Щуротиите на богаташите

Щуротиите на богаташите  | StandartNews.com

Какво правят богатите хора с парите си различно от това, за което чуваме по новините? Въпреки грандиозните си банкови сметки, те са обикновени хора, които имат интереси извън конкретния бизнес, с който се занимават. Защото имат толкова много пари, че след като си купят по няколко имения, лимузини, острови и още какво ли не, пак им остават. И тогава им хрумват различни ексцентрични идеи.

Лари Елисън е съосновател и допреди два месеца главен изпълнителен директор на "Оракъл" - американска транснационална корпорация за компютърни технологии, специализирана в разработването и маркетинга на хардуерни системи. Смята се, че той е най-богатият евреин в света. Личното му състояние, поне допреди 24 месеца, е оценено на 36 милиарда долара според списание "Форбс".

Елисън е и собственикът на "петия турнир" от Големия шлем - "Мастърс 1000" в Индиан Уелс.
Милиардерът харчи пари за състезания с яхти. Най-големият му филантропски проект обаче е свързан с медицината и по-специално с болести, свързани със стареенето. Той има фондация, наречена на негово име. Досега Елисън е вложил около един милиард в нея.

В САЩ Елисън е известен като най-ненаситния купувач - освен къщи, той пазарува цели райони в Малибу, на езерото Тахо и остров на Хаваите. Когато през 2012 г. репортер от CNBC го пита защо се "запасява" с повече имоти, отколкото би могъл да използва, Лари Елисън посочи като причина своята любов към изкуството.

"Моите любими музеи са от типа на Хенри Фрик в Ню Йорк и на Джордж Хънигтън Хартфорд в Пасадена - това са места, които са били нечий дом. Имам намерение да започна да създавам точно подобни средища на изкуството. Имам един за модерно, един за европейско изкуство от XIX век, един за френски импресионизъм, един за Япония. Притежавам имот в Киото, който на практика е разположен върху основите на Нандзен-дзи - храм, основан през 1291 г. от император Камеяма на мястото на неговия бивш дворец", обясни тогава Лари Елисън на журналистите.

През последните години доста внимание привлякоха и плановете на Елисън да превърне хавайския остров Ланай, закупен от него през 2012-а, в модел за природосъобразен начин на живот. Ланай бе най-голямата инвестиция - 500 милиона долара - на основателя на "Оракъл" в недвижимо имущество през последните 20 години. След това той купи 2 авиокомпании, ремонтира хотелите на острова, започна да инвестира във възобновяеми енергийни източници.

Но 70-годишният чудак има още редица хитови покупки. През 1988 г. Елисън плати 3,9 млн. долара за къщата на известния архитект Уилям Уърстер в ефектния квартал на Сан Франциско "Пасифик хайс". Това е район, в който са се настанили видни личности от технологичната индустрия като съоснователя на Zynga Марк Пинкус и вицепрезидента на направлението за дизайн на "Епъл" Джонатан Айв. Няколко издания писаха, че Елисън планира да купи и съседния имот за 40 милиона.
Домът на Елисън в "Уудсайд", Калифорния, моделиран като японски императорски дворец от XVI век, се оценява на 70 млн. долара. Площта му е около 100 декара. За проектирането и изграждането на сградата са били необходими 9 години. Проектът е завършен през 2004-а.

Богаташът притежава историческа вила с градина в Киото, която е била обявявана за продажба с цена 86 милиона, но не е известно обаче за каква сума я е купил той. Сред притежанията на Лари Елисън са редица имоти в Малибу, Калифорния, включително 10 на първа линия до Carbon beach - район, запазен изключително за милиардери. Миналата година плати 18 милиона за къщата на продуцента Джери Брукхаймър ("Карибски пирати"). През 2004 г. Елисън се охарчи със 17,6 милиона за парцел, на който сега е разположен ултрамодерният японски ресторант "Нобу Малибу", изключително популярен сред звездите на Холивуд. Точно до него е подобно заведение със средиземноморска кухня, наречено "Никита", което Елисън откри през миналото лято. Преди 7 години Лари купи за 6,9 млн. тенис клуб в Малибу. Съоръженията са значително подобрени и сега тези кортове са често посещавани от известни звезди на тениса, включително и Серена Уилямс.
През 2010 г. Елисън плати 10,5 млн. за вилата "Бийчууд" в Нюпорт, Род Айлънд - историческа сграда, която някога е принадлежала на фамилията Астор. Той планира да разположи в нея своята богата колекция с предмети на изкуството от XIX век.

За 42,9 млн., през 2011 г. Елисън купи голф игрището Porcupine Creek, разположено в ранчото "Мираж", Калифорния. Имотът включва централна сграда с 16 огромни спални, както и няколко къщи за гости. През февруари тази година се появиха съобщения, че Елисън се е сдобил с 21 жилищни кооперации до курорта "Четири сезона" на Хавайските острови, за което е похарчил 41 милиона.
След като провокира и осъществи революция в компютрите,

Бил Гейтс направи тоалетни на бъдещето

Най-вероятно те ще бъдат захранвани със слънчева енергия. Гейтс връчи приз от 100 хиляди долара на Калифорнийския технологичен институт за неговата разработка, при която се използват соларни панели, водата се рециклира, а твърдите отпадъци служат за енергиен източник. Основателят на "Майкрософт" и неговата фондация са обсебени от идеята за направата на този нов вид тоалетни, които значително да подобрят хигиенните показатели в развиващия се свят. Лошите санитарни условия при тези "заведения" на открито причиняват смъртта на 1,5 милиона деца по света на възраст под 5 години. А западният тип тоалетни не са пригодени за бедните страни, тъй като те изискват комплексна канализационна инфраструктура и харчат много вода. По тази причина Гейтс мобилизира учените по цял свят, за да измислят нови технологии в бранша, които не са се променяли от пускането на първата тоалетна с течаща вода през 1775 година.
Фондацията "Бил и Мелинда Гейтс" инвестира допълнително 3,4 милиона долара за нови разработки. Според данни на ООН около 2,6 милиарда души не разполагат с тоалетни с елементарни хигиенни изисквания, което прави около 40 на сто от населението на планетата.

В рамките на отпуснатите от филантропа средства бяха разработени доста иновации. Някои от тях използват микровълнови технологии, за да превърнат човешките отпадъци в електроенергия. Други преработват урината и я рециклират отново в казанчетата. Трети превръщат твърдите отпадъци в дървени въглища. Целта на Бил Гейтс е тоалетната на бъдещето да функционира без течаща вода, електричество и септични ями. В крайна сметка - да не замърсява околната среда и по възможност да използва енергията от отпадъците.

Пол Алън, съоснователят на "Майкрософт", е от най-богатите хора в света. Той разполага със състояние от 14,2 милиарда долара. С тях Алън финансира свои хобита. На сайта си той се описва така: "филантроп, инвеститор, предприемач, собственик на отборите "Сихокс" и "Блейзърс", китарист, космически пионер". Свири на китара в своя група - "The Underthinkers." През 2013-а бандата издаде албум, а Алън участва в написването на всяка песен. Той има музей, посветен на Джими Хендрикс. Отвори го през 2000 година. Намира се в ексцентрична сграда на Франк Гери под формата на топяща се китара. Хвали се и с колекция от бойни самолети от Втората световна война. Разполага и с голяма колекция от предмети на изкуството. През март тази година той продаде на търг картина на Марк Ротко за 56,2 млн. долара, която е купил през 2007-ма за 34.2 милиона.

Предприемачът е инвестирал половин милиард долара в институт на негово име, чиято цел е да разучава как работи мозъкът, за да открие лек за болести като алцхаймер, от която страда майка му. Мечтата му е да създаде реплика на мозъка и да създаде машина с изкуствен интелект. Но най-голямата му странност е, че

търси извънземни

Пол казва, че от детството е любител на научната фантастика. Когато вече е по-богат, започва да събира артефакти от известни фантастични саги като "Стартрек". Досега предприемачът е инвестирал повече от 30 милиона за създаването на специална система от телескопи, проектирани да откриват извънземен разум. Алън смята, че до 2025 г. човечеството ще има неопровержими доказателства за живот на Марс.

Питър Тийл иска да живее вечно. Той става милиардер, след като инвестира във Фейсбук. Финансира медицински изследвания и се надява да помогне за това средната възраст на живота да стане 150 години и повече. "Толкова много хора казват, че смъртта е нещо естествено и е част от живота, но мисля, че те са съвсем далеч от истината," споделя той. Фондацията на негово име подкрепя различни проекти, свързани със спиране на процеса на стареене. Най-причудливата му мания е, че иска да основе държава. Той вярва, че всеки човек има право по свое усмотрение да се разпорежда с живота и имуществото си. За тези, които споделят възгледите му, милиардерът реши да създаде Острова на свободата - плаваща автономна

минидържава, която ще се носи в океана

Проектът е поръчан на организация Seastealing Institue и е лично спонсориран от милиардера. Тийл очаква, че до 2019 г. ще бъде изграден първият остров, където има място за 270 души. Те ще са в основата на идеалното общество и ще решат за себе си какъв вид управление им харесва, на какви закони да се подчиняват и какви морални стандарти да следват.
Джеф Безос, шефът на "Амазон", е само на 14 години, когато вече мечтае да бъде астронавт или физик. Идеята е дошла от дядо му, който е бил член на комисия по атомна енергетика. Безос е пленен от инженерните науки и затова сам изобретява много неща в гаража на родителите си. Прекарва голяма част от свободното си време в ранчото на дядо си в Котула, Тексас, където ремонтира вятърни мелници и върши друга инженерна дейност. Неотдавна Безос похарчи 42 милиона долара за часовник, който ще работи през следващите 10 000 години. Друг проект на 50-годишния предприемач е "Блу ориджин", който ще води астронавти до Международната космическа станция.

Животът на Майкъл Дел е вдъхновяваща история за милиардер, който е станал изключително успешен предприемач още в ранна възраст. Както всички преуспели хора, той е започнал без почти нищо, освен с идеята в главата си! Но когато той създава план за действие, го преследва с пълна сила. И това обяснява как Майкъл е успял да спечели 1000 долара просто продавайки печати още 12-годишен. По-късно продава абонаменти за вестник "Хюстън поуст", като постига още по-голям успех, придобива по-голяма увереност в уменията си и спечелва дори повече пари. Приближени до него хора по онова време разказват, че бил спечелил достатъчно, за да си купи BMW още на 16. Този 49-годишен днес мъж е планирал живота си, когато е бил на 19. Знаел е точно какво иска да постигне в живота и в крайна сметка го е постига.

"Има много неща, които водят към успеха. Не желая да мисля за тях, а да ги правя", казва технологичният революционер, както го наричат.
И създава компанията "Дел". Корпорацията е сред най-големите в света за производство, разпространение и поддръжка на компютри и свързани с тях продукти и услуги.

Заедно със съпругата си милиардерът дарява пари във фондация, помагаща на бедни деца. Той обаче има и някои по-ексцентрични идеи - през 2010-а купи фото колекцията "Магнум". Тя съдържа някои от най-важните снимки, направени в САЩ от 1947 година до днес.

Банкерът Клеми Диксън Спенглър пък е почитател на старинните часовници. За него това са "приятелите", които винаги биха го изслушали и разбрали. Всъщност тяхната компания е доста по-предпочитана и търсена от милиардера, отколкото тази на хората, които го заобикалят. Часовниците навлизат в живота на Клеми, когато е на 45 и за рождения си ден получава старинен спрял часовник от майка си. Привлякъл го механизмът му, чиито тайни банкерът решил да разкрие. След време той решил да си направи работилница за стари часовници, като в нея няма как да остане някой неработещ.

Гордън Гети, милиардер, петролен магнат, се занимава с писане на опери. На нестандартното си хоби той отделя достатъчно време, за да напише произведение за Руския национален оркестър. Най-известната си опера нарекъл на Шекспировия герой "Фалстаф". Страстта към музиката е подтикнала още един магнат, собственикът на футболен клуб Джим Ирсей, да колекционира музикални инструменти. В сбирката му има китари, на които са свирили Джордж Харисън и съответно Джери Гарсия. Магнатът твърди, че китарите са безценни и не се скъпи да пръска пари за тях.

Йо, корейски милионер инвеститор, който живее в Бахрейн, става в 5 часа всяка сутрин. Не за да тича или се занимава с фитнес, а за да събира боклуци и да отделя тези от тях, които могат да се рециклират. Той се шегува, че последното му име е "Шефът на почистването."

"Боклуците разболяват много хора. Създават проблеми", споделя Йо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай