Родопите празнуват със "Свети Висарион"

Родопите празнуват със "Свети Висарион" | StandartNews.com

Бог не ни е наказал за греховете ни, защото свещениците се молят денонощно за народа ни, каза Дядо Николай

Семейство Баткови дари най-голямата частна колекция от икони, издават брошура на 4 езика за посетителите

Двойният празник на църквата "Свети Висарион" събра стотици миряни от Смолян и целия Родопски регион. Днес, освен храмовия празник, отбелязаха и десетата годишнина от освещаването на катедралата. 4 часа продължи тържествената Света литургия, водена от Пловдивския митрополит Николай, в която участваха и митрополитите на Западно- и Средноевропейската ни епархия Антоний и на Великотърновската - Григорий, Белоградчишкият епископ Поликарп, викарият на Пловдивската митрополия Арсений и още много свещеници от Смолян и Пловдив. След края на празничната служба Дядо Николай поздрави официалните гости, представителите на местната и държавна власт, дарителите и миряните, припомняйки героичното житие на епископ Висарион Смоленски. Митрополитът отправи гореща молитва делото на последния родопски епископ и патрон на най-голямата новопостроена църква в България да продължава да служи за пример, да озарява и просвещава с примера си в опазване на вярата.

"Този храм е символ на вярата, а с тези си огромни размери е символ на мъченичеството, защото хотели и ресторанти лесно се строят, а дяволът не иска храмове", каза Дядо Николай и отправи благодарност към основните дарители - семейство Здравка и Тодор Баткови.

"Храмът е голям и красив, но най-голямо украшение сте вие, Божият народ!", обърна се пловдивският владика към множеството. След което благослови всички дарители, участвали в издигането на православната обител. В словото си дядо Николай спомена с благодарност покойния вече митрополит Арсений, който през 2002 г. освети първата копка и основите на храма, а 4 години по-късно освети и новата катедрала. Дядо Николай отличи с духовно звание "свещеноиконом" секретаря на Архиерейското наместничество в Смолян отец Запрян и благодари за усилията при служението на митрополит Антоний, отдал сили и дух за Смолян. И който, "макар да служи сега далеч в Европа, е близо до нас и в сърцата ни"!
Митрополит Николай не пропусна да разкритикува тези, които обвиняват БПЦ в бездействие:

"Огромна грешка, ако не умишлена лъжа, е това, че Църквата нищо не прави

Напротив, скъпи мои, Църквата прави най-важното - всички духовници се молят за многострадалния наш народ и ако Бог още не ни е наказал за греховете ни, то е защото има честно свещенство, което денем и нощем като христолюбиво войнство бди!", каза митрополитът.

В края на Светата литургия с огромно вълнение приветствено слово произнесе и адвокат Тодор Батков. Той подчерта, че за 10-те години от освещаването, храмът се е превърнал в духовно светилище за Смолян и целия регион.

И призова всички хора, чиито корени са български, всички честни българи и мюсюлмани, да не се поддават на провокациите, които дебнат от южната ни граница, за да устоим и да запазим вярата, традициите и езика си.
След словото на г-н Батков, който не скри вълнението и сълзите си, множеството в храма притихна, а след паузата от дълбока тишина и размисъл, митрополит Николай подсили вълнуващата и тържествената атмосфера с думите:
"От съкровищницата на своето сърце господин Батков изнесе това слово, много силно! Наистина живеем в сложни времена, когато особено трябва да пазим вярата си, да се молим за всичко и всички, от което зависи териториалната цялост на отечеството ни. А така също

да бъдем служители на мира, защото нашият Господ Исус Христос е Царят на мира!"

След литургията митрополит Николай благослови и освети новата придобивка на храма. Експозицията от 50 уникални старинни икони вече е подредена в криптата и посрещна първите посетители. Иконите са дарение от семейство Баткови, а митрополит Николай благодари за уникалната колекция. Тя е най-голямата частна колекция от икони, която е дарена на българска църква. В другите музейни сбирки към храмове в страната иконите са по-скоро показани, докато свещените иконографии в смолянския храм са поставени в музейна среда, обясниха специалисти. В криптата могат да бъдат изложени и следващи икони - дарения, а за уникалната музейна експозиция ще бъде издадена брошура на български, руски, английски и гръцки за посетителите, които безплатно ще могат да я посещават и да се насладят на изключителните образци на старата българска иконопис от XVIII и XIX век.

За храмовия празник на миряните беше раздаден благословен обяд, а тържествата продължиха с фолклорна програма от песни и танци на фолклорен ансамбъл "Родопа" и тържествения звън на 11-те камбани на храма.

Да опазим вярата, езика и традициите

Адвокат Тодор Батков

Днес, малко повече от 10 години след като храмът беше осветен и започна да функционира пълноценно, в него се извършиха хиляди кръщенки, венчавки, опела, помени. И нещо повече - храмът се превърна в духовно светилище за Смолян и целия регион. През него преминаха стотици хиляди хора - българи и чужденци, в него се обучаваха над 200 деца, има неделно училище, библиотека. От днес, с благословението на Ваше високопреосвещенство, ще бъде отворена и постоянна експозиция от 50 уникални български икони от XVIII и XIX век, които вече са подарени на храма. Те ще бъдат отворени безплатно, надявам се, че с тях ще привлечем допълнително посетители. Днес, 10 години след като осветихме храма, искам още веднъж да припомня хората, които имат принос, освен нашия скромен принос с моята съпруга. Това са кметовете на Смолян - Данчо Киряков, Дора Янкова, Николай Мелемов, предишните областни управители Димитър Палагачев, Финадов, архитектът, който направи великолепен проект - Антон Тодоров, строителите - "Дюлгер" и "Агрогруп". Дарителите - Валентин Златев, Благой Пишинов, "Дюлгер", Михаил Чорни - макар че не е християнин, стотици родопчани и родолюбиви българи, включително и българи мохамедани, давали от сърце по 2 и 5 лева - и те не бива да се забравят. И съградихме храм за чудо и приказ, който ще съществува векове, убеден съм! Искам от името на моето семейство да ви уверя, че ще го довършим и с Божията помощ - храмът трябва да се изографиса! Имаме Вашата /на дядо Николай/ благословия да поканим иконописци от Русия, надявам се това да стане до няколко месеца. Имаме доброто желание да построим комплекс към храма, от западната страна, в който да се извършват обслужващи дейности, включително и кухня за бедни. Докато Господ ни дава сили, ние ще продължим, надявам се, в лицето на сина ми Тодор Батков и на двете ми дъщери, които не са в България, и затова не могат да присъстват, святото делото да намери своето продължение.

Иска ми се накрая да кажа няколко думи за мястото и ролята на храма в днешната сложна ситуация, в която България се намира. Братя и сестри, ние сме вече на предната линия, на епичната линия между християнството и мюсюлманството, между цивилизацията и нецивилизацията. На нашата южна граница са надвиснали огромни пълчища под името бежанци, които са готови по команда на един нововъзникнал султан или халиф, да нахлуят в нашата страна, да рушат, да убиват, да насилват жени. Ислямът е отново в настъпление, включително в нашите родни Родопи!

Искам да призова всички християни, всички, чиито корени са български, всички честни българи мюсюлмани, да не се поддават на провокации! С общи усилия да се гордеем и ще устоим - и вярата, и традициите, и езика - ще ги запазим! Бог да пази Родопите! Бог да пази България!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай