на Царя и държавата продължава в съда с променлив успех. Само преди дни Върховният касационен съд (ВКС) окончателно отхвърли желанията на Симеон Сакскобургготски и сестра му княгиня Мария Луиза да сложат ръка на двореца "Кричим". Маратонът в съдебната зала обаче продължава.

Всеки месец Царя и държавата ще влизат в схватка в съдебната зала, става ясно от графика на насрочените дела. След заседанието за двореца "Царска Бистрица" преди ден, когато съдът прие иска на държавата за 875 000 лв., Симеон се готви за следващата "битка" - на 16 декември. Тогава ще се разглежда искът на земеделското министерство за рилските гори от 16 540 дка. Това дело тече по-бавно и по него още няма приета оценка на вещи лица, уточниха адвокати. Големият иск обаче ще бъде точно по него, казват експертите. По време на завеждането на делото през 2009 г. специалисти от консултантска фирма на проф. Ангел Калайджиев бяха изчислили, че от 16-те хиляди дка гори в частното горско стопанство на Симеон Сакскобургготски "Кардам" са изсечeни над 30 000 кубика дървесина на стойност над 5 млн. лв. "Засега сме предявили частични искове по 250 000 лв. на Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза, а

целият иск е за 2,26 млн. лв.

уточниха адвокатите на държавата за "Стандарт".
Точно това дело обаче е най-сложното от правна гледна точка. Държавата за малко да го изгуби още в началото, понеже в иска не са идентифицирани с точност парцелите, от които се състоят тези 16 540 дка, обясниха вчера юристи. Сега е ясно, че горите влизат в общо 66 имота, по които са заведени общо над 300 иска, съобщиха от адвокатската кантора "Савова и сие", която защитава интересите на държавата.

Голямата битка за горите обаче тепърва предстои, след като на заседанието за "Царска Бистрица" в сряда адвокатите на извадиха нов коз, с който претендират, че те никога не са били държавна собственост. И за да е по-пиперлива историята, намесиха и Светия синод. Според протокол от 1904 г. дворецът е бил църковен.

Светият синод го продал на община Самоков

която по-късно го продала на тогава още княз Фердинанд. За да няма съмнение, че монархът го е купил със собствени средства, а не е използвал издръжката на Интендантството от българските данъкоплатци, адвокатите на Симеон и Мария Луиза представиха пред съда и писмо от майката на Фердинанд княгиня Клементина. От него става ясно, че князът е получил 1 млн. франка заем от майка си.

Битката ще е докрай, а контраискът на фамилията със синя кръв по делото за "Царска Бистрица" е за 200 000 лв. Това е сумата, похарчена от Симеон Сакскобургготски и семейството му за подобрения, след като са влезли във владение на двореца.

ВЕЦ столетник е хит за туристите

През лятото Симеон Сакскобургготски стана домакин на мил юбилей в "Царска Бистрица". Малката водноелектрическа централа на "Сименс" навърши столетие и по този повод компанията спретна изискано тържество в двореца. ВЕЦ-ът е единствената действаща централа на "Сименс" от това поколение, при това никога не е прекратявала производството на ток, както не са подменяни и основните й части. Централата е произведена през 1912 г. от SIEMENS-SCHUCKERT-WERKE. Турбината е Pelton, има два генератора, максималната мощност е 0,13 MW /130 kw/h/, налягането на водата е 19 bar, а нужното количество е 65- 70 l/s.

Ловните трофеи на Борис III красят двореца на Боровец

Вецът е най-привлекателната туристическа атракция, която предлага имението, строено също преди век от цар Фердинанд. То се състои от ловна хижа с няколко стаи, кабинет и спални. По-късно са изградени още две крила с обширна гостна, трапезария и втори етаж със спални, будоари и още един кабинет. Една от стаите е обзаведена като корабна каюта. По стените са изложени стотици ловни трофеи - глави от глигани, сръндаци, диви петли, еленски рога, огромна дропла, меча глава. Повечето животни са застреляни от цар Борис III, но има също трофеи на княз Кирил и княгиня Надежда. Добре запазени са стаите на княгините Евдокия и Надежда. Тревненски, самоковски и копривщенски майстори са се трудили върху богатите орнаменти на резбованите тавани в гостната на двореца. Дворецът до Боровец разполага също с жилища за персонала, конюшня и караулно помещение. Красивият парк е разположен върху 210 дка земя, в които се срещат ценни дървета, поточета и водоскоци. Преди няколко години бе вдигнат и параклис на свети Иван Рилски. По времето на комунизма дворецът е национализиран и се ползва като резиденция за величията на БКП. Много от личните вещи, дарове и трофеи на царското семейство изчезват безследно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай