Ромите от Гърмен погребаха законите

Ромите от Гърмен погребаха законите  | StandartNews.com

Заплашват да направят гето пред парламента в София

300 протестиращи с трибагреници и ковчег поискаха да се спре бутането на къщите им

Роми от квартал "Кремиковци" в Гърмен демонстративно стъпкаха и погребаха българските закони. Това стана по време на техния протест срещу събарянето на незаконните им къщи. Циганите извадиха предварително приготвен символичен ковчег, който хвърлиха на земята и счупиха с крака. На него беше написано "Законите на Република България", като по думите им по този начин са погребали законодателството на страната.

Иначе протестът мина без напрежение, провокации, ексцесии и сблъсъци. За близо час и половина ромите блокираха стотина метра между село Марчево и Гърмен. Така и не стигнаха до сградата на общината, за което нямаха разрешение от кмета Минка Капитанова. Спряха ги десетки полицаи и жандармеристи. Органите на реда не ги допуснаха да продължат шествието до площада. Никой водачите не се опита да предизвика униформените. Единици бяха тези, които пробваха плахо да пробият полицейския кордон, но тяхна вътрешна охрана ги укроти. "Взехме тези мерки, защото ни заплашиха с актове и глоби, ако допуснем нарушение на обществения ред и продължим до общината", обясниха организаторите. Близо 300 жители на ромската махала се събраха в центъра на гетото малко преди 11 часа. Сред тях имаше и стотина деца. Лек автомобил предвождаше протестиращите, които развяваха няколко чисто нови български трибагреника. С националното знаме се беше увил неформалният им лидер Юлиян Герасимов.

Много от присъстващите скандираха "Оставка" по адрес на кмета Минка Капитанова, дори бяха разпечатали надписа върху лист с формат А4, който гордо бяха сложили върху гърдите си. Ромите бяха категорични, че протестите им няма да спрат и още в понеделник вече ще са пред сградата на кметството в Гърмен.

"Ако трябва в София пред парламента, там ще правим колиби, там ще правим ромско гето", заканиха се пък още по ербап участници в протеста. За идния четвъртък пък е планирано събаряне на още 17 незаконни къщи, но жителите на квартала се зарекоха, че този път няма да позволят на багера да ги срине.

"Не сме срещу българите, искаме само да защитим домовете си, не може десетки деца да са на улицата, иде зима", обясниха бунтарите от ромското гето.

В края на юни бяха съборени 4 незаконни къщи в квартала, а в понеделник и вторник - още 6. Така около 50 души останаха без покрив. Според останалите без дом това е дискриминация спрямо тях и нечовешко отношение. Предвидени са за премахване още 114 незаконни постройки, за които има издадени заповеди през 2011 г. от ДНСК. Адвокат Даниела Михайлова от Българския Хелзинкски комитет посъветва в сряда ромите как да проведат протеста си. Тя е имала среща и с шефа на ОбС в Гърмен Мурат Адем. Той я информирал, че местният парламент е дал правомощия на кмета да започне процедура по изготвяне на подробен устройствен план на гетото.

"Ромите имаха право да протестират пред социалния център, който се намира в махалата. Имаме опасения за създаване на сблъсъци с местното население, както и за нарушаване на обществения ред. Това е причината за забраната да проведат митинг пред сградата на кметството", обясниха пък от общината в Гърмен.

ООН се притесни за останалите без подслон

Драмите с родните цигани притесниха и ООН.
В световната организация се опасяват, че мургавите българи могат да останат без подслон.

Върховният комисар на ООН за правата на човека Заид ал Хусейн реагира със специално изявление по повод ситуацията в Гърмен и варненското гето Максуда. "Там е предвидено да бъдат разрушени няколко къщи на роми, а изглежда не е предвидено никакво алтернативно настаняване", заявява Хусейн в комюнике, цитирано от Франс прес. Той отбелязва още, че принудителните експулсирания на роми са продължили през последните години в европейски страни като България, Франция, Албания, Чехия, Гърция, Унгария, Италия, Румъния, Русия, Сърбия, Турция и Великобритания.

Хусейн отчита като положително развитието на случая с принудителното евакуиране на ромския лагер в Гърмен в Сърбия, което бе прекратено от местните власти. В същото време той критикува остро Франция за систематичното експулсиране на роми. "Става все по-ясно, че (във Франция-б.р.) съществува системна национална политика на принудително експулсиране на ромите", заявява Хусейн.

Той призовава френските власти да "заменят тази дискриминационна и вредна политика с една наистина интеграционна политика". Комюникето на Хусейн е разпространено само две седмици след като френските власти евакуираха един от най-старите ромски лагери в страната - Самаритен, северно от Париж.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай