Събират борчове с палежи и бухалки

Събират борчове с палежи и бухалки | StandartNews.com

В столичната полиция валят жалби за тормоз над закъсали с вноските

София. Колекторски фирми изкупуват борчове на длъжници, а след това притискат хората за парите. Методите им на работа възмущават мнозина. Но дори и хората от бранша твърдят, че трябва закон за колекторските фирми, който да регулира дейността им и при гаф да се отнема лицензът.

Стотици малки групи от яки момчета срещу добър процент тероризират длъжници. Те плашат закъсалите, като ги карат да продадат имотите си или да теглят нови заеми, за да погасят старите си борчове - за ток, телефон, парно или интернет. Яки момчета от колекторски фирми понякога използват бухалки и палежи, за да съберат борчовете на длъжници.

Така например на 15 май около 21 ч. на вратата на 49-годишния столичанин Георги Ласкиев се звъни. Мъжът живее в бл. 526 на столичния жк "Овча купел". Ласкиев отваря врата, а секунди по-късно трима здравеняци нахлуват в дома му. "Кво правиш ти тук, бе? Нямаш място в този апартамент, аз съм новият наемател!", казва един от гостите. Тримата колектори на дългове този път играят друга роля - правят т.нар. въвод във владение. Повикани са от собственика на апартамента, понеже Ласкиев не искал да освободи жилището, макар да бил предупреден 2 седмици преди това. Георги, който е разпространител на вестници, живее в жилището под наем заедно с порасналите вече деца - две момчета и момиче. Според собственика на апартамента е натрупал сметка от 6000 лв. за парно. "Хайде, изнасяйте се оттук! Аз съм платил дълга ти към собственика и сега тези пари ми ги дължиш на мен", казва здравенякът, който дори оставя и визитна картичка за контакт. На нея е изписано името на фирмата "Спетрака". Оставя и договор между собственика на апартамента и физическо лице, което е новият наемател. Ласкиев вика полиция, но униформените не могат да направят нищо - от две седмици Георги на практика няма как да се разпорежда с жилището. Мъжът все пак подава жалба в столичното 6-о РПУ и се оплаква, че тримата мъже неправомерно са нахлули в дома му, разказват униформени пред "Стандарт".

Според източници от СДВР това не е първата жалба срещу фирмата, която, казват, е собственост на бивш полицай. Говори се, че във фирмата работят както бивши ченгета, така и бивши наркопласьори. Най-изявените от тях са Глигана и Митко Малкия, ексдилъри, които сега преживяват като силоваци на събирачите на дългове, казват ченгетата.

Друг столичанин - Спас Димитров, пък се оплаква, че е бил бит, а микробусът му "Фолксваген Транпортер" е запален. Мъжът твърди, че е подложен на системен тормоз. Причакан е пред дома си в жк "Гео Милев", когато трима мъже са се нахвърлили отгоре му, за да го бият. Потърпевшият твърди, че наблизо е имало патрулка. Но полицаите не го отървали от боя. Бабаитите са задържани за 24 ч в районното, но от това не последвало нищо. Димитров се оказал на мушката им, защото дължал 50 000 евро на строителна фирма. Взел парите като заем за закупуване на строителни материали за собствената си фирма, но спрял да плаща вноските си.

И в двата случая силоваците са действали с договор с хора, които твърдят, че са кредитори на двете жертви, установили проверките. "Трябва да има регулация на тази дейност. В момента тези хора можем да преследваме, ако нарушат закона. Но те са прекалено хитри, добре познават законодателството и трудно можем да докажем, че притискат длъжниците с непозволени методи", коментират полицаите.

Жалбите за оказван натиск и тормоз срещу длъжници само в София са стотици, пък напомнят от СДВР. Някои от тях са дадени на прокуратурата, обясняват униформените. Според полицаите голяма част от събирачите на дългове били бойци в модерния напоследък спорт - ММА.

Шок от обяви в блока "Вашият съсед е измамник"

Интересна форма за разгласа и натиск върху длъжниците са възприели фирми, които са изкупили задължения към банки и финансови институции и ги събират за своя сметка. "Бяха облепили цялата входна врата със заповедта на съдия-изпълнителя, с която съм осъдена за принудително събиране на кредита, а отдолу бяха добавили с едри букви заплашително "Ако не погасите заема до еди-кога си, ще последват и други мерки", оплака се старозагорка. За нея тази заплаха означавала, че ако не върне парите, ще дойдат да я малтретират. От страх жената била принудена да се премести да живее временно при своя приятелка, докато събере сумата.

Други длъжници пък били сюрпризирани с "позорни" обяви пак по входните врати на кооперациите, в които живеят. "Вашият съсед е измамник, дължи на банката еди-колко си лева", пишело в съобщението. Според съкварталци, станали свидетели на това своебразно дадзибао, то наистина имало неочаквано силен ефект. "Човек за едната чест живее, хората се притесняват да не им излезе име на мошеници", поясняват ефекта психолози. В такива случаи опозорените пред съседи и близки продавали имоти, вещи, вземали заеми от роднини само и само да се издължат.

Бизнесмен: И жени звънят на пожар

Бизнесмен се оплака, че банкова служителка го тормози. Известният предприемач Красимир Върбанов, собственик на т. нар. интелигентна къща в гр. Твърдица, в която са вложени супермодерни технологии и е енергонезависима, бе възмутен от разговора си с дамата. Наскоро служителката на банката му позвънила и настояла да внесе до края на работното време в петък такса от 300 лева по дългосрочен инвестиционен кредит. "Шофирах, предстоеше ми дълъг път и важна среща. Нямаше как да смогна в рамките на деня. Обясних, че ще внеса парите в понеделник заедно с лихвата за просрочие, но тя продължи да ми крещи с арогантен тон. Това не е за първи път, при това звънят от скрити номера", каза 63-годишният плевенски бизнесмен.

Според него споменатият случай е показателен, но условията при отпускане на кредити са истинският проблем. При строежа на смарткъщата в Твърдица банката го принудила не само да ипотекира имота "на зелено", но и да заложи апартамента си, въпреки че специализиран европейски фонд бил гарант по проекта, твърди той.

Пребиха лихвар два пъти за месец

Осъден за лихварство благоевградски бизнесмен бе пребит два пъти за месец. 35-годишният Ангел Янудов бил издебнат около 8 часа сутринта в събота, докато отключва колата си, паркирана зад ГУМ в центъра на града. Тогава върху него се нахвърлили двама мъже и започнали да го налагат здраво с юмруци и ритници. Най-вероятно са използвали и метални боксове или палки, смятат криминалисти. Първоначално Янудов отказал да бъде откаран в болницата, но след няколко часа му прилошало и влязъл в "Пирогов" с фрактура на черепа и наранявания по тялото. "Работим по всички възможни версии", лаконичен бе шефът на Благоевградската полиция комисар Георги Костов. Преди месец Янудов бе бит в хотел край Разлог от няколко местни мъже.

Благоевградчанинът допреди няколко години се занимаваше с изкупуване на тютюн заедно с баща си. След това фирмата им започна да внася тютюн от Македония, но митницата им състави акт за близо 2 млн. лв. неплатен акциз. Окръжният съд пък осъди на първа инстанция благоевградчанина за лихварство. Той получи 3 г. условно с 3-годишен изпитателен срок, защото през 2007 и 2008 г. е раздавал заеми от 1000 до 17 хил. лв. на няколко души срещу лихва от 10% месечно.

Звънят за борчове с изтекла давност

Колекторски фирми звънят на хора и искат да върнат задължения с изтекла давност. "Обадиха ми се от една компания, представиха се, и обясниха, че имам неплатен дълг към един от мобилните оператори, а аз никога не съм имал договор с него", оплака се наш читател. Освен че го търсели за дълг, който твърди, че няма как да е натрупал, човекът установил, че дължимата сума е отпреди повече от петилетка. Според адвокати давността на борчовете е пет години. Тоест, ако сте имали неплатена сметка към кабелен, мобилен оператор, топлофикация, през април 2009 г., към момента той вече е заличен и никой няма право да го търси от вас. Друга тънкост е, че ако дължите пари на някого и той реши да прехвърли вземането си на трето лице, е длъжен предварително да ви уведоми, казват юристите. Читателят ни, който се оплака, че е търсен за дълг с изтекла давност, обясни още, че бил заплашван по телефона, че ако не се издължи, ще влезе в затвора. След като се посъветвал с адвокат, той звъннал отново на номера, от който го потърсил колекторът, и заявил, че няма да върне дълга, като изтъкнал мотивите на адвокатите.

Задлъжняваме за скъпи GSM-и и модни дрешки

Хората с кредити най-коректни по морето, в Русе не плащат

Най-бързо растат лошите кредити, изтеглени от младежи между 20 и 23 години от фирмите за бързи заеми. С парите обикновено те си купуват най-новите скъпи модели GSM-и, таблети и други джаджи. Младите дами пък често теглят бързи кредити, за да се спретнат в модни дрешки. Голяма част от младежите, теглили кредити, ги ползват, за да излязат на заведение или да отидат на почивка, а след това не могат да ги върнат. Не са рядко и случаите, в които с плащането на борчовете на младежите се нагърбват бабите и дядовците им. Така профилът на длъжника е променен - от доскорошния мъж на 41-50 г. със собствен бизнес сега е младеж, роден в годините на прехода, каза Борислав Христов, управител на фирмата за събиране на просрочени задължения Кронос Рикавъри Мениджмънт. През януари и февруари са събрани с 3% повече просрочени задължения в сравнение със същите месеци на 2012 г. Едновременно с това намаляват и задълженията на домакинствата. В момента междуфирмената задлъжнялост е в размер на 200% от БВП, каза Милена Виденова от Кофас България. Най-редовно българите плащат на банката, а после сметките си за тока и кабела, констатират от колекторските компании.

Най-добре обслужват кредитите си длъжниците от Бургас, Враца и Варна, а София се намира в средата на класацията, сочи проучване на колекторските фирми. Най-много некоректни кредитополучатели има в Русе, сочи още изследването. Проучване на Института за икономическа политика пък сочи, че 43% от хората имат задължения. Това е близо двойно по-малко в сравнение с две години по-рано.

Нападали са ни с нож, цигулар дългове не събира

Петър Светлинов, собственик на фирмата събирач на дългове "Спетрака"

Знам в какво ме обвиняват. За мен това е просто бизнес. Длъжниците са два вида - такива, които не искат да плащат, и такива, които не могат. За нас и в двата случая са измамници. Първата им реакция е да се жалват в полицията, но там нещата трябва да са доказани. Ако съм престъпвал закона, ще си нося отговорността. Другото е в сферата на легендите. Работата по събирането на дългове е изключително рискова. Нападали са ме с пистолет, скачали са ми с нож. Но затова и събирането на дългове не се върши от цигулари, а от хора, които могат да се защитят. Самата държава не иска да регулира този вид бизнес. Не знам защо не искат да приемат закон за колекторските фирми. Тогава ще е ясно - който наруши правилата, му се отнема лицензът.

Респектиращият вид не е задължителен

Само 9 от над 60 колекторски фирми, които работят у нас, са одобрени като членове на Асоциацията на колекторските фирми в България.

Според Милена Виденова от браншовата организация изискването към кандидатите да членуват в нея е да спазват етичния кодекс. "Респектиращият вид не е задължително изискване за колекторите - без значение дали работят с фирми или с физически лица", уверява тя, цитирана от bTV.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай