Пари от концесии отиват за паметници

Бъдещето на Видин е в туризма

Пари от концесии отиват за паметници | StandartNews.com

Видин. Държавата ще създаде фонд за инвестиции в културно-историческото наследство. Това съобщи икономическият министър Делян Добрев във Видин, където откри конференция за развитието на региона.

Идеята е 20 % от концесионните възнаграждения, които събираме за подземните богатства, да бъдат заделяни в този фонд, от който да се инвестира във възстановяването на паметниците, обясни Добрев и допълни, че проектът има подкрепата и на вицепремиера Симеон Дянков.

Форумът във Видин бе организиран от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, Националната компания "Индустриални зони" и в."Стандарт". Дискусията води главният редактор на вестника Славка Бозукова, която обяви старта на втория етап от националното гласуване в кампанията "Чудесата на България 2". Делян Добрев пръв даде своя вот. (За кои обекти от нематериалното и материалното културно наследство гласува министърът вижте ТУК)

Всички участници в конференцията бяха единодушни, че туризмът дава най-големи шансове за развитие на Видин и региона. С изграждането на "Дунав мост" 2 и прилежащата инфраструктура ще бъде улеснен достъпът до тези паметници на културата, посочи икономическият министър.

Благодаря на “Стандарт” за чудесното представяне на българските забележителности. Защото  България има огромно културно-историческо наследство, което е нашият шанс за развитие на туризма, заяви Добрев. Кампанията “Чудесата на България” е прекрасна идея, която прерасна в инициатива за популяризиране на нашите чудеса, допълни той.

Според него Видин може да се възползва от промените в Закона за насърчаване на инвестициите и да привлече повече инвеститори от класовете А и Б. Едната от тях е, че за срок от 2 години бизнесът може да спести 17,4% от разходите си за работна ръка. Държавата ще възстановява разходите за осигуровки на наетите лица. Дава се право на общините да класифицират сами проектите по класове А и Б. Кметовете получават право да предлагат или продават сгради, земя без търгове и конкурси – по пазарни цени. Към всичко това министър Добрев прибави и най-ниската данъчна тежест у нас.

Регионът вече се събужда за бизнес, каза той. В областта се реализират проекти, финансирани от МФ “Козлодуй”, по оперативната програма “Конкурентноспособност на българската икономика”. Държавата премества своята база на  дружеството си “Ел Би Булгарикум” от София във Видин, съобщи министър Добрев.

Увеличават се приходите от концесии на подземните богатства. И докато през 2010 размерът на концесионните възнаграждения у нас е  бил 40 млн. лв., през 2011 - 60 млн. лв., то за изминалите месеци на 2012 той вече е над 100 млн., каза министър Добрев. Постъпленията от концесионни възнаграждения от находища, разположени на територията на област Видин, през 2012 година е 1 210 749 лв.

Използването на средства чрез проекти по оперативните програми, промените в Закона за насърчаване на инвестициите, възможностите за развитието на туризма ще повишат конкурентноспособността на регионалната икономика и ще насърчат развитието на Видин, заключи министърът.

Възможностите за развитие на Видинска област представи и областният управител Цветан Асенов. Според него това, което ще възроди Видин и региона, са модернизацията на ж.п. линията Видин – София, изграждането на скоростния път Видин – Ботевград, включване на региона в националната газопреносна мрежа. Вече се правят конкретни стъпки за възстановяване на бившето летище и приспособяването му за каргополети с малки тонажи.

Младите безработни са сериозният ни потенциал

Герго Гергов, кмет на Видин

Във Видин безработицата е твърде висока – над 17 %, а в Белоградчик – над 50. Над 800 души от хората без препитание са на възраст до 29 години. Тези млади безработни са сериозният ни потенциал, заяви кметът на Видин Герго Гергов. Това означава още, че Видин има условия за развитие на бизнеса. Туризмът е един от шансовете му. Ние заставаме с лицата си срещу инвеститорите и им гарантираме нормални, прозрачни условия, гарантираме им нашия ангажимент към тях. Сериозен ангажимент поема държавата – да възстановява 17,4 % от разходите за работна ръка. Това е възможност, която не бива да се пропуска.

Туризмът спасява Видин

Славка Бозукова, главен редактор на вестник "Стандарт"

Културно-историческият туризъм е една от възможностите за развитие на икономиката във Видин. В момента областта е най-бедният регион не само у нас, но и в ЕС. За 1 работно място кандидатстват 11 души. Статистиката става още по-страшна, когато към нея се прибави фактът, че 899 от регистрираните в бюрата по труда са млади хора до 29 г.

В момента по инициатива на в. "Стандарт" кметовете на Видин, Белоградчик и Кула разработват общ туристически маршрут "Виа Милитарис". В него влизат 10 обекта от областта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай