Поведохме битката за цената на тока

Поведохме битката за цената на тока | StandartNews.com

 

Помагаме на едрия капитал да има пряк диалог с държавата

Защо "Стандарт" и КРИБ казват: Да! На българската икономика? Защото от това "Да!" зависи не само стандартът ни на живот, но и националното ни самочувствие. Днес българската индустрия има нужда от своите нови, високи стандарти. Затова започнахме големия дебат между бизнес и правителство за национална стратегия за подпомагане на българското производство.

Държавното управление и бизнесът са като скачени съдове. Няма как изпълнителната власт да е успешна, ако не е успешен бизнесът, който развива икономиката. В същото време няма как да е успешен бизнесът, ако той до голяма степен е зависим от държавно финансиране - независимо дали по национални или европейски проекти. Това не би било пазарна икономика. Затова балансът в отношенията бизнес-държава е още една от целите на кампанията. Защото двете страни трябва да гледат на себе си равноправно и да си партнират. Накланянето на везните в едната или в другата посока е пагубно.

Да видиш седнали един до друг 100-те индустриалци на България, които произвеждат 3/4 от брутния вътрешен продукт на страната, е събитие. Да ги събереш на едно място няколко пъти за по-малко от година е вече тенденция. "Стандарт" положи началото й още през септември 2014 г. с два икономически SOS-дебата, съвместно с БАН (виж. стр. 3). И окончателно я затвърди на 7 април 2015 г. в зала "София" на хотел "Маринела".
За първи път "Стандарт" в партньорство с най-голямата и влиятелна организация на работодателите и индустриалците - КРИБ, събра в една зала собствениците и висшите мениджъри на 100-те най-големи компании у нас. Над два часа те участваха в пряк диалог - чрез въпроси и отговори, с премиера Бойко Борисов и петима министри: на финансите - Владислав Горанов, на икономиката - Божидар Лукарски, на енергетиката - Теменужка Петкова, на транспорта - Ивайло Московски, на земеделието - Десислава Танева. Форумът, зад който застана широка медийна коалиция, се предаваше директно по Канал 3 и радио К2

По-евтин ток за бизнеса, обеща на 7 април премиерът Борисов. Убийствената за индустрията такса "дълг към обществото", която поставя в неравностойно положение износителите на ток спрямо целия останал бизнес с основание бе тема № 1 на дискусията. От нея тръгна големия обществен дебат за стойността на електроенергията в България и най-вече за реформа в енергетиката.

Кампанията "ДА! На българската икономика" показа необходимостта от постоянен пряк диалог между индустрията и ресорните й министри. Още на първия дебат се очертаха и темите на следващите - липсата на специализирани кадри за бизнеса, необходимостта от стажантски програми и нови възможности за публично - частно партньорство.
Над 20 конкретни ангажимента поеха премиерът Борисов и министрите от кабинета му в 4-те национални дискусии от кампанията "ДА! На българската икономика", които "Стандарт" и КРИБ организираха в София, Панагюрище, Стара Загора и Кюстендил, които се проведоха за по-малко от 4 месеца. Част от ангажиментите са вече изпълнени.

Цели на кампанията
* Инвестиции, растеж, стабилност
* Непрекъснат пряк диалог между бизнес и държавно управление
* Формиране на трайна потребителска култура към качествени BG продукти. Само така парите на българите ще отиват директно за повишаване на БВП, за създаване на нови работни места, за инвестиции в България

Поети ангажименти:

Бойко Борисов, премиер
* По-ниска цена на тока за бизнеса
* Нови, безмилостни удари по контрабандата
* Стратегия за минно-суровинната индустрия

Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на социалната политика
* Намаляване на административната тежест при кандидатстването с проекти по новата оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"
* Бонуси, които стимулират бизнеса на наема безработни - изпълнено

Теменужка Петкова, министър на енергетиката
* Намаляване на такса "дълг към обществото" в цената на тока за бизнеса.

Владислав Горанов, министър на финансите:
* 300 млн. евро линия от Българската банка за развитие към търговските банки за по-евтини кредити за бизнеса - изпълнено
* Политиката за минимални изискуеми в ЕС нива на акциза - изпълнено
* Разглеждане в срок на въпроса за държавна помощ за фермерите чрез намален акциз за земеделските горива.

Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството

* Нови механизми за публично-частно партньорство - изпълнено
* Евтини заеми с европари за строителния бранш - изпълнено

Ивайло Московски, министър на транспорта и съобщенията
* Действия за либерализация на режима с разрешителни за Турция
* Изтегляне за първата половина на годината на всички разрешителни, които по принцип са предвидени за втората.

Десислава Танева, министър на земеделието
* Наши млекопреработватели ще получат държавна помощ за изложение по млекопреработване в САЩ - изпълнено
* Ускоряване на процедурите за достъп до китайския пазар

Божидар Лукарски, министър на икономиката
* Индустриалните зони да са с достъп до мрежите за ток и газ.
* Съкращаване на аташета, които са нефункционални, и преместването им на стратегически места.
* Търговски представителства там, където иска бизнесът.

Проф. Тодор Танев, министър на образованието и науката
* Дирекция "Професионално образование" в МОН - изпълнено
* Бизнесът ще има 50-процентна квота в настоятелствата на бъдещите професионални колежи

Ивелина Василева, министър на околната среда и водите
* Отнемане на правото върху минералните извори на общините, които до края на 2015 г. не са ги отдали на концесия или нямат проекти да развитието им
* Съдействие в диалога между СПА - индустрията и Здравното министерство

ИЗДЕЙСТВАХМЕ
1. Представители на индустриалните камари и работодателските организации ще участват в подготовката на промените в Закона за професионалното образование.

2. Водеща роля за бизнеса при съставянето на учебните програми за професионалните гимназии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай