Пчелен еликсир за всяка болка

Пчелен еликсир за всяка болка | StandartNews.com

Семейство Илиеви имат 250 кошера, от 35 г. разгадават тайнството на меда
Ужилванията помагат при артрит и зареждат с енергия, разказва Мирана

Пчелният мед е безценен. Когато се захранва дете, трябва да се започне от по-лек, какъвто е акациевият. Медът пренася действието на билките в концентриран вид. Няма лош, но всеки човек трябва да усети кой е неговият. Мановият мед например има вълшебно въздействие в два случая - когато човек има алергия към полени и когато е с желязодефицитна анемия. Но е за хора със здрав стомах, човек с повишена киселинност на стомашния сок не трябва да го консумира. Това са част от поуките, извлечени от близо 30-годишната практика на плевенското пчеларско семейство Илиеви. 68-годишната Мирана и 73-годишният й съпруг Веселин не пият хапчета за кръвно, за холестерол... Вместо медикаменти ползват пчелни продукти.

Семейство Илиеви имат два пчелина до плевенското село Рибен с общо близо 250 кошера. Работят здраво заедно с децата и внуците си. Участват редовно на браншови изложения в страната. На току-що приключилото пчеларско експо в Плевен щандът им бе окупиран от различни хора - и болни, и любопитни. Освен че имат особено отношение към производството на меда - да е с минимум човешка намеса и почти никаква химия, пчеларите Илиеви са автори на продукта, вече популярен като пчелен еликсир. Съпрузите са пенсионирани инженери химици. Като професионалисти са наясно с вредите, които може да донесе химията и бягат неистово от нея. Проучват опаковките, лакът на капачките, глазурата на гърненцата, съставите на пластмасите.

Пчелният еликсир започнах да правя след сериозно заболяване на майка ми, споделя Мирана Илиева. Това е натурален биоимуностимулатор, патентован преди 2 г. Предлагат го заедно с произвеждания от тях мед. Съдържа от 5 основни съставки - мед, прашец, прополис и два вида пчелно млечице в съответни пропорции. "Силата на нашия продукт е, че отключва възможностите на самоизцелителната система у всеки човек. Сериозни изследвания сочат, че те са сведени до 40% заради много фактори, предизвикващи срив, сред които са индустрията, урбанизацията и стреса. Т. нар. еликсир

не е лекарство, не е и храна, а божи дар

твърди Мирана Илиева.

Според нея в Плевен има детска градина, в която дечицата рядко боледуват. Майките самосиндикално - една на друга, разпространяват впечатленията си за продукта. Неорганизирано превръщат употребата на еликсира в масова, убедени от личен опит в качествата му. Известни лекари в града също са редовни клиенти на щанда им на кооперативния пазар.

Мирана си спомня за случай от Варна. На едно от изложенията майка от София споделила, че детето й непрекъснато страда от тежки ангини. От една влиза в друга. Дамата е преводачка, полиглот, пътувала по света, ползвала всевъзможни медикаменти. Лекувала детето при известен столичен професор педиатър. Решили със съпруга й да опитат силата на природата чрез еликсира. По-късно на друго изложението в София жената специално открила Илиеви, за да им се похвали с резултата. Вместо поредна рецепта с антибиотици съпрузите

дали ударно 5 лъжички

еликсир на детето, а сутринта не повярвали на ефекта. Митко свалил температурата, а налепите по сливиците изчезнали. И професорът, и медицинската сестра в училището му онемели. Най-голямата оценка е, като дойде майка с думите: "Тази година детето не е боледува от грип".

Идеята за този пчелен еликсир дошла на Мирана една пролет. "Пролетта е вълшебно време, пчелите са в еуфория, не обръщат внимание на нищо. Човек също е като омагьосан", разказва тя. Започнала да разсъждава какво има в кошера. Медът е храна с феноменални свойства, позната на човешкия организъм от векове. Няма нужда от преработка, добит е директно от природата. Храни клетките ни. Прополисът се създава стерилни условия в кошера, има антибиотично, противогъбично, противовъзпалително и обезболяващо действие. Ако влезе мишка в кошера, пчелите я нажилват вкупом

и я убиват, но тя не се разлага

Облепват я с прополис. Пчелното млечице е най-силния имуностимулатор в природата. Млечице от търтей пък има антистресово действие. Прашеца от растенията пчелите събират и със слюнчестите си жлези го преработват до перга, което е тяхната основна храна. Източник е на витамини, аминокиселини, микроелементи и ензими. "Започнах да бъркам от тези продукти след много четене. Писано е много за техните качества от д-р Стоимир Младенов, един от най-големите апитерапевти в света. За съжаление той e доста непознат у нас. Руснаците са много напред в ползване на пчелни продукти, те са и перфектни познавачи на истинския мед", твърди Мирана. Румънците и французите - също. Вместо пчелния еликсир да се гълта по лъжица, тя

препоръчва да се поставя под езика

за да се активизират слюнчените жлези.

Цялото семейство Илиеви първо го е изпробвало. След патентоването му хората разпространили подробности за добрите резултати и се появили нескопосани опити за имитации. Това има и добра, и лоша страна, смятат създателите на оригинала. Все пак клиентът консумира пчелен продукт. Лошото е, че той не е с необходимото въздействие и има подвеждане. Специалисти по авторско право предложили Илиеви да съдят колегите си, но те предпочели апостолски да говорят на хората и те да решават.

Илиеви станали пчелари по стечение на обстоятелствата. Запалил ги Атанас Павлов, стар и мъдър човек, преди 35 г., навръх Коледа. Започнали с 2 кошера. Записали са на лекции, на които ходила по-често Мирана и после преразказвала наученото вкъщи. Няма да забрави един момент. Човек зад гърба й, седящ в залата, се обадил и влязъл в спор с лектора. "Като се обърнах, видях стройно старче, изпънато като струна, с бяло-розово лице, с едни сини бистри очи и безкрайно бистра мисъл", спомня си тя. Това бил бай Ангел от с. Николаево, над 92-годишен. Този човек с вида си я мотивирал в средата на 80-те години.

Ходили с тогавашната стара лада при пчелар в Ловешко, от когото купили тръвни. Тръвната е оплетен от ракита кош във форма на конус. В тях пчелите дават най-вкусния мед, той е почти като от хралупа. Пчеларят почти нищо не пипа, докато в дървените кошери е променил начина на живот на работливите насекоми. Илиеви усещат разликата. Да оставят пчелите да водят живот колкото може по-близо до този в дивата природа, е част от философията им. През лятото събират билки - пелин, жълт кантарион, бял равнец,

мащерка, маточина, мента, салвия

Сушат ги, а част от тях ползват за напушване. Други дават като сироп на пчелите заедно с таблети от биопродукти. Между отделните паши, когато пчеларите помагат на пчелите със захарен сироп, Илиеви го инвертират до фруктоза и глюкоза, както е в природата. Тогава варят билките и правят концентриран чай, който слагат в храната на пчелите. Така им помагат и срещу болести.

"Веднъж дойде една жена, която бе живяла при детето си в САЩ и там от стреса отключила диабет", разказва Мирана. "Прочела в интернет за нас въздействието на водата, заредена в пчелен кошер. Понеже не бях пробвала, й предложихме да донесе изворна вода. В запечатана бутилка един месец подред оставяхме бутилката за 24 часа при пчелите. Жената твърдеше, че й влияе много добре. Но веднъж донесе шише минерална вода, което пчелите отбягваха. Свиха се в ъгъла най-далече. После от специалисти разбрахме, че тази марка се бутилира от извор, в който водата има повече радиация, макар и безвредна за хората. Но пчелите я усетиха", спомня си Мирана. И разказва още: "Ние редовно си предизвикваме ужилвания. Облекчават ставни заболявания. Една жена беше закъсала с артрит. През ден съпругът й я водеше на пчелина да я жилят пчелите. Започна да се движи по-спокойно. И аз си слагам на колената. Болезнено е в момента, но после облекчава. Пчелната отрова като змийската има силно обезболяващо действие".

Илиеви в началото мислели, че медът на всички пчелари е хубав. С времето разбрали, че не е така. "Пчелите не трябва да се преексплоатират. Не трябва да им се взема всичкия мед", смятат те. Каквото остане, е за хората. Медът трябва да е напълно узрял.

Това се познава по питите

- ако са пълни и напълно запечатани с восък, тогава медът е вкусен. Познават до проценти от какви цветове е събран. Примерно, вкусът на истинския акациев мед не се забравя. Като се обърне бурканчето, трябва да се образува сфера като топче за лаш. Според тях няма по-вкусно нещо от кристализирал мед. Иначе нямат любим вид. Всеки е хубав, когато е истински. "Когато медът не ви хареса, значи има човешка намеса", разкриват известните пчелари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай