Петък,

Родопите празнуват със "Свети Висарион"

От: Администратор -
3352
Родопите празнуват със "Свети Висарион"
A
A
A

Бог не ни е наказал за греховете ни, защото свещениците се молят денонощно за народа ни, каза Дядо Николай

Семейство Баткови дари най-голямата частна колекция от икони, издават брошура на 4 езика за посетителите

Двойният празник на църквата "Свети Висарион" събра стотици миряни от Смолян и целия Родопски регион. Днес, освен храмовия празник, отбелязаха и десетата годишнина от освещаването на катедралата. 4 часа продължи тържествената Света литургия, водена от Пловдивския митрополит Николай, в която участваха и митрополитите на Западно- и Средноевропейската ни епархия Антоний и на Великотърновската - Григорий, Белоградчишкият епископ Поликарп, викарият на Пловдивската митрополия Арсений и още много свещеници от Смолян и Пловдив. След края на празничната служба Дядо Николай поздрави официалните гости, представителите на местната и държавна власт, дарителите и миряните, припомняйки героичното житие на епископ Висарион Смоленски. Митрополитът отправи гореща молитва делото на последния родопски епископ и патрон на най-голямата новопостроена църква в България да продължава да служи за пример, да озарява и просвещава с примера си в опазване на вярата.

"Този храм е символ на вярата, а с тези си огромни размери е символ на мъченичеството, защото хотели и ресторанти лесно се строят, а дяволът не иска храмове", каза Дядо Николай и отправи благодарност към основните дарители - семейство Здравка и Тодор Баткови.

"Храмът е голям и красив, но най-голямо украшение сте вие, Божият народ!", обърна се пловдивският владика към множеството. След което благослови всички дарители, участвали в издигането на православната обител. В словото си дядо Николай спомена с благодарност покойния вече митрополит Арсений, който през 2002 г. освети първата копка и основите на храма, а 4 години по-късно освети и новата катедрала. Дядо Николай отличи с духовно звание "свещеноиконом" секретаря на Архиерейското наместничество в Смолян отец Запрян и благодари за усилията при служението на митрополит Антоний, отдал сили и дух за Смолян. И който, "макар да служи сега далеч в Европа, е близо до нас и в сърцата ни"!
Митрополит Николай не пропусна да разкритикува тези, които обвиняват БПЦ в бездействие:

"Огромна грешка, ако не умишлена лъжа, е това, че Църквата нищо не прави

Напротив, скъпи мои, Църквата прави най-важното - всички духовници се молят за многострадалния наш народ и ако Бог още не ни е наказал за греховете ни, то е защото има честно свещенство, което денем и нощем като христолюбиво войнство бди!", каза митрополитът.

В края на Светата литургия с огромно вълнение приветствено слово произнесе и адвокат Тодор Батков. Той подчерта, че за 10-те години от освещаването, храмът се е превърнал в духовно светилище за Смолян и целия регион.

И призова всички хора, чиито корени са български, всички честни българи и мюсюлмани, да не се поддават на провокациите, които дебнат от южната ни граница, за да устоим и да запазим вярата, традициите и езика си.
След словото на г-н Батков, който не скри вълнението и сълзите си, множеството в храма притихна, а след паузата от дълбока тишина и размисъл, митрополит Николай подсили вълнуващата и тържествената атмосфера с думите:
"От съкровищницата на своето сърце господин Батков изнесе това слово, много силно! Наистина живеем в сложни времена, когато особено трябва да пазим вярата си, да се молим за всичко и всички, от което зависи териториалната цялост на отечеството ни. А така също

да бъдем служители на мира, защото нашият Господ Исус Христос е Царят на мира!"

След литургията митрополит Николай благослови и освети новата придобивка на храма. Експозицията от 50 уникални старинни икони вече е подредена в криптата и посрещна първите посетители. Иконите са дарение от семейство Баткови, а митрополит Николай благодари за уникалната колекция. Тя е най-голямата частна колекция от икони, която е дарена на българска църква. В другите музейни сбирки към храмове в страната иконите са по-скоро показани, докато свещените иконографии в смолянския храм са поставени в музейна среда, обясниха специалисти. В криптата могат да бъдат изложени и следващи икони - дарения, а за уникалната музейна експозиция ще бъде издадена брошура на български, руски, английски и гръцки за посетителите, които безплатно ще могат да я посещават и да се насладят на изключителните образци на старата българска иконопис от XVIII и XIX век.

За храмовия празник на миряните беше раздаден благословен обяд, а тържествата продължиха с фолклорна програма от песни и танци на фолклорен ансамбъл "Родопа" и тържествения звън на 11-те камбани на храма.

Да опазим вярата, езика и традициите

Адвокат Тодор Батков

Днес, малко повече от 10 години след като храмът беше осветен и започна да функционира пълноценно, в него се извършиха хиляди кръщенки, венчавки, опела, помени. И нещо повече - храмът се превърна в духовно светилище за Смолян и целия регион. През него преминаха стотици хиляди хора - българи и чужденци, в него се обучаваха над 200 деца, има неделно училище, библиотека. От днес, с благословението на Ваше високопреосвещенство, ще бъде отворена и постоянна експозиция от 50 уникални български икони от XVIII и XIX век, които вече са подарени на храма. Те ще бъдат отворени безплатно, надявам се, че с тях ще привлечем допълнително посетители. Днес, 10 години след като осветихме храма, искам още веднъж да припомня хората, които имат принос, освен нашия скромен принос с моята съпруга. Това са кметовете на Смолян - Данчо Киряков, Дора Янкова, Николай Мелемов, предишните областни управители Димитър Палагачев, Финадов, архитектът, който направи великолепен проект - Антон Тодоров, строителите - "Дюлгер" и "Агрогруп". Дарителите - Валентин Златев, Благой Пишинов, "Дюлгер", Михаил Чорни - макар че не е християнин, стотици родопчани и родолюбиви българи, включително и българи мохамедани, давали от сърце по 2 и 5 лева - и те не бива да се забравят. И съградихме храм за чудо и приказ, който ще съществува векове, убеден съм! Искам от името на моето семейство да ви уверя, че ще го довършим и с Божията помощ - храмът трябва да се изографиса! Имаме Вашата /на дядо Николай/ благословия да поканим иконописци от Русия, надявам се това да стане до няколко месеца. Имаме доброто желание да построим комплекс към храма, от западната страна, в който да се извършват обслужващи дейности, включително и кухня за бедни. Докато Господ ни дава сили, ние ще продължим, надявам се, в лицето на сина ми Тодор Батков и на двете ми дъщери, които не са в България, и затова не могат да присъстват, святото делото да намери своето продължение.

Иска ми се накрая да кажа няколко думи за мястото и ролята на храма в днешната сложна ситуация, в която България се намира. Братя и сестри, ние сме вече на предната линия, на епичната линия между християнството и мюсюлманството, между цивилизацията и нецивилизацията. На нашата южна граница са надвиснали огромни пълчища под името бежанци, които са готови по команда на един нововъзникнал султан или халиф, да нахлуят в нашата страна, да рушат, да убиват, да насилват жени. Ислямът е отново в настъпление, включително в нашите родни Родопи!

Искам да призова всички християни, всички, чиито корени са български, всички честни българи мюсюлмани, да не се поддават на провокации! С общи усилия да се гордеем и ще устоим - и вярата, и традициите, и езика - ще ги запазим! Бог да пази Родопите! Бог да пази България!


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички