10-те бутилки шампанско - мечта

Фирменото название е защитено за Европа още от 1891

10-те бутилки шампанско - мечта | StandartNews.com

Какво е Нова година без шампанско? Пенливата напитка датира от XVII век - създадена е във Франция за крале и кралици. По-късно е популяризирана в целия свят от бенедиктинския  монах Дом Пиер Периньон. Три категории се отличават при най-скъпите напитки - Blanc de Blancs, Blanc de Noirs и Rosé, според изданието за вина Wine Spectator. Ако искате наистина хубава бутилка с еликсира, то ето някои от най-скъпите в момента.

1. Krug Brut Blanc de Noirs Champagne Clos d'Ambonnay, 2000 – цена  2700 долара. Това е едно от най-скъпите актуални предложения. Описва се като „елегантно, почти етерично шампанско, със силен характер и богат вкус“. И едва ли има друг начин при подобна цена. Подходящо е за консумация от момента до 2025-та година.

2. Armand de Brignac Blanc de Noirs Champagne Non-Vintage - цена 850 долара. Подходящо е за консумация до 2021-ва. Имате още две Нови години, в които можете да го поднесете на ценителите.

3. Krug Brut Blanc de Blancs Champagne Clos du Mesnil, 2002 – цена 800 долара. Прекрасно шампанско с лек вкус на праскова и еспресо. Налице е и послевкус на ананас, е характеристиката на уникалното питие. За да му се насладите, трябва да го изпиете до 2032 година.

4. Salon Brut Blanc de Blancs Champagne Le Mesnil, 2004 – цена 520 долара. Това елегантно шампанско е с плодов привкус на изсушени праскови и кристализирана захар. От него са произведени 3 500 каси. Трябва да се консумира до 2026-та година.

5. (TIE) Piper-Heidsieck Brut Rosé Champagne Rare, 2007 – цена 450 долара. От прекрасното розе лъха аромат на зрели боровинки. Трябва да бъде изконсумирано до 2027-ма година.

6. (TIE) Armand de Brignac Brut Rosé Champagne Non-Vintage – цена 450 долара. Добре балансирано розе с аромат на изсушени праскови и диви боровинки. Да се изпие до 2020-та година. Така че побързайте.

7. Perrier-Jouët Brut Blanc de Blancs Champagne Belle Epoque, 2004 – цена 399 долара. Ярко и ароматно, шампанското оставя вкус на праскови и изсушени лимони. Подходящо за консумация до 2024-та година.

8. Moët & Chandon Brut Rosé Champagne Dom Pérignon, 2004, цена - 360 долара. Изключително елегантен вкус, оставящ след себе си аромат на бели боровинки. Подходящо за консумация до 2029-та година.

9. (TIE) Ruinart Brut Rosé Champagne Dom Ruinart, 2002 – цена 350 долара. Много наситено шампанско с аромат на грейпфрут - подходящо за консумация до 2027-ма година.

10. (TIE) Laurent-Perrier Brut Rosé Champagne Grande Cuvée Alexandra, 2004 – цена 350 долара. Наситено на плодови аромати шампанско с изключително изтънчен вкус, оставя следи от бели череши и обелки от портокали. Годно за консумация до 2029-та година.

Фирменото название „Шампан“ е защитено за Европа още с Мадридския договор (1891) и се отнася за вина, произведени само в тази провинция и съответстващи на традицията и стандарта. Това положение е потвърдено с Версайския договор след приключване на Първата световна война. Със създаването на Международния комитет на шампанските вина е разработен стандарт за производство на вината шампан в едноименната провинция и технологията за производство на гроздето и виното, включително и най-подходящите сортове за тази технология – „Шардоне“, „Пино ноар“ и „Пино мьоние“. При спазване на тези условия се позволява върху етикета на бутилката да бъде записано „шампан“. През 2005-а е забранено дори използването на термина шампански метод за вината, произведени в други райони на Франция и света, и се допуска използването на термина традиционен метод.

Пенливи вина се произвеждат във всички страни. В Испания ги наричат Cava, в Италия – Spumante, в ЮАР – Cap Classique, като най-разпространеното мускатово пенливо вино в Италия е Asti, а в Германия – Sekt. Дори в други провинции на Франция не може да се използва названието „шампанско“, поради което то се нарича Crémant. На територията на бившия СССР е възприето да се използват прилагателни към „шампанско“, като Советское шампанское, Украинское шампанское... В САЩ все още е разрешено да се използва терминът „шампанско“, но с допълнението semi-generic, което означава, че виното е местно производство.

Ето няколко правила, които трябва да спазвате при поднасянето еликсира. Махнете фолиото. Развийте внимателно телената опаска, задържаща тапата, без да я сваляте.  Хванете здраво тапата и размърдайте бутилката (а не тапата), като я държите здраво за дъното. Желаният ефект се получава, когато тапата се отвори, без да гърми и без да се прави фонтан от виното, достатъчно е да се чуе характерния пукот.  Разливането на шампанското следва да бъде внимателно, като чашите се напълват от 1/3 до 1/2 от обема им, без да преливат от пяна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай