През 1912 година: Отвличат сватбари на карнавал

Дами въздишат до булчинската рокля на Калина на ретро изложба в Добрич

През 1912 година: Отвличат сватбари на карнавал | StandartNews.com

Добрич. Вишновка и локум на клечка посрещат дамите, дошли на изложбата на регионалните исторически музеи - Добрич и Русе. Тя показва каква е била модата от Възраждането до идването на социализма. Домакини, облечени в тоалети от края на XIX и началото на XX век чакат гостите. Етнографските отдели на двата музея излагат интересни експонати, които илюстрират бързото развитие и новото място на жената в българското общество.

"И до днес битува схващането, че тя е тази, която трябва да стои у дома и да се грижи за домакинството и децата, макар че и мъжът вече може да излиза по майчинство". Така описаха експонатите, представени в изложбата, етнографите Десислава Тихолова от русенския музей и колегата й от Добрич Лена Кирилова. Посетителите могат да видят как традиционният български женски костюм постепенно бива заменен от навлизащата след Освобождението европейска мода. В началото роклите са били дълги, като са се разполагали върху дървен обръч, надянат върху жената. През 30-те и 40-те години на миналия век те вече се скъсяват, деколтето се увеличава и липсват и ръкавите. Така постепенно жената от пазителка на домашното огнище става дръзка и напориста дама. Интересен експонат е рокля, типичен представител на българския модерн - модел стил, характерен за началото на ХХ век - копие на сватбената рокля на принцеса Калина.

"Любопитно място освен жената от града заема и жената от село, която често работи като слугиня в градското семейство. Жените слугини са облечени с униформа - черна дълга рокля, върху която има бяла престилка. На село тези жени са сред предпочитаните за булки и невести, защото те знаят нови думички, научени са да въртят къща и да се оправят със семеен бюджет", разкрива г-жа Тихолова. Кирилова пък допълва, че градската жена вместо по седенки се среща по кафенета и перифразира публикация от периодичен печат, в която мъж заявява: "Няма друг такъв дзвер, опустошаващ така домовете ни и джобовете на нас мъжете. Този дзвер и чума се нарича мода". Любопитен експонат е т.нар. мода шантеклер. Тихолова разказва, че тя е от началото на ХХ век и името й идва от френско литературно произведение, разказващо за любовта на петел и фазанка, които избягват. "Тази мода е олицетворение на свободомислието на жената. Има и български шантеклер, който се появява през 1912 г. на карнавал в Русе. По това време в навечерието на войната българското и турското правителство подписват спогодба за търпимост към турските малцинства у нас.

В тази връзка царят разпраща писма до околийските началници с нареждане да не позволяват и да неутрализират по места етнически конфликти. Случката дала име на модно течение - български шантеклер. Тя се разиграва в Русе по време на Сирни Заговезни. Тогава русенци са излезли на карнавално шествие, а ходжата се е жалвал, че дъщеря му е отвлечена от българин. Идва жандармерия, която взема карнавално облечени сватбари за двамата влюбени и открива стрелба. Този инцидент дава име на модно течение български шантеклер заради свободолюбивия дух на любовта. Иначе френският шантеклер е добре познат в стара Европа. Фаберже прави яйце шантеклер, има и шоколод с такова име, а във Франция и до днес има ресторант, който носи името "Шантеклер", разказва Тихолова. Българският шантеклер се характеризира с плетеница от европейска мода, съчетана с традиционни български мотиви по облеклото. Наред с дрехите са показани и фини порцеланови сервизи, които влизат в бита на българката. Дванадесет постера с фотоси, документи и текстове проследяват все по-бурното развитие с времето на жената в обществото и навлизането й в съвсем мъжки територии през ХХ в.

Доскоро само домакиня, тя вече е бригадирка, кранистка - мъжко момиче, като в очите на мъжете тя все още е домакинята, но пък, от друга страна, по-силният пол вече не възразява жената да помага в издръжката на семейството. Дамите в близкото минало, а и днес, продължават да въздишат по времената, когато мъжът е бил истински кавалер, като с малките хитрини на белилото и червилото както и с ароматите да привличат мъжкото внимание към себе си. Затова в експозицията специално място е отделено и за козметиката, известна от близкото минало, както и за модните журнали и модернизираните шевици, които вече красят дома и дрехите на българката. Всички посетителки при откриването на изложбата получиха и подарък - рецепта за готвене от старите журнали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай