Родителски срещи в бара от 4-и клас

Родителски срещи в бара от 4-и клас | StandartNews.com

Първата среща с алкохола е на 11-12 г., алармират експертите

Как и кога да поговорим с детето си за алкохола? Как да подхванем темата, без да изпадаме в крайно отрицание, но и да обясним на хлапетата, че не бива да се поддават на вредни влияния? Тези въпроси вълнуват всеки отговорен родител. А отговорите дава националната кампания срещу употребата на алкохол от деца "Училище за родители: родителски срещи в бар", която вече е достъпна и онлайн на адрес www.predi18.org.

Идеята на проекта е да бъде разгледан проблемът с ранната употреба на алкохол от подрастващите по време на неформални разговори между родители, учители и психолози. И макар нетрадиционно, изглежда сякаш естествено мястото на тези срещи да е именно барът. В това се състои инициативата "Училище за родители: родителски срещи в бар". По време на сбирките майки и татковци на деца в 4-и и 5-и клас имат възможността да се допитат до психолози за всичко, което ги вълнува по темата. Хлапетата, разбира се, нямат място там, но добре дошли са и учителите. Ценни съвети дават и двата специално създадени наръчника на родителя и на учителя "Малки разговори на големи теми", които насочват към откровен разговор и споделяне. Те са дело на психолога Яна Алексиева, журналиста Драгомир Симеонов и учителя Емил Джасим, които присъстват на всяка среща в бара.
"Според статистиката, макар данните да не са строго български, а общоевропейски,

рязко пада долната граница

на възрастта на хлапетата, които употребяват алкохол. Ако допреди 15 г. тя е била 14 - 15 г. за първи опит, сега вече е 11-12 г. - тоест имаме снижаване с 2 г. Проблемът е, че не се говори достатъчно за алкохола, а щом децата вече са го опитали, е късно. Ето защо "родителските срещи в бара" целят да подтикнат родителите да разговарят с хлапетата си за това", посочва Драгомир Симеонов. Той смята, че родителите не трябва да представят алкохола нито като съвършено зло, нито като еквивалент за добро прекарване пред децата си. Според Симеонов, как ще протече неизбежната среща на хлапето ни с водката и бирата зависи от това как сме го подготвили за нея. "По същия начин, по който говорим с децата си, че е опасно да пресичат, без да се оглеждат или да се прибират късно вечер, така трябва да им говорим и за алкохола. Но обикновено този разговор закъснява или протича по грешен начин - "Опитай от това, няма страшно",

Пийни си винце за румени бузки

категоричен е Симеонов. Според него разговорът трябва да се проведе възможно по-рано и то под формата на игра или разказ, а не като назидание и нравоучение. Журналистът разказва, че в началото на срещите с родители в бара трябва да посочат с какво асоциират алкохола. А отговорите винаги били в двете крайности. "Няма нищо по средата - или е крайното добро, или крайното лошо, а това не е вярно. Трябва да се знае, че алкохолът е част от доброто прекарване, но прекаляването с него води до лоши неща", посочва Симеонов. За да няма обратен ефект обаче, той съветва да говорим с децата си по темата от време на време, а

не постоянно да им "набиваме" в главите

какво зло е алкохолът.
Според Симеонов причините децата да посягат към алкохола са най-различни - изглежда им митично, искат да са част от компания, която пие или пък в знак на бунт срещу родителя, който им забранява. Ето защо трябва да говорим с хлапетата за алкохола като част от заобикалящата ни реалност, за да знаят как да внимават с употребата му и да се предпазват. Симеонов се надява, че "родителските срещи в бара" с времето ще се случват по естествен път, защото всеки отговорен учител или родител може да инициира и организира подобно нещо, като може да намери нужните информация и материали в онлайн платформата на инициативата.

Заплахи и забрани не действат

Яна Алексиева, психолог в асоциация "Родители" и участник в кампанията "Училище за родители: родителски срещи в бар"

- Г-жо Алексиева, каква е подходящата възраст на нашите деца, за да разговаряме с тях на тема алкохол?

- За превенцията е много важно да обхванем хлапетата, които не само не са опитвали алкохол, но и изборът - дали да пият или не - не е на дневен ред за тях, въпреки че вече имат някаква идея, че това може би е интересно. Затова децата в 3-и, 4-и и 5-и клас са на подходящата възраст, за да започнем с тях разговора. Трябва да ги научим да се грижат за себе си в целия смисъл на здравословна грижа - да са физически, психически и емоционално добре. Важно е да успеем да научим децата си да могат да правят информиран избор и да успяват да устояват на средата. Защото дори на нас възрастните доста често ни е трудно да устояваме на средата. Но когато хлапето има изработени вътрешни механизми, то може да каже "не" в компания в която се пие алкохол.

- Всъщност колко сериозен е проблемът с употребата на алкохол от деца у нас?

- Статистика и национално изследване за употребата на алкохол от децата у нас няма, а само извадки и това е проблем, защото нямаме реална яснота за случващото се. Факт е обаче, че алкохолът присъства трайно в нашия бит и култура. Заблуда е, че в България няма много зависими от алкохола хора. Мои колеги от Суходол например са ми споделяли, че в болницата там има много повече алкохолици, отколкото наркомани. Това не е странно, защото алкохолът е сравнително евтин и лесно достъпен. Много е тънка границата, в която го консумираме просто като модел, защото ни е приятно или търсим успокоение в него и решение на проблемите ни. Факт е, че децата ни се примамват да опитват и пият. Хлапетата основно са примамени от това, че алкохолът някак си им се струва интересен и им казва "аз съм пораснал". Много често те пият, за да се валидират и да покажат, че са големи, а щом приятелите и родителите им също го правят, това за тях е нещо позволено и страхотно. Това, че алкохолът е лесно достъпен също е огромна примамка за хлапетата и не е ОК те да си го купуват толкова лесно както става у нас.

- Какво съветвате родителите по време на "родителските срещи в бара"?

- Ролята ми е да запозная родителите с това какво се случва с децата им на тази възраст, в която започва началото на юношеството им - 4-и и 5-и клас. Защото някои от нещата са напълно нормални и с времето си. Децата им просто порастват и това не е страшно. Родителите са тревожни, защото виждат, че нещо се случва с децата им и вече не са малчуганите, които се гушкат и си играят, а са по-големи, с мнение и искат самостоятелност. Редом с тази самостоятелност обаче децата имат нужда от подкрепата на мама и татко. Родителят трябва да бъде до детето си и то да знае, че може да пробва и експериментира, но има хора, които винаги са до него и ще го подкрепят. Много е важно хлапетата да знаят, че родителите им се интересуват от тях. Децата дори се радват, ако е така. Нужно е родителите просто да седнат и да поговорят с децата си на тази тема. Тези разговори не трябва да са формални - "ела сега да си поговорим за алкохола", а може да са по време на семейно събиране или на излет например. В никакъв случай не трябва да плашим децата, като им казваме, че им забраняваме да пият, че алкохолът е ужасен и води до зависимост. Заплахите и забраните не действат. На "Не пий, защото ще станеш зависим", хлапето отговаря: "Ти пиеш и не си!". Така че просто трябва да му разкажем за алкохола и защо се притесняваме за него. Може например да му кажем: "Притеснявам се, защото вреди на здравето ти". Важно е детето да знае, че може да се забавлява и без да пие на купони.

- Как обаче родителят да предпази детето си от злоупотреба с алкохол?

- Най-лесният вариант е родителят да запълни времето на детето си с други дейности и това не е свързано с много средства. Просто да отделя време за разходка, пикник или да напазарува заедно с хлапето и да поговори с него. Това е качествено прекарано време, което не струва пари. Може дори семейството да изгледа заедно някой филм на тази тема и да коментира. Освен това, ако го запалим по някой спорт то няма да си помисля дори за алкохол и нездравословен начин на живот. Страшно е, ако родителите са загубили връзката с децата си и тогава трябва да започнат веднага да я градят. Важно е разговорите да започват рано, защото, като изпуснем момента, пак има решения, но вече са доста по-трудни и сложни.

- Добре ли е детето да опита алкохол за първи път пред нас?

- Дали първият досег с алкохол на детето ще стане пред родителя е негово решение. Ако решим да го направим обаче, трябва да обясним на хлапето защо, като му кажем, че предпочитаме да го опита пред нас, в сигурна среда, или за да се отврати и да види колко е гадно.

- Трябва ли родителите да пият алкохол пред децата си?

- Семейният модел е изключително важен и децата го следват. Това не значи, че трябва да се крием от хлапетата, когато пием у дома. Важно е обаче как и по колко пием. Хората не бива да са гузни, че пият у дома вечер, ако е с мярка. Важно е да бъде изградена стабилна връзка родители-деца, за която не е от значение количеството, а качеството на прекараното време заедно. Достатъчен е половин час на ден, в който обаче да сме с детето си - да го слушаме активно и да разговаряме с него. Защото, ако стои на компютъра до нас, докато приготвяме вечерята, полза няма. Децата се нуждаят от половин - един час с родителите си и нищо повече. Активната фигура е тази на родителя. Училището също е важен фактор, но там родителите трябва да търсят партньори, а не вина. Родителите трябва да общуват с децата си - да говорят, но и да чуват какво те им казват и да следят какво се случва в живота им, за което не са нужни часове наред. И 30 минути на ден са достатъчни, за да разбереш какво става с хлапето ти, независимо дали то е на 3 г. или на 18 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай