Пияните шофьори с полицай до болницата

Заради ниските температури в столицата десетки шофьори се наложи да поискат помощ за запалване на двигателите си

Пияните шофьори с полицай до болницата | StandartNews.com

Четири държавни лечебници ще правят изследванията на веселите водачи

Пияните шофьори, пробата с дрегер на които показва над 1,2 промила алкохол, вече ще бъдат пращани веднага в лечебно заведение за кръвен тест. По пътя дотам нарушителите задължително ще бъдат придружавани от полицаи. Това предвижда проект за промени в наредбата за установяване на употребата на алкохол или друго упойващо вещество от шофьорите.

"Кой ще плаща за алкохолните проби? Това е най-големият проблем, който ако не се реши, ще блокира новата наредба", коментираха представители на неправителствени организации и на болници на първата обществена дискусия на нова наредба на МВР. Тя трябва да опише начина, по който ще става проверката на шофьорите, вземането на кръвни проби и изследването им в 4 държавни медицински учреждения в София Пловдив, Стара Загора и Варна. Според проекта експертизите трябва да се плащат от водачите, ако показанията им са над 1,2 промила алкохол в кръвта. Те ще дават и проби от урина. От наредбата обаче не е ясно кой ще плати на болниците, където са взети изследванията и транспортирането им до 4-те центъра за изследване. Според проекта за наредба, която заменя сега съществуващата от 2001 г., е записано, че ще се правят 2 проби, едната от които е контролна. Те обаче ще се съхраняват на едно място - в болницата.

"Задължително е втората проба да се пази в МВР. Защото, ако някой фалшифицира едната, ще направи това и с другата, ако са на едно място", заяви доц. Васил Атанасов от ВМА. Според него трябва да се направят 3 проби, от които да се вземе усреднената стойност. 15 000 души са хванати с алкохол през 2014 г. От тях на съд с над 1,2 промила отиват 3 на сто от случаите, заявиха от Пътна полиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай