Проф. Петров: Има нещо сбъркано в парите за здраве

Министърът се чуди как до 1989 г. 1 млрд. лв. стигали, а сега 3 млрд. - не

Проф. Петров: Има нещо сбъркано в парите за здраве | StandartNews.com

София. Не мога да си отговоря на въпроса как е възможно с 1 млрд. преди 1989 г. да се покрива цялото здравеопазване, а сега с 3 млрд. не може да се покрива. Някъде се бърка в разпределението на парите, някъде се бърка в управлението на парите.

Това заяви здравният министър проф. Николай Петров пред БНТ. Той подчерта, че идва от професията, така че доста от нещата са му ясни.

Ние ще се опитаме да заложим каквото можем като предпоставки, така че следващите след нас да се справят с проблема, подчерта здравният министър.

Проблемите са много в здравеопазването, в голямата си част чисто организационни, защото като че ли мениджмънтът в самите болници не винаги е достатъчно добър, не винаги е достатъчно ефективен. Когато говорим за плащане на лекари, досега може би е допуснат резултат, при който една малка част е гарантирана с големи заплати, други лекари – голяма част с по-малки заплати.

"Не мога да допусна, че могат да изчезнат ей така 40 милиона. С Пламен Цеков отново ще имаме среща днес за отчета за първото тримесечие за годината. По негови думи в счетоводния баланс парите са налице. През ум не ми минава, че може такава голяма сума да изчезне. Продължават да се оплакват болниците за лимитите. НЗОК казва: да, има лимити, но каквото отчитат ние всичко плащаме. Аз не мога да схвана какъв е проблемът и логиката на това да залагаш лимити.
Помислете, България, когато е 8,5 милиона души - 1 млрд. за здравеопазване, сега е 6 млн. души, а разходите за здравеопазване растат всяка година, броят на болниците всяка година расте, някъде тук липсва логика в цялата тази работа", заяви проф. Петров. Той заяви, че бройката на лекарите е една и съща във всеки град. При всяка нова болница се включват нови екипи, значи някъде не се отчита нещо коректно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай