По-интелигентни ли са богатите?

Само акъл не стига, трябва и късмет

По-интелигентни ли са богатите? | StandartNews.com
  • Много неща, които допринасят за постигането на финансов успех, са извън нашия контрол
  • Само акъл не стига, трябва и късмет

 

Със сигурност сте гледали поне един телевизионен сериал за живота на супер богатите. Дори да нямате достъп до сегашните платени филмови платформи в интернет, знаете заглавия като "Далас", "Дързост и красота" и пр. Прави впечатление, че героите на тези сериали обикновено са могъщи, но в същото време празни и тъжни. Често обаче те са изобразени като интелигентни хора, даже притежаващи над средния интелект. Това е любопитно, защото може би не кореспондира с онова, което сме виждали и чували от и за заможни хора около нас. Неминуемо се налага въпросът:

  • Богатите хора дали са богати, защото са умни?

В разгара на кризата с разходите за живот този въпрос надхвърля научното любопитство и засяга нещо по-дълбоко. Ако фактът, че си заможен е само следствие от твоята интелигентност, то огромната разлика в благосъстоянието, която виждаме в нашето общество, щяхме да я възприемаме като нещо по-поносимо. Неравенството би било цената, която трябва да платим за това, че най-умните водят всички ни към по-добро бъдеще.

И няма съмнение, че интелигентността допринася за икономическия и професионален успех. Вземете такива самосъздали се милиардери, като Илон Мъск, Джеф Безос или Бил Гейтс. Би било изненадващо, ако най-добрите иноватори в напреднали области като технологиите и финансите се окажат със средностатистически знания. Всъщност, смятат някои изследователи на обществото, интелигентността е най-добрият показател както за образователните постижения, а също и за представянето на работното място. А академичният и професионален успех от своя страна са добро стъпало към постигане на високи доходи. Но това май не е всичко...

  • Има ли нещо скрито в понятието интелигентност?

Не всички високоинтелигентни хора са водени от желание да забогатяват. За много от тях например водеща е жаждата за знания. Някои може вместо това да изберат сравнително по-малко платени работни места, които са по-интелектуално възнаграждаващи, като архитектура, инженерни специалности или научни изследвания. Скорошно шведско проучване показа, че резултатите от тестовете за знания, приложени на единия процент най-добре печелещи богаташи, не се различават значимо от точките, получени от тези, които печелят малко по-малко.

Но до каква степен интелигентността има значение за размера на богатството? Преди да се потопим в доказателствата, трябва да изясним какво имат предвид изследователите под "интелигентност". Интелигентността може да се определи като способност за прилагане на широк набор от знания. И нещата са логични на пръв поглед - ако сте добри в усвояването и прилагането на знания, ще ви е по-лесно да се справяте с предизвикателствата на живота и на професията.

  • Интелигентността обаче не е монолитна черта

Психолози твърдят, че всъщност тя се състои от поне две широки конструкции: флуиден интелект и кристализиращ интелект. Флуидната интелигентност включва основни познавателни механизми, като скоростта на обработка на информацията, капацитета на паметта и абстрактното мислене. Обратно, кристализиращата интелигентност се отнася до тези умения, развити в социалната среда, като грамотност, смятане и знания по конкретни теми.

Това разграничение е важно, защото тези два типа интелигентност се развиват по различни начини. Флуидната може да бъде наследена, не може да бъде повишена и намалява сравнително бързо с възрастта. За разлика от това кристализираната интелигентност нараства през по-голямата част от зрелостта и започва да намалява едва след около 65-годишна възраст.

Но флуидният интелект помага за изграждането на кристализиран интелект. Флуидната интелигентност представлява способността на мозъка да придобива и обработва информация. Кристализираната интелигентност до голяма степен е придобита информация. Това означава, че ако вашите умения за разсъждение са добри, тогава ще обработвате нова информация бързо. Ще комбинирате новата информация със старата по-добре. В крайна сметка това ще ускори изучаването на всяка дисциплина и ще допринесе за вашия академичен и финансов успех.

  • Образованието като част от картинката

Вродените способности не са единственото нещо, което има значение. Друг важен фактор е образованието. Количествените измервания отдавна са установили, че колкото по-продължително учат, толкова по-високи са резултатите за интелигентността на учениците. Най-важното е, че тези подобрения произтичат от обучение в специфични умения, а не от подобряване на общите интелектуални способности. Така че училището ви учи на полезни неща както за професионален успех, така и за обща интелигентност.

Не е изненадващо, че образованието от своя страна се влияе от социално-икономическия статус на домакинството. Например скъпите училища и частните учители предоставят на ученика високоефективно персонализирано обучение. Следователно достъпът до висококачествено образование може да доведе до сериозна разлика в бъдещите доходи.

Разбира се, влиянието на социално-икономическия статус на семейството върху богатството не действа единствено чрез образованието. Наследството и връзките (съответно положението в обществото) са сред най-очевидните механизми. Това важи особено за предприемачите, чийто инвестиционен потенциал и връзки са основни за успеха на бизнеса.

  • Каква е ролята на късмета

Установихме вече, че интелигентността, образованието и социално-икономическият статус влияят на доходите. Въпреки това е малко вероятно тези фактори сами по себе си да отчитат напълно индивидуалните различия в богатството. Всъщност едно скорошно проучване показва, че късметът оказва значително влияние.

Това проучване подчертава, че статистическото разпределение на богатството се различава от разпределението на интелигентността. Интелигентността е "нормално разпределена", като повечето хора са около средните показатели. Богатството следва т.нар. "принцип на Парето". И тук образованите знаят, че става дума за формула, според която 80% от богатството на една страна е в ръцете на не повече от 20% от населението.

Това означава, че интелектът сам по себе си не може да обясни непропорционалните различия между богати и бедни в нашето общество.

Проучването не омаловажава ролята на интелигентността (или таланта като цяло). Добрите интелектуални способности подобряват шансовете за забогатяване. Въпреки това интелигентността не е гаранция за замогване. Освен това поредица от късметлийски събития може да превърнат иначе незабележимите хора в невероятно успешни. Тоест, когато става дума за забогатяване, интелигентността не е нито достатъчна, нито необходима. Но помага.

Да се родиш в богато и високообразовано семейство е едно такова късметлийско събитие. По същия начин случайните прояви на късмет, като например да ударите печалба от тотото, не идват от години упорит труд. Може дори да прокараме аргумента малко по-напред и да заключим, че да си интелигентен е форма на късмет.

Много неща, които допринасят за постигането на финансов успех, са извън нашия контрол. Повечето изключително богати хора са били благословени по някакъв начин от съдбата. Да се възползваме максимално от това, което късметът ни носи, със сигурност има значение. Разбира се, голяма част от хората просто осребряват предимствата на наследените привилегии.

Независимо от това, много малки и големи богатства произтичат от интелигентното използване на ресурсите, с които имаме късмета да сме надарени - независимо дали са интелектуални, образователни или социално-икономически.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай