РЕПОРТАЖ В СТАНДАРТ: Фалстарт на заведенията

Да увеличат работното време до 11 часа при работа отвън, искат малките кафенета

РЕПОРТАЖ В СТАНДАРТ: Фалстарт на заведенията | StandartNews.com

Кафенетата по Главната улица в Пловдив вече се радват на клиенти ФОТО: „Марица“

  • Ще плащаме ли тротоарно право, питат кафенетата
  • Да увеличат работното време до 11 часа при работа отвън, искат малките кафенета

В деня, в който ресторанти и кафенета отново трябваше да отворят врати, макар и на открито, в София заваля дъжд, който напълно сериозно подкрепи доктрината на НОЩ (Националния оперативен щаб), че хората не трябва да се скупчват. Малко преди да заръми обаче заведенията по „Витошка“ посрещнаха първите си клиенти за кафе, а „Макдоналдс“ приготви първите бургери, които бяха изядени на масите отпред.

Заради коронавируса и братята Георги и Богдан Прошек са с маски. Скулптурата, дело на Георги Чапкънов, е на мястото, където преди 133 години е била построена "Пивоварница. Братя Прошекови"
ФОТО Стела Стоянова


„От сутринта не е седнал никой, макар че в предишните дни продавахме „за вкъщи“ и хората си вземаха кафетата и бирите и сядаха на первазите на подлеза. За него забрана няма, защото не е пейка“, разказа собственик на бар на „Сан Стефано“. Той е готов да отвори когато времето се стопли и да разположи маси на изискваното разстояние от 1,5 метра, но имаше някои въпроси, за които не е срещнал разяснение в нормативните документи. Първият от тях е ще плаща ли тротоарно право в настоящата ситуация.

ВИЖ ОЩЕ: Обрат! Заведенията не искат да отварят

„Със Закона за извънредното положение тротоарното право бе отменено. Извънредното положение обаче ще отпадне на 13 май, а няма нито един текст как ще се процедира с тротоарното право. Излиза, че ние нямаме право на печалба от помещението, за което плащаме наем, а все още не знаем дали ако изнесем три маси навън, трябва да плащаме допълнително“, коментира той. Още през февруари е подал искане да ползва тротоарно право, но документите му се бавят. Обективно или не, неговото мнение е, че по времето на коронавируса чиновниците са забавили придвижването им, защото не се е очаквало разхлабване на мерките и това се е случило внезапно. Другият въпрос, който поставя той, е за работното време на заведението. „В момента работата навън е до 22 часа, а след това клиентите могат да влязат в бара, за да не вдигат шум под блока, където се намира заведението. Сега промяна в работното време няма, но това означава, че ние трябва да изгоним клиентите далеч преди работното ни време да приключи, в ущърб на нашата печалба“, коментира собственикът. Той и негови колеги настояват работното време навън да се увеличи поне до 23 часа.
Негов съсед по заведение показва как ще бъдат разпределени местата с оглед на новата наредба – тъй като масите са монтирани на платформа и не могат да бъдат преместени, клиентите ще сядат през една маса. На онази, която трябва да остане празна, ще бъде поставена увеличена фотография с разпечатка на коронавирус, така че клиентите да знаят, че там не бива да се сяда. „Положението е малко като роднина-милиционер, ама ще е роднина-корона“, коментира той, цитирайки популярната реплика от „Опасен чар“.


Собственици на малки кафенета споменават и за друг проблем, свързан с извънредното положение – за този период са съкратили целия си персонал. „Имах трима бармани и ги изпратих на борсата, когато видях първия вариант на мярката 60 на 40, който предложи държавата. В новата ситуация, в която мярката бе променена и държавата пое осигуровките им, вече бих могъл да ги наема. Но няма как да кандидатствам отново, защото вече съм съкращавал персонал – за мен това е параграф 22. Затова и реших да отворя и да работя сам на този етап, а гаджето ми помага да почистим“, разказва собственик на кафене, чиято приятелка усилено се труди с дезинфектант около маси и столове.
За намаляване на заплатите споделят доставчиците от „Фууд панда“, които разкарват с колите си храни на популярни вериги като „Макдоналд“, „Бъргър кинг“, „KFC”. Заявките са едни и същи, но се разшири кръгът на адресите, на които доставяме храни, а това се отразява на доходите ни“, сподели един от доставчиците. По неговите думи, младежите, които возят доставките с велосипеди, си докарват повече, тъй като „въртят“ в тесни райони, а не през целия град.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай