Разхождайте в студа бебето до 30 минути

Къпането всяка вечер е задължително, казва д-р Кахтан

Разхождайте в студа бебето до 30 минути | StandartNews.com

Появата на бебе в семейството е събитие, свързано едновременно с много щастие и доста притеснение. Обикновено младите майки имат много въпроси относно отглеждането на новороденото, особено ако става дума за първо дете. Заради силната любов и загриженост често родители правят от мухата слон и изпадат в паника в ситуации, които въобще не са толкова притеснителни. Как да сте сигурни, че бебето ви се развива нормално, колко време да го кърмите и колко често да го къпете? На тези и други въпроси отговори д-р Абдул Али Кахтан, д.м., специалист по детски болести и детска пулмология.

Съветите към младите родители могат да бъдат разделени в няколко групи - по отношение на цялостното отглеждане, на храненето и на профилактиката. Безспорно най-важното за едно новородено бебе е правилното хранене, за да може да расте и да се развива нормално. "Първото кърмене след раждането е от особено значение. Хубаво е майката да закърми своето бебе още на първия-втория час. Така, благодарение на коластрата, която се отделя от млечните жлези на майката през първите 5-6 дни след раждането, новороденото ще получи всички ценни хранителни вещества и най-вече белтъци, които са жизненоважни за растежа", обяснява д-р Кахтан. Това, което трябва младите родители да знаят, е, че новороденото спи почти през целия ден. Събужда се само когато дойде време за хапване. Колкото по-малко е детето, толкова по-често и на по-малки порции трябва да се храни. През първия месец кърменето или приемът на адаптирано мляко трябва да става на всеки 2 часа и половина. Ако пък бебчето е недоносено - през 2 часа. От 2-рия до 4-тия месец храненията са по 6 на ден, т.е. през 3 часа. В периода 5-10 месеца се храни на всеки 3 часа и половина. И след 10-ия месец, когато минават вече към храна, близка до тази на възрастните, храненията стават 4 на ден, но количеството става по-голямо. Често майките казват, че когато все още кърмят бебето си,

не могат да разберат дали то приема достатъчно мляко

"Около 15 минути кърмене стигат на детето, за да се нахрани. Друг признак, по който можете да разберете, че бебето ви не остава гладно, е да следите дали пелените са мокри при всяка смяна", казва д-р Кахтан. Най-важният показател дали детето се храни добре обаче е теглото му. Ако по време на ежемесечните прегледи при педиатър установите, че то наддава по 800-900 г на месец през първото тримесечие, а след това средно по около 500 г на месец, това означава, че няма от какво да се притеснявате. Най-добре за бебето е да бъде кърмено. Но тези майки, които по една или друга причина не кърмят, могат да се запознаят със схемата за прием на изкуствено мляко.

Къпането на малкото човече през първите дни, в които то вече си е у дома, също е притеснително за някои родители. Страховете се преодоляват много по-бързо, ако имате човек с опит наблизо, които да ви помага в началото. "Ежедневното къпане на бебето, след като бъде изписано от болницата, е абсолютно задължително", казва д-р Кахтан. Препоръчително е тази процедура да се прави вечер, за да спи то по-спокойно. Не трябва обаче това да става непосредствено преди или след хранене.

Нека между банята и млякото да има поне час интервал

съветва специалистът. Преди къпане трябва първо помещението да бъде приготвено, така че на детето да му бъде комфортно. Температурата в стаята не трябва да бъде под 26 градуса, а на водата - около 37, близка до телесната. За да не простудите или сгорещите прекалено новороденото, ползвайте воден термометър. В първите месеци след раждането е хубаво къпането да става с поливане и леко изтриване на тялото, а не с потапяне на бебето във ваничката. Всекидневното миене на косата също е задължително. В този един час, отделен за баня, се включват и масажът и гимнастиката, които следват след нея. "За младите родители е важно да знаят, че за да бъде направен масаж на новороденото, теглото му трябва да е достигнало 4 кг или от раждането да са минали поне три седмици", подчертава д-р Абдул Кахтан. Този, които ще масажира малкото човече, трябва задължително да бъде със затоплени ръце, без маникюр и бижута, за да се избегне одраскване. Преди да направите първия масаж на детето сами вкъщи, трябва да се консултирате с вашия лекар. "Първо той трябва да прецени това няма да бъде противопоказно за състоянието на вашето бебе. Такива са случаите, в които новороденото страда от рахит, от кожни заболявания или има висока температура", разяснява д-р Кахтан. Освен това е препоръчително първо някой с опит да ви покаже как точно да разтривате мъника. Винаги масажът се прави от периферните части на тялото към сърцето, за да подобри кръвообращението. Гимнастиката пък е за раздвижване на крайниците -

леко се разтягат ръчичките и краченцата

Цялата процедура - масажът и гимнастиката, трябва да продължи около 15 минути.
Една от основните причини за дискомфорт у бебчето и съответно притеснение у майката са коликите. Те се проявяват обикновено до 3-месечна възраст най-често в следобедните часове и през нощта. "Изведнъж бебето се събужда с рев и свива крачетата си към корема, а майката му изпада в паника. Това е едно нормално физиологично явление и се дължи на недостатъчното наличие на хранителни ензими или по-точно на лактаза, който разгражда лактоза от кърмата. Така неразградената лактоза и другите хранителни вещества се натрупват в червата на детето и образуваните газове водят до подуване на коремчето и съответно болки у кърмачето", обяснява д-р Кахтан. Първото, което можете да направите, за да успокоите бебчето, е да масажирате коремчето със затоплени ръце по посока, обратна на часовниковата стрелка. Педиатрите препоръчват ензимен препарат на базата на лактаза. От него се дават по четири капки преди кърмене. Ако пък бебето се храни с изкуствено мляко, капките могат да се слагат направо в шишенцето. Често коликите замислят майките дали детето не е болно от нещо. Ако тези периоди на неспокойство при бебето са всеки ден по едно и също време, с горепосочените признаци, а през останалото време бебчето е спокойно, храни се и спи добре, значи няма от какво да се притеснявате.
Има няколко неща, за които можете да следите, за да сте сигурни, че вашият бебок се развива нормално. Около втория месец то вече

започва да фокусира погледа си върху ярко оцветени играчки

или други предмети. Появява се и дълго чаканата първа усмивка. Тогава прави и опити да вдига главичката си, макар и за кратко. След третия месец вече може да я държи стабилно и има опора на краката. Тогава започва да следи движещи се предмети с поглед, както и да обръща главичка по посока на някакъв шум. На 4-месечна възраст бебето вече разпознава майка си и реагира емоционално, когато я види. На закачките пък отговаря с ритане и смях. На 5 месеца вече може да се обръща само от гръб по корем. Към края на 6-ия месец започва да сяда, но все още нестабилно, опитва да пълзи и взима само играчките си и се заиграва. След 8-ия месец вече се изправя, подкрепяно от възрастен. Пристъпването започва около 10-ия месец, подкрепяно от възрастен или неподвижна опора, а след това идва ред и на прохождането. "Някои деца прохождат до годинката, други малко по-късно, около 15-ия месец. Това не бива да притеснява майките, тъй като в този план развитието е строго индивидуално", успокоява д-р Кахтан.

При отглеждането на бебе има два вида профилактика - специфична и неспецифична. Т. нар. специфична профилактика включва провеждане на ваксинаците по имунизационния календар и ежемесечните консултации при педиатър, който следи показателите за нервно-психическото и физическо развитие на бебето. Друг вид е неспецифичната профилактика, която е отговорност на родителите. Към нея спада закаляването. "Още преди първата разходка навън, майката трябва да започне закаляването на бебето с промяна на температурата вкъщи. При новородено, което е доносено, постоянната температура в стаята трябва да е около 23-24 градуса, а при недоносените трябва да е малко по-висока - 25-26", подчертава д-р Кахтан. Процесът на закаляването продължава с осигуряване на достъп на свеж въздух на кърмачето, започва с отваряне на прозореца, когато бебето стане на 2 седмици и температурата на въздуха навън е над 12 градуса. През първия ден отворете прозореца за 5 минути, през втория - за 10, и така увеличавайте с по 5 минути в рамките на четири дни. Когато през четвъртия ден новороденото стои на отворен прозорец за 20 минути, вече е готово да излезе за своята първа разходка. Времето, което то може да прекарва навън, зависи от възрастта му и от сезона. През зимата при температура над 5 градуса бебета до 6-месечна възраст могат да бъдат разхождани до 30 минути, като това се постига пак постепенно - първия ден 5, втория - 10, и т.н. През лятото децата от същата възрастова група могат да бъдат на разходка до час, час и половина, като това пак се прави постепенно. "Важно за летния сезон е температурата на въздуха да не е над 27 градуса", отбелязва лекарят. За по-порасналите бебоци над 6-месечна възраст през зимата е позволено да стоят навън до час, час и половина. А през лятото - за 3-4 часа.
Отново за профилактиката,

изключително важен е приемът на витамин D на капки

По този начин ще предотвратите заболяване от рахит. "При недоносените бебенца капките се дават след 10-ия ден, а при доносените след 20-ия и продължава до навършване на годинка", казва д-р Кахтан. Доносените се нуждаят от минимум 1000-1200 единици дневно, което, в зависимост от вида на препарата, се равнява на от 2 до 4 капки. При недоносени, изкуствено и смесено хранени количеството е двойно. Хубаво е да се дават преди храненето.
"Характерно за новородените бебета е да имат физиологично кривогледство. Това не бива да притеснява майките, тъй като отминава до 2-рия месец", обяснява д-р Кахтан. Нормално е също движенията на крайниците им да бъдат хаотични и некоординирани. За да бъдете спокойни, просто следвайте препоръките на личния ви педиатър и не пропускайте ежемесечните си прегледи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай